× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να γίνω...«Γερολαδάς Δήμος Σταρένιος»;

Σε μια πατρίδα που έχει το ένα ποδάρι στην Ανατολή, στην παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία και στα παράξενα αλισβερίσια της- Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία

Δημοσίευση 5/11/2023

Να γίνω...«Γερολαδάς Δήμος Σταρένιος»;

Γνωρίζουμε νομίζω οι περισσότεροι πως ζούμε σε ένα κράτος που πάσχει εδώ και δεκαετίες να οργανωθεί σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα λες και κάτι σαν κατάρα το κρατά καθηλωμένο με το ένα ποδάρι στην Ανατολή στην παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία και τα παράξενα αλισβερίσια της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λέω όλα αυτά διαβάζοντας τη νέα νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, για μένα τουλάχιστον πλέον μια αναγνωρισμένη διάνοια, σύμφωνα με την οποία έρχεται «μπόνους» έως και 3000 ευρώ για όσους καταγγέλλουν φοροδιαφυγή από την εφαρμογή «Appodixi».

Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε, από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. κατά την παρουσίαση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ, για θέματα φοροδιαφυγής αλλά και διαφθοράς υπαλλήλων και υπηρεσιών. Όπως εγώ τουλάχιστον το καταλαβαίνω, το κράτος μαρτυράει από μόνο του πως πάσχει από διαφθορά και προσπαθεί, όπως πολλά χρόνια το κάνει ανεπιτυχώς, με νόμους να την αντιμετωπίσει.

Οι καταγγελίες, μας ενημέρωσε ο Υπουργός, θα μπορούν να γίνονται είτε επώνυμα είτε και ανώνυμα.Θέλοντας ως υπεύθυνος πολίτης να συνεισφέρω στην κρατική προσπάθεια καταθέτω τις εμπεριστατωμένες προτάσεις μου. Προτείνω, πρώτα απ’ όλα, στο σχέδιο να δοθεί η συνθηματική ονομασία ΡΟΥΦ– ΚΑΤΑΔΟΤ που θα το κάνει εύκολα αποδεκτό και αναγνωρίσιμο. Σχετικά τώρα με τον τρόπο λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας, την φαντάζομαι κάπως έτσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπαίνεις στην εφαρμογή και θα υπάρχουν δυο επιλογές. Θέλετε επώνυμη καταγγελία; Επιλέξτε το κουτάκι «Γερολαδάς Δήμος Σταρένιος» και αναφωνήστε «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» στη συνέχεια ψιθυρίστε μας το όνομά σας και καταγγείλτε ελεύθερα τον παραβάτη. Θέλετε ανώνυμη καταγγελία;

Επιλέξτε το κουτάκι «Αρτέμης Μάτσας» και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 επιλογές. Αν θέλετε να καταγγείλετε 1 παραβάτη που δεν κόβει απόδειξη κάντε τικ στο κουτάκι με τη μαύρη κουκούλα και φωνάξτε δυνατά το όνομά του. Για τους πιο μερακλήδες έχουμε την επιλογή καταγγελία 2 με τη μια.

Εδώ επιλέγουμε την ασημένια κουκούλα και φωνάζουμε δυνατά και καθαρά τα 2 ονόματα παραβατών ξεκινώντας πάντα από τον μεγαλύτερο. Τέλος για τους εξοικειωμένους στο πρόγραμμα ΡΟΥΦ -ΚΑΤΑΔΟΤ υπάρχει και η επιλογή combo – κατάδοση όπου με ένα δελτίο διεκδικείς τα μεγάλα κέρδη των 3000 ευρώ και με μια καταγγελία μπορείς να δώσεις στεγνά από 3 έως 7 παραβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γίνε και εσύ μέλος του ΡΟΥΦ-ΚΑΤΑΔΟΤ σήμερα. Μετά το πέρας της καταγγελίας πατάς το κουμπί «Ολοκλήρωσα» και η τυχαία λοταρία, κάτι σαν φρουτάκια, σου βγάζει και το ποσό που έχεις κερδίσει.

Ο Υπουργός καμάρωσε πως μέχρι σήμερα στην εφαρμογή η Appodixi έχουν υποβληθεί 135.000 καταγγελίες, εκ των οποίων ανώνυμες ήταν περίπου οι 75.000 και επώνυμες μόλις 60.000.

Ας ευχηθούμε οι ανώνυμες να φτάσουν το 1 εκατομμύριο οπότε σε σχέση με την αναλογία καταδοτών – πληθυσμού θα έχουμε πετύχει όλοι σχεδόν να καταδώσουμε τους άλλους μισούς εξαιρουμένων ανηλίκων που μπορούν να εξασκούνται στο μάθημα της πληροφορικής στο σχολείο στην εφαρμογή «ApodixiKinderEdition».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης προτείνω να καθιερωθεί μέσω TAXISκαι σχετική κλίμακα καταδότη και να απονέμονται ανάλογες διακρίσεις όπως:
- στην πρώτη κατάδοση ο τίτλος του Εφιάλτη και δώρο μια πλαστική καμπούρα
- στις 5 καταδόσεις ο τιμητικός τίτλος του Πήλιου Γούση και δώρο μια ξενάγηση στο τμήμα υποκλοπών της ΕΥΠ
- και στις 10 ανώνυμες καταγγελίες ο υπέρτατος βαθμός του Βρούτου και δώρο ένα ρομαντικό γεύμα με τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Πραγματικά δεν ντρεπόμαστε, λιγάκι έστω, που για να λειτουργήσει αυτό το δύσμοιρο το κράτος χρειάζεται καταγγελίες ανώνυμες και επώνυμες; Θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή αν καταγγελθεί ο έμπορος που δε θα κόψει απόδειξη για ένα πουκάμισο ή έστω ο υδραυλικός που δεν έκοψε απόδειξη σαν έφτιαξε το καζανάκι και ο ηλεκτρολόγος που επιδιόρθωσε μαύρα το χαλασμένο πλυντήριο;

Άντε και τους πιάσαμε αυτούς τους εύκολους, το λύσαμε το πρόβλημα; Ποιος θα καταγγείλει κανέναν μεγαλοδικηγόρο που σε κρατά στο χέρι για την υπόθεσή σου και άμα του πεις απόδειξη βγάζει σπυράκια; Ποιος θα καταδώσει μεγαλογιατρό που θα σε εγχειρίσει και τον θέλεις για να σώσει τη ζωή του οικείου σου που δεν είναι πλυντήριο;

Και για να εξηγηθώ δεν μιλάω για επαρχιακούς γιατρούς και δικηγόρους που είναι μέρος της κοινωνίας και αγωνίζονται για το μεροκάματό τους, έντιμα όπως όλοι. Μιλάω για όλους τους μεγαλό – τέτοιους που συνήθως φοροδιαφέυγουν χωρίς καν την ανάγκη κοπής αποδείξεων και δεν μπορεί να τους καταγγείλει κανείς πολίτης, αυτούς που οφείλει να τους ελέγξει το κράτος.

Όλοι μαζί οι Έλληνες επαγγελματίες που παραλείπουν να χτυπήσουν αποδείξεις δεν πλησιάζουν ούτε το ένα τοις εκατό από αυτά που χαρίζει στις πλάτες τους και στις πλάτες όλων μας το αρχικλεφταρέικο κράτος στους καναλάρχες στους μεγαλοεργολάβους, στους παραγωγούς και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, στους μεγαλοεκδότες, στους μεγαλέμπορους καυσίμων, στις πολυεθνικές, στα κόμματα, στις τράπεζες και σε όλους αυτούς που χρωστούν εκατομμύρια και δεν τρέχει κάστανο.

Κύριε Χατζηδάκη μου αν σας πάρω τηλέφωνο και πω ανώνυμα μερικά τέτοια ονόματα, μεγαλοεκδότες, ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών σωματείων, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους κτλ που απόδειξη είναι άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο τους, που τους έχετε χαρίσει με νομοθετικές ρυθμίσεις τα μαλλιοκέφαλα μας πόσα τριχίλιαρα θα μου δώσετε; Αν μπω στο Apodixiκαι καταδώσω την κυβέρνηση λέτε να πάρω τίποτα; Πάρτε από μένα προς το παρόν ένα πεντοχίλιαρο από αυτά με τον Κολοκοτρώνη τα παλιά και κρατήστε και τα ρέστα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*