× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπεύθυνη για την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/11/2023

Η  ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπεύθυνη για την πληρωμή της βασικής ενίσχυσης

Η μειωμένη  βασική ενίσχυση  που δόθηκε στους παραγωγούς  ήταν αναμενόμενη για μια σειρά από λόγους για τους οποίους την κύρια ευθύνη φέρουν η τωρινή και οι προηγούμενες  ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ που έφτιαξαν το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ σύμφωνα με το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μοιράζει τις ενισχύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ δεν διαφέρει από τον προηγούμενο, εν τούτοις, οι παραγωγοί δεν θα πάρουν τα ίδια ακριβώς  χρήματα που έπαιρναν μέχρι τώρα, γιατί η δομή και η αρχιτεκτονική της ΚΑΠ έχει αλλάξει, κι αυτό, λίγοι το έχουν καταλάβει. Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι μέχρι τώρα οι ενισχύσεις δίνονταν με βάσει τα δικαιώματα που είχε κατοχυρώσει ο κάθε παραγωγός , ενώ με τη νέα ΚΑΠ θα δίνονται (ολότελα τέλος του 2026) με βάση τα στρέμματα που δηλώνει.

Βασική είναι και η διαδικασία της σύγκλησηςτων δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία όλα τα στρέμματα σε κάθε αγρονομική περιφέρεια θα έχουν την ίδια μοναδιαία αξία στο τέλος του 2026, σε τέσσερα διαδοχικά στάδια που αρχίζουν από εφέτος.

Πέραν αυτών γίνονται κι άλλες αλλαγές όπως α) η κατάργηση του πρασινίσματος και η δημιουργία των οικολογικών σχημάτων, στα οποία θα πάνε το 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων, β) ο καθορισμός για τους μικρούς  παραγωγούς της αναδιανεμητικής ενίσχυση ύψους 170 εκατ., γ) η αύξηση των κονδυλίων για τους νέους αγρότες και γεωργούς, καθώς και δ) η αύξηση των κονδυλίων  των τομεακών προγραμμάτων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές όλες οι αλλαγές μειώνουν το ύψος της βασικής ενίσχυσης επομένως ήταν αναμενόμενο ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν οι δικαιούχοι θα ήταν λιγότερα. Το πόσο λιγότερα ή περισσότερα θα είναι τα χρήματα που θα πάρει ο κάθε παραγωγός με το νέο καθεστώς θα φανεί στο τέλος όταν μπορέσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει όλες τις πληρωμές. 

Για το φιάσκο λοιπόν της πληρωμής την κύρια ευθύνη δεν την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, του οποίου την ηγεσία παραίτησε ο  κ. Αυγενάκης , σε μια προσπάθεια αποποίησης των δικών ευθυνών,  αλλά η νυν και οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, γιατί: 

  • Δεν έκαναν καμιά ουσιαστική ενημέρωση και ουσιαστικό διάλογο με τον αγροτικό κόσμο για την σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ.
  • Μετέφεραν το 10% των ενισχύσεων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων, ενώ σύμφωνα με την Swot ανάλυση γνώριζαν ότι η βιωσιμότητα του  78% των παραγωγών εξαρτάται από τις άμεσες ενισχύσεις.
  • Καθόρισαντο ύψος και τα κριτήρια κατανομής της αναδιανεμητικής ενίσχυσης αφήνοντας έξω από την πληρωμή τους πολύ μικρούς παραγωγούς.
  • Έφτιαξαν τα οικολογικά σχήματα (νέο πρασίνισμα) με τρόπο που σε ένα μεγάλο βαθμό είναι ανεφάρμοστα ή ασύμφορα στην εκτέλεσή τους από τους αγρότες.
  • Άργησαν να εκδώσουν τους εφαρμοστούς κανονισμούς και τις οδηγίες εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων στις   αρχές του καλοκαιριού και να τελειώσει αρχές Οκτώβρη! Πως λοιπόν μέσα σε είκοσι ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ήταν δυνατόν να προχωρήσει στον έλεγχο, την αποσφαλμάτωση, την σύγκλιση ενισχύσεων για το πρώτο έτος, κ.λ.π.
  • Με την πολιτική τους μετέτρεψαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε κομματικό παραμάγαζο της ΝΔ και τα πολιτικά παιχνίδια με τους «τεχνικούς συμβούλους», είχαν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των εργασιών.
  • Τέλος σωστή η απόφαση για την μεταφορά των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης και δεδομένων στο gov.gr, αλλά η βιασύνη και η προχειρότητα της μετάβασης, έβλαψε την διαδικασία, ενώ οικονομικά δεν ωφέλησε τους παραγωγούς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο κ. Αυγενάκης πρώτος από όλους θα έπρεπε να υποβάλει την δική του παραίτηση, ενώ κατά την άποψή μου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να μας εξηγήσει δύο πράγματα.  Γιατί έκανε σε όλους τους παραγωγούς οριζόντια μείωση 20% περίπου και κυρίως γιατί υπάρχει μια απόκλισηεκατό χιλιάδων περίπου μεταξύ των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης  και των πληρωμών της βασικής ενίσχυσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον ως προς την πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο να επιτευχθεί.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*