× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα νησιά έχουν ανάγκη ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του ΟΕΕ Παναγιώτης Μπαρούτης ανοίγει την συζήτηση για μια συνολική αντιμετωπίση του προβλήματος υπανάπτυξης των νησιών

Δημοσίευση 24/11/2023

Τα νησιά έχουν ανάγκη ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επισήμανε ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας), Παναγιώτης Μπαρούτης στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ  του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «το τεφτέρι του μανάβη». Παράλληλα αναφέρθηκε στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέων οργάνων στο ΟΕΕ. Επίσης χαρακτήρισε άδικο το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εκλογές της 10ης Δεκεμβρίου  -  όπως είπε ο κ. Μπαρούτης - γίνονται για να εκλεγούν τοπικές διοικήσεις και οι αντιπρόσωποι που στην συνέχεια θα προχωρήσουν στην εκλογή της πανελλαδικής διοίκησης του ΟΕΕ. Άρα έχουμε δύο ψηφοφορίες και δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, το ένα είναι για τις τοπικές διοικήσεις και το άλλο για την κεντρική διοίκηση. Στις εκλογές για την τοπική διοίκηση συμμετέχουν πέντε ψηφοδέλτια τα οποία είναι: Βορειοανατολικό Αιγαίο Ανεξάρτητη Συνεργασία Οικονομολόγων, Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων και Συνεργαζομένοι, Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων, Οικονομολόγοι Χίου και Σάμου, Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Άδικο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Σχολιάζοντας το νέο φορολογικό και την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Μυτιλήνη ο κ. Μπαρούτης σημείωσε «Στο τίτλο του νομοσχεδίου θα συμπλήρωνα Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και αφανισμού των μικρομεσαίων». Η θέση της κεντρικής διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως υπεύθυνες για το μέγεθος της φοροδιαφυγής και δεν αναφέρει τίποτα για την φορολόγηση των άλλων μορφών επιχειρήσεων. Επίσης το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται αναχρονιστικό γιατί επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέση τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής διοίκησης του Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι πως πρέπει να υιοθετηθεί ένα σύστημα φορολόγησης στην λογική έσοδα – έξοδα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο κ. Μπαρούτης. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό από τα έσοδα αφαιρούνται όλα τα έξοδα και φορολογείται το πλεόνασμα ή το κέρδος που μένει.

Η τοπική διοίκηση του ΟΕΕ συμμετείχε στην κινητοποίηση του πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη και εκφράζει την αγανάκτηση της για το νομοσχέδιο και αγωνίζεται για την αναμόρφωση του.

Ο κ. Μπαρούτης όταν ρωτήθηκε πως θα αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή είπε: «Εργαλεία υπάρχουν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, το ζητούμενο είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αγώνας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του ΟΕΕ τόνισε πως το Επιμελητήριο είναι θεσμικός σύμβουλος της πολιτείας σε οικονομικά θέματα. Όμως πρώτα από όλα είναι κοντά στα μέλη του, παρέχοντας σεμινάρια κατάρτισης, πιστοποίηση, άδειες εργασίας κλπ. Παράλληλα όμως, όλα τα προηγούμενα χρόνια, συμμετείχε στην ζωή των νησιών παρουσιάζοντας προτάσεις για προβλήματα που απασχολούν τα νησιά, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και κάνοντας παραστάσεις διαμαρτυρίας όπου ήταν αναγκαίο. Κρίσιμη ήταν η παρέμβαση του ΟΕΕ για την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που πλήγηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την προσφυγική κρίση. Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο επέμενε στην σύνδεση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ με το προσφυγικό όταν άλλοι φορείς έθεταν μόνο το ζήτημα της νησιωτικότητας υπογράμισε ο κ. Μπαρούτης.

Μεταφορικό  Ισοδύναμο μια πονεμένη ιστορία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια πονεμένη ιστορία χαρακτήρισε ο κ. Μπαρούτης το μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως είναι πολύ μεγάλη η καθυστέρηση στην απόδοση της επιδότησης. Επίσης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν να καταργείται το μέτρο από το 2025. Ο ίδιος τόνισε πως είναι ένα σημαντικό μέτρο για την ανακούφιση των νησιωτών από το υψηλό κόστος μετακίνησης. Παράλληλα είπε πως θα πρέπει να εφαρμοστεί για τους Έλληνες πολίτες, κατοίκους άλλων περιοχών της χώρας, που θέλουν να επισκεφθούν τα νησιά. Υπογραμμίζοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δουν ουσιαστικά ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα, διότι το υψηλό μεταφορικό κόστος είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Η οικονομική στήριξη των νησιών, με μέτρα όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τόνισε ο κ. Μπαρούτης θα  βοηθήσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, θα οδηγήσουν στην δημιουργία θέσεων εργασίας, οι οποίες είναι αναγκαίες για να μείνουν οι νέοι στα νησιά. Σε άλλο σημείο θύμισε πως τα νησιά έχουν πολύ μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα κι αυτό είναι ένα ζήτημα που εκτός των άλλων έχει και Εθνική διάσταση.

Πως οδηγηθήκαμε στην πτώση του ΑΕΠ

Στο ερώτημα πως έφθασε το Βόρειο Αιγαίο να καταγράφει απώλειες στο κατά κεφαλή ΑΕΠ της τάξεως του 45% ο κ. Μπαρούτης  υπογράμμισε: «Μα έκλεισαν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, έκλεισε η Συνεταιριστική Τράπεζα, η ΝΕΛ, το Lesvos Shop, η Ένωση Συνεταιρισμών Λέσβου κλπ.  Κι έχουν μείνει να λειτουργούν κάποιες τυροκομικές επιχειρήσεις, κάποιες μεταποιητικές μονάδες  και κάποια ξενοδοχεία.  Συνεπώς είναι λογική συνέπεια η πτώση του ΑΕΠ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου». Η λύση του προβλήματος μπορεί να έρθει μόνο από ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα δοθούν ουσιαστικές επιδοτήσεις  για να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία στα νησιά.

Δείτε εδώ το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.