× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ανεφάρμοστα τα μισά οικολογικά σχήματα

Αντιλειτουργικό χαρακτήρισε το Στρατηγικό σχέδιο την νέα ΚΑΠ ο μελετητής και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 21/11/2023

Ανεφάρμοστα τα μισά οικολογικά σχήματα

Ένα Στρατηγικό σχέδιο που είναι αντιλειτουργικό κατάρτισε η Ελλάδα για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) στα τέλη του 2021. Το σχέδιο αυτό πήρε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα τέλη του 2022 αλλά δεν έγιναν οι αλλαγές που ήταν αναγκαίες προκειμένου να γίνει λειτουργικό. Έτσι η Ελλάδα έχει πολύ ωραία σχέδια επί χάρτου για την εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων, μόνο που πρακτικά είναι ανεφάρμοστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οικολογικά σχήματα είναι πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον  που πρέπει να εφαρμόζουν οι αγρότες προκειμένου να λάβουν ένα τμήμα της επιδότησης που λάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια με την ονομασία «πρασίνισμα».  Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις η εφαρμογή αυτών των πρακτικών είναι αδύνατη (βλέπε κτηνοτρόφοι χωρίς ιδιόκτητο βοσκότοπο). Σε άλλες περιπτώσεις είναι άγνωστο αν τα χρήματα που θα λάβει ο αγρότης από την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων θα είναι περισσότερα από εκείνα που θα δαπανήσει προκειμένου να ακολουθήσει αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Επίσης τα μισά οικολογικά σχήματα είναι ανεφάρμοστα.  Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που αποκάλυψε ο μελετητής και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ (Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής) Γιάννης Φλωρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ν» 99 FM  και την εκπομπή «το τεφτέρι του μανάβη».

Ακόμη ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στην χώρα μας ξεκίνησαν να κατατίθενται όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης. Επιπρόσθετα αντί να απλουστευθεί η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων αυξήθηκε η γραφειοκρατία κατά 30% περίπου. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, είναι πολύ χειρότερα. Διότι οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης που έχουν κατατεθεί δεν είναι ολοκληρωμένες. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στην ολοκλήρωση των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων.

Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. τα οικολογικά σχήματα που θεσπίστηκαν ήταν από δύο ως έξι, στην χώρα μας θεσπίστηκαν 10. Με αποτέλεσμα να γίνει πιο περίπλοκη η εφαρμογή τους αλλά και ο έλεγχος εφαρμογής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τα προβλήματα στις πληρωμές της βασικής ενίσχυσης αναμένεται να εμφανιστούν και στις επόμενες πληρωμές που αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα των άμεσων αγροτικών επιδοτήσεων.

Δείτε εδώ όλη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ