× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολλοί μνηστήρες για λίγες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεια

Ποια ονόματα εξετάζονται για Αντιδημαρχίες και Αντιπεριφέρειες σε Λέσβο και Βόρειο Αιγαίο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/11/2023

Πολλοί μνηστήρες για λίγες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεια

Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν μέσα σε δύο μήνες μέχρι να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους από 1η Ιανουαρίου 2024 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Και αυτή δεν είναι άλλη, από την αξιοποίηση των αιρετών των ψηφοδελτίου τους και των έμπιστων στελεχών τους σε Αντιδημαρχίες και Αντιπεριφέρειες. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί είναι πολλά, ενώ οι θέσεις είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι τρεις αυτοδιοικητικοί σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκλεγμένους του συνδυασμού τους προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχήμα των νέων αρχών. Στόχος και για τους τρεις είναι το αργότερο έως αρχές Δεκεμβρίου να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις και οι συμφωνίες ώστε οι νέοι εκλεγμένοι που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης να προλάβουν να ενημερωθούν για καθήκοντά τους.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Κώστας Μουτζούρης, αναφέρουν έγκυρες πηγές μελετά προσεκτικά τις επιλογές του θέλοντας να δημιουργήσει ένα σχήμα το οποίο θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές τάσεις που συνεργάστηκαν στο ψηφοδέλτιό του για να εκλεγεί, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Παράλληλα επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στις θέσεις ευθύνης εκείνους που του εξασφάλισαν μεγάλο αριθμό ψήφων. Η πρώτη συζήτηση προφανώς θα γίνει με τον Κώστα Αρώνη ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Αρώνης ως νέος επιστήμονας και ιδιώτης γιατρός, στην πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη είχε επιλέξει να είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια θέση που δεν έχει ισχυρές απαιτήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ανάλογη επιλογή θα γίνει και σε αυτή την πενταετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου σίγουρη θεωρείται η αξιοποίηση της Αναστασίας Αντωνέλλη που πιθανότατα θα παραμείνει στην αντιπεριφέρεια Οικονομικών, του Κώστα Αστυρακάκη ο οποίος ανήκει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκλέχθηκε με μεγάλο αριθμό ψήφων, καθώς και του Στρατή Κυρατζή για τον οποίον ήδη έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί στην θέση της αντιπεριφέρειας Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ η οποία χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το αίτημα της τοποθέτησης δεν έγινε αποδεκτό, αφού η θητεία είναι μικρότερη του ενός έτους.

Οι θέσεις ευθύνης που θα κατανεμηθούν είναι συνολικά 14 μαζί με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους δύο επάρχους Λήμνου και Ικαρίας και τις τρεις θέσεις των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Κώστας Μουτζούρης θα δώσει προτεραιότητα στον τουρισμό και πιθανό είναι να έχουμε αντιπεριφερειάρχη τουρισμού από τη Σάμο η οποία είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα νησί της Περιφέρειας με τετραπλάσιο αριθμό αφίξεων από τις υπόλοιπες περιοχές.

Γενικότερα η θητεία των αντιπεριφερειαρχών θα διαρκεί 2,5 χρόνια και αναμένεται να γίνονται αλλαγές ανάλογα με την πορεία και την απόδοση του καθενός η οποία θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Γραμματέας της Περιφέρειας αναμένεται να παραμείνει ο Αρης Ελευθερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Δήμο Μυτιλήνης

Στον Δήμο Μυτιλήνης ο Παναγιώτης Χριστόφας μπορεί να ορίσει οχτώ  αντιδημάρχους, έξι έμμισθους και δύο άμισθους. Ο νέος Δήμαρχος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα έχουν όσοι έχουν λάβει μεγάλο αριθμό ψήφων ενώ σε θέσεις ευθύνης στο γραφείο του θα τοποθετηθούν στενοί του συνεργάτες.

Στα σίγουρα ονόματα που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης φαίνεται ότι είναι η Εριφύλη Χιωτέλλη που θα πάρει πολιτισμό ή παιδεία, ο Νίκος Γιαννάκας που πιθανώς προορίζεται για τον τουρισμό, ο Παναγιώτης Βάλεσης που φλερτάρει με Λιμενικό Ταμείο ή ΔΕΥΑΛ, ο Σωκράτης Γιακουμής με τον αθλητισμό, ο Γιώργος Αλεξίου που πιθανώς προορίζεται για το τιμόνι της ΔΕΔΑΠΑΛ, ο Γιώργος Κατζανός για τη νέα αντιδημαρχία Καθημερινότητας (με αρμοδιότητες για την αυτεπιστασία, το πράσινο και την καθαριότητα), ο Νίκος Καρασάββας στη γνώριμη αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής ενώ ο Παναγιώτης Προβέντζας αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Και το όνομα του Παναγιώτη Καρέκου φλερτάρει πάντως με την Αντιδημαρχία Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Χριστόφας, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κρατήσει την αντιδημαρχία Έργων ώστε να έχει προσωπική επαφή και αντίληψη, λόγω επαγγέλματος με τις εξελίξεις στο κρίσιμο πεδίο των έργων. Τη θέση της γενικής γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης ενδέχεται να καταλάβει η Όλγα Χιώτη στενή συνεργάτις του. Προς αξιοποίηση εξάλλου φαίνεται ότι θα είναι και ο Κώστας Κατσαρός καθώς και η Ανθίππη Κουτσαβλή Βερρή.

Μάλιστα λέγεται ότι θα έχει και τρεις γεωγραφικούς Αντιδημάρχους ο κ. Χριστόφας, σε Γέρα, Θερμή και Πλωμάρι, καθώς και δύο εντεταλμένους συμβούλους σε Αγιάσο και Ευεργέτουλα.

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο Ταξιάρχης Βέρρος φαίνεται ότι είναι αρκετά περιορισμένος αφού έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μόνο πέντε αντιδημάρχους έμμισθους και δύο άμισθους.

Ο μικρός αυτός αριθμός φαίνεται ότι προβληματίζει αρκετά τον δήμαρχο ο οποίος προφανώς είχε στο μυαλό του ένα πιο ανοιχτό σχήμα, τουλάχιστον 9 ατόμων όπως είναι στην παρούσα δημοτική αρχή.

Σίγουρα αναμένεται να αξιοποιηθούν η Ασανούλα Γιαννή, ο Ανδρέας Αξής, ο Στέφανος Αποστόλου και ο Αλέξανδρος Ροδίτης, αλλά μένει να φανεί πού θα τοποθετηθούν Αφροδίτη Βατή, Ιορδάνης Ιορδάνου, Γιώργος Αλάνης. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παραμείνει ο Στράτος Γελαγώτης και γραμματέας του Δήμου ο Αρης Χατζηκομνηνός.

Ο ίδιος δεν ανοίγει σε καμία περίπτωση τα χαρτιά του αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο θέμα του νέου διοικητικού σχήματος της Δυτικής Λέσβου. Και σε αυτή την περίπτωση εικάζεται ότι προτεραιότητα στις θέσεις ευθύνης θα έχουν όσοι έχουν περισσότερες ψήφους ενώ για τις δημοτικές ενότητες αναμένεται να τοποθετηθούν εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα έχουν ευθύνες γεωγραφικών αντιδημάρχων.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι