× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στη Γάζα

Ο στρατός έλαβε το πράσινο φως για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα, όποτε είναι έτοιμος, δήλωσε στο ABC Νews μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας

Δημοσίευση 20/10/2023

Αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή στη Γάζα

Προ των πυλών η χερσαία επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, την ώρα που ολόκληρες συνοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις αεροπορικές επιδρομές και η διεθνής κοινότητας απευθύνει εκκλήσεις για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ισραηλινός στρατός έχει «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, δήλωσε στο ABC News μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ προετοιμάζει την επόμενη φάση της χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σουνακ, ο Μπενιαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί κοντά τα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, δηλώνοντας ότι «θα φέρουμε σοβαρό πλήγμα στους εχθρούς μας για να πετύχουμε τη νίκη».

«Σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα» είπε στους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να είστε έτοιμοι, η εντολή θα έρθει σύντομα» ανέφερε, τονίζοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα είναι «ακριβής και θανατηφόρος». «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Αύριο ανοίγει η Ράφα»

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο Παρασκευή για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες «πηγές», το κανάλι AlQahera News μετέδωσε ότι «η Ράφα θα ανοίξει αύριο». Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες για το πόση και τι είδους βοήθεια θα επιτραπεί να περάσει στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Σταγόνα στον ωκεανό τα 20 φορτηγά αυτή τη στιγμή στη Γάζα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 1 εκατ. Παλιαστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους ενώ αναμένουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που συμφωνήθηκε μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του Αιγύπτιου ομόλογού του Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι.

Υπενθυμίζεται ότι συμφωνήθηκε να περάσουν έως 20 φορτηγά τα σύνορα από την Αίγυπτο στην πόλη Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που αυξάνεται η οργή παγκοσμίως για την ανελέητη πολιορκία του παλαιστινιακού θύλακα. 

Φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα, νερό και φάρμακα που χρειάζονται απεγνωσμένα οι κάτοικοι της Γάζας βρίσκονται εδώ και ημέρες στα σύνορα, αλλά είναι ασαφές ακόμη πότε θα ανοίξουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι πέντε φορτηγά που περιέχουν ιατρικές προμήθειες είναι έτοιμα στο πέρασμα της Ράφα. «Τα φορτηγά μας είναι φορτωμένα και έτοιμα να ξεκινήσουν» είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής, Tedros Adhanom. «Ελπίζουμε ότι αύριο να ανοίξουν τα σύνορα» είπε. 

Σημειώνεται ότι πάραδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας θα είναι η πρώτη από τότε που το Ισραήλ επέβαλε «ολικό αποκλεισμό» στην περιοχή της Γάζας μετά τις επιδρομές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ο επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη. Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα «είκοσι φορτηγά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της ανάγκης αυτή τη στιγμή στη Γάζα». «Αλλά ελπίζουμε ότι αυτή η ροή θα μετατραπεί σε ποτάμι βοήθειας που θα ρέει τις επόμενες ημέρες» είπε. 

Χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά ημερησίως

Δραματική έκκληση και από τον ΟΗΕ που τονίζει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 φορτηγά ημερησίως. 

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα πρέπει να είναι «συστηματική» της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. «Πρέπει να αρχίσουμε με σημαντικό αριθμό φορτηγών και να φτάσουμε τα 100 φορτηγά ημερησίως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν με το πρόγραμμα βοήθειας στη Γάζα» εξήγησε. 

Αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε από το Ισραήλ ότι «θέλουμε να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φορτηγά. Υπάρχουν εκεί, νομίζω, περίπου 150». Επιπλέον σημείωσε ότι η αποστολή δεύτερου κομβόι θα εξαρτηθεί και από το πώς θα γίνει η διανομή του πρώτου φορτίου.

«Αν η Χαμάς (την) κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει (σ.σ. των φορτηγών) να περάσουν (...) τότε αυτό θα τελειώσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας, με το υπουργείο Υγείας να κάνει λόγο για τουλάχιστον 3.785 νεκρούς Παλαιστίνιους και άλλους 12.500 τραυματίες. Από τον συνολικό απολογισμό των νεκρών τα 1.524 είναι παιδιά.

Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για τέσσερα νοσοκομεία εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους. Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε φάρμακα με το υπουργείο Υγείας να κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σήμερα, σε 203

Τηνμ ίδια ώρα, συνεχίζεται και η εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Μπαράζ ρουκετών και από την Χεζμπολαχ στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Συγκρούσεις και στη Δυτική Όχθη, όπου επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις ισραηλινές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και την πρέσβειρα Ιρίτ Λιλιάν, για λόγους ασφαλείας, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel.

Τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησαν Αίγυπτος και Ιορδανία, κατηγορώντας το Ισραήλ για «συλλογική τιμωρία» του πληθυσμού, με στόχο να οδηγηθούν στη «λιμοκτονία» οι Παλαιστίνιοι και «να υποχρεωθούν να εκτοπιστούν».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.