× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Erasmus με πειράματα Χημείας και παραδοσιακούς χορούς

Στο πλαίσιο του γνωστού προγράμματος μαθητές από σχολείο της Ρουμανίας φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν στη Λέσβο, από το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/11/2023

Erasmus με πειράματα Χημείας και παραδοσιακούς χορούς

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 «School education projects» υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Colegiul Național» Simion Bărnuțiu», Șimleu Silvaniei, Sălaj, της Ρουμανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Οι μαθητές των δύο σχολείων είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Κάστρο της Μυτιλήνης και στο υδραγωγείο της Μόριας μαθαίνοντας την ιστορία της πόλης.Οι 

Στο χώρο του 5ου Γυμνασίου καθηγητές των δύο χωρών πραγματοποίησαν πειράματα χημείας, οι μαθητές χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και στο τέλος αντάλλαξαν δώρα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας επισκέφτηκαν την Αγιάσο, έμαθαν την ιστορία της παραδοσιακής κεραμικής, εξοικειώθηκαν με τον τοπικό πολιτισμό και ενεπλάκησαν σε ένα εκπαιδευτικό μάθημα μέσα από το Visit Agiasos.

Επίσης οι μαθητές των δύο χωρών επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου και το Μουσείο κούκλας όπου είδαν παραδοσιακές ενδυμασίες και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν από τους κατοίκους της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τους μαθητές φιλοξένησε επιπλέον η ποτοποιία “Σαμαρά “ προκειμένου να ανακαλύψουν τον τρόπο παρασκευής του παραδοσιακού ούζου και το Μουσείο Βρανά για να μάθουν τη διαδικασία παρασκευής λαδιού. Η εβδομάδα έκλεισε με μία επίσκεψη στο Σίγρι με τους μαθητές να συμμετέχουν σε δράση προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ήταν μια μοναδική εβδομάδα καθώς οι μαθητές των δύο χωρών ήρθαν σε επαφή και αντάλλαξαν απόψεις, ιδέες και σκέψεις στα πλαίσια της εξωστρέφειας και συνεργατικότητας ανάμεσα στα σχολεία. Εκτός από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που στάθηκε αρωγός σε όλο το εγχείρημα ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις επιχειρήσεις του τόπου μας που στήριξαν την προσπάθεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών του 5ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και συγκεκριμένα προς τον κ. Ευσταθίου Μανώλη (Πίτα Μάκης), τον κ. Αναγνώστου Δημήτριο (Ποτοποιία Σαμαρά) καθώς και τον κ. Τζωρτζή Μιχάλη. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργία εργαζομένων στη ΔΕΥΑΛ

Τετάρτη 1η Μαΐου με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανέδειξαν τις ομορφιές της Λέσβου

Σε υβριδικό μαθητικό συνέδριο συμμετείχε το Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιληνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Λεσβιακή συμμετοχή στο Rodopi Challenge

Δύο αθλητές του Συλλόγου Lesvos Runners εκπροσώπησαν το νησί στον απαιτητικό αγώνα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ