× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«κύριε Πρωθυπουργέ κάντε κάτι για τα ασυνόδευτα ανήλικα της Μόριας»

Έκκληση της Συνύπαρξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/1/2020

«κύριε Πρωθυπουργέ κάντε κάτι για τα ασυνόδευτα ανήλικα της Μόριας»

Έκκληση απευθύνει με έγγραφο που απέστειλε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Κίνηση Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο για τους ασυνόδευτους ανήλικους της Μόριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραθέτουμε την επιστολή: «Ίσως πληροφορηθήκατε ότι τη νύχτα 23 - 24 Ιανουαρίου μαχαιρώθηκαν από συνομήλικό τους δύο ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στον υποτιθέμενο ασφαλή χώρο της Β' πτέρυγας του ΚΥΤ Μόριας . Το ένα χαροπαλεύει .Όλοι θα επιθυμούσαμε αυτό το δραματικό γεγονός να οφειλόταν σε άτυχη στιγμή και να ήταν μεμονωμένο . Δυστυχώς η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στη Μόρια μόνο χειρότερα επιφυλάσσει . Συνοπτικά η εικόνα είναι η εξής:

Ο αριθμός των ασυνόδευτων στη Μόρια έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 1.100 . Τα 700 από αυτά είναι διασκορπισμένα στην χαοτική παραγκούπολη των 15.000 προσφύγων - μεταναστών που περιβάλλει το ΚΥΤ των 6.000 ! Τα 350 - 400 στεγάζονται σε δύο πτέρυγες μέσα στο ΚΥΤ σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον . Όλα υποσιτίζονται , είναι συνεχώς υπό ψυχολογική πίεση ιδρυματοποιούμενα μέρα με τη μέρα , τα περισσότερα ανεμβολίαστα , πολλά με κακή υγεία και κατάθλιψη , άλλα επιθετικά , όλα τρομοκρατημένα μπροστά στο άγνωστο που τους επιφυλάσσει το αύριο .

Τις νύχτες είναι εντελώς ανασφαλή , χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη .Μετά το κλείδωμα της εξώπορτας των πτερύγων παραμένουν μόνα . Κάποια " δραπετεύουν " υπερπηδώντας την περίφραξη . Με τον ίδιο τρόπο ενήλικες εισβάλλουν στο χώρο .Το ελάχιστο προσωπικό που έχει απομείνει στο ΚΥΤ , παρά τις ηρωικές προσπάθειες και την εξάντληση των αντοχών του και παρά την συμβολή των εθελοντών , δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που καθημερινά διογκώνονται .Σε αυτές τις συνθήκες κανείς εισαγγελικός λειτουργός , αρμόδιος για τα ασυνόδευτα ,δεν είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά το εποπτικό του καθήκον .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κύριε Πρωθυπουργέ
Σε παλαιότερη δημόσια εμφάνισή σας είχατε δηλώσει ότι τα ασυνόδευτα αποτελούν για εσάς πρώτη προτεραιότητα .Ορίσατε μάλιστα ειδική συντονίστρια γι' αυτόν το σκοπό . Από τότε , αντί το πρόβλημα των ασυνόδευτων να εισέλθει σε μια πορεία επίλυσης , αντιμετωπίζεται με απόλυτη αδράνεια και διογκώνεται συνεχώς .Διερωτόμαστε , ποιό εθνικό δίκαιο και ποιές διεθνείς συμβάσεις επιτρέπουν την ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται καθημερινά μπροστά μας:

Κύριε Πρωθυπουργέ, κάνουμε έκκληση:
-Φυλάξετε από σήμερα τα εντός του ΚΥΤ ασυνόδευτα τις νυκτερινές ώρες !
-Περισυλλέξετε άμεσα σε προστατευόμενους χώρους ( ξενοδοχεία , ενοικιαζόμενα δωμάτια) τα 700 ασυνόδευτα του ελαιώνα !
-Μετακινήσετε όλα τα παιδιά στην ενδοχώρα το ταχύτερο ! Τα παιδιά δεν υπόκεινται σε γεωγραφικό περιορισμό .Κανείς δεν σας εμποδίζει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις που υπαγορεύει το κράτος δικαίου στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι ζούμε .
- Παρατείνετε αμέσως τις συμβάσεις των εργαζομένων που έχουν λήξει εδώ και μήνες και αυτές που λήγουν στο άμεσο μέλλον , διαφορετικά το ΚΥΤ θα μείνει χωρίς προσωπικό . Προκηρύξετε τις νέες προβλεπόμενες θέσεις .
- Βάλετε στην άκρη , έστω προς στιγμήν , τους σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα κράτησης , αποτροπές , πλωτά φράγματα , επαναπροωθήσεις κλπ και μετακινήσετε τους ανθρώπους από τα νησιά , με προτεραιότητα τα ασυνόδευτα ! Η συνεχιζόμενη στασιμότητα οδηγεί με βεβαιότητα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που πιστεύουμε ότι ούτε εσείς επιθυμείτε» .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

9 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη λίστα κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως

Δύο περισσότεροι καθηγητές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λέσβο

6.000 ευρώ η λεία των δυο γυναικών που συμμετείχαν στην απάτη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για ναρκωτικά στη Μυτιλήνη

18χρονος ο φερόμενος δράστης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου