Βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής με τοπικά προϊόντα της Λέσβου
Μαθητές λυκείου από το Μόναχο της Γερμανίας μαγείρεψαν με ελαιόλαδο και βίωσαν την συγκομιδή της ελιάς
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/11/2023
Μαθητές από λύκειο του Μονάχου της Γερμανίας φιλοξενήθηκαν στην Λέσβο για πέντε ημέρες. Τα παιδιά φιλοξενήθηκαν για 5 μέρες στη Λέσβο, όπου ήρθαν σε επαφή με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα με την ελαιοσυγκομιδή. Η φιλοξενία έγινε από τον Βιωματικό Πολυχώρο Τέχνης «Λευκό Χαρτί» σε συνεργασία με την κ. Μυρσίνη Κοντού.
Η Μαρία Πανάγου δημιούργησε ένα μάθημα μαγειρικής που περιελάμβανε συνταγές με ελαιόλαδο που θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τα παιδιά ως κολατσιό στην εκδρομή τους αμέσως μετά το μάθημα.
Πήγαν στην λαϊκή αγορά της Επάνω Σκάλας για να ψωνίσουν τα υλικά της σαλάτας τους. Ξεναγήθηκαν στους πάγκους των παραγωγών, ενημερώθηκαν για την σημασία της εποχικότητας και της εντοπιότητας στην νοστιμιά των πιάτων και κατέληξαν στο «Λευκό Χαρτί».
Εκεί στήθηκε η πολίτικη σαλάτα με vinaigrette από τοπικό ελαιόλαδο, πορτοκάλι, βράσμα σύκου και αλάτι Αλυκών Καλλονής. Έπλασαν την παραδοσιακή ζύμη των γκιουζλεμέδων, έφτιαξαν την γέμιση με φέτα Αγίας Παρασκευής και χωριάτικα αυγά. Τηγάνισαν σε ελαιόλαδο και συνέχισαν με την συνταγή των κεφτέδων. Φρέσκος μοσχαρίσιος κιμάς, άγρια ρίγανη, κρεμμύδια Λισβορίου και φυσικά ελαιόλαδο.
«Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται οι μαθητές /τουρίστες/ επισκέπτες σε άμεση επαφή με τον πρωτογενή τομέα και να ζουν το farm to table ως μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Το Λευκό Χαρτί σε συνεργασία με την Μαρία Πανάγου σχεδιάζουν μια σειρά από νέα βιωματικά εργαστήρια μαγειρικής που έχουν ως στόχο να γνωρίσουν σε ξένους και ντόπιους την πληθώρα των τοπικών προϊόντων και την μοναδικότητα της τοπικής Λεσβιακής κουζίνας» τονίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πολυχώρος «Λευκό Χαρτί».