× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αυτή είναι η επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

Ποιοι θα μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/11/2023

Αυτή είναι η επιστολική ψήφος: Πώς θα ψηφίσετε στις ευρωεκλογές

Τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος παρουσίασε σήμερα, Πέμπτη (30/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοινώνοντας πως αυτός ο τρόπος θα ισχύσει από τις Ευρωεκλογές 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι’ αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική τομή που αποτελεί μία γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και μια ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια των πολιτών.

«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν σταυρό προτίμησης, εξηγώντας ότι πιστεύει ότι «τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος».

Πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα περιέχει ο φάκελος με την επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός έδειξε μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος. Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον φάκελο της επιστολικής ψήφους θα περιλαμβάνονται:

  • Mια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου»
  • ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών
  • η λίστα με τα ονόματα
  • τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει
  • ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα