ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ανεφάρμοστα τα μισά οικολογικά σχήματα
Αντιλειτουργικό χαρακτήρισε το Στρατηγικό σχέδιο την νέα ΚΑΠ ο μελετητής και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/11/2023

Ένα Στρατηγικό σχέδιο που είναι αντιλειτουργικό κατάρτισε η Ελλάδα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) στα τέλη του 2021. Το σχέδιο αυτό πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του 2022 αλλά δεν έγιναν οι αλλαγές που ήταν αναγκαίες προκειμένου να γίνει λειτουργικό. Έτσι η Ελλάδα έχει πολύ ωραία σχέδια επί χάρτου για την εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων, μόνο που πρακτικά είναι ανεφάρμοστα.
Τα οικολογικά σχήματα είναι πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον που πρέπει να εφαρμόζουν οι αγρότες προκειμένου να λάβουν ένα τμήμα της επιδότησης που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια με την ονομασία «πρασίνισμα». Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή αυτών των πρακτικών είναι αδύνατη (βλέπε κτηνοτρόφοι χωρίς ιδιόκτητο βοσκότοπο). Σε άλλες περιπτώσεις είναι άγνωστο αν τα χρήματα που θα λάβει ο αγρότης από την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων θα είναι περισσότερα από εκείνα που θα δαπανήσει προκειμένου να ακολουθήσει αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Επίσης τα μισά οικολογικά σχήματα είναι ανεφάρμοστα. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που αποκάλυψε ο μελετητής και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής) Γιάννης Φλωρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 FM και την εκπομπή «το τεφτέρι του μανάβη».
Ακόμη ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στην χώρα μας ξεκίνησαν να κατατίθενται όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης. Επιπρόσθετα αντί να απλουστευθεί η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων αυξήθηκε η γραφειοκρατία κατά 30% περίπου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι πολύ χειρότερα. Διότι οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης που έχουν κατατεθεί δεν είναι ολοκληρωμένες. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.
Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τα οικολογικά σχήματα που θεσπίστηκαν ήταν από δύο ως έξι, στην χώρα μας θεσπίστηκαν 10. Με αποτέλεσμα να γίνει πιο περίπλοκη η εφαρμογή τους αλλά και ο έλεγχος εφαρμογής τους.
Τα προβλήματα στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης αναμένεται να εμφανιστούν και στις επόμενες πληρωμές που αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων.
Δείτε εδώ όλη συνέντευξη: