× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Περιζήτητο το πρόβατο φυλής Λέσβου

Ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης μίλησε στον ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» για τις δυνατότητες ανάπτυξης του προβάτων φυλής Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/12/2023

Περιζήτητο το πρόβατο φυλής Λέσβου

Ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης μίλησε στον ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» για το σήμερα και το αύριο της κτηνοτροφίας στην Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Λεσβιακού προβάτου που το κάνουν περιζήτητο από τους Έλληνες κτηνοτρόφους και στο τι πρέπει να γίνει για να δουν καλύτερες μέρες οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Φυσικά μίλησε για τα πρόσφατα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού και ευλογίας των προβάτων, όπως και για τις τιμές των ζωοτροφών και του γάλακτος

Στο ερώτημα πόσα πρόβατα αντέχει να θρέψει η Λέσβος ο κ.Τσακίρης απάντησε: «το ζήτημα δεν είναι να αυξήσουμε τα πρόβατα που εκτρέφουμε στην Λέσβο. Αλλά να αυξήσουμε την παραγωγικότητα των ζώων μας. Όταν υπάρχουν ζώα που παράγουν 300 κιλά γάλα το χρόνο και στην Λέσβο εκτρέφονται ζώα που παράγουν 100 – 150 κιλά γάλα καταλαβαίνουμε πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και αύξησης της παραγωγής.

Το πρόβλημα είναι πως η μεγάλη μάζα των κτηνοτρόφων δεν έχουν πρόσβαση στα νέα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα για να παράγουν πιο αποδοτικά ζώα. Επίσης πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος (σ.σ. υψηλό κόστος μεταφοράς) των χονδροειδών ζωοτροφών (άχυρο, σανό κλπ) που είναι απαραίτητες για τα πρόβατα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε τοπική παραγωγή χονδροειδών ζωοτροφών, να βελτιώσουμε τις αποδόσεις των προβάτων Λεσβιακής φυλής και να δημιουργήσουμε γεννήτορες οι οποίοι θα πωλούνται εκτός νησιού παράλληλα όμως θα βελτιώνουν και τα κοπάδια μας.

Θα αναφέρω το όνομα του Γιάννη Μαστρανεστάση που κάνει μια πάρα πολύ καλή δουλειά με την Ομάδα κτηνοτρόφων προβάτου φυλής Λέσβου. Η ομάδα αυτή κάνει γονοτυπικό έλεγχο των προβάτων προκειμένου να βρουν ποιά είναι τα πρόβατα αυτά που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως βελτιωτές ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα του ντόπιου προβάτου. Πρόκειται για ένα πρόβατο εξαιρετικό που έχει μεγάλη ζήτηση στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κι είναι πολύ θετικό που στο νησί υπάρχει ένας πυρήνας καθαρόαιμων ζώων. Κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη φυλή προβάτων που υπάρχει στην Ελλάδα.

Τι συμβαίνει με καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά προβάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τα πρόσφατα κρούσματα ευλογίας των προβάτων και καταρροϊκού πυρετού ο κ. Τσακίρης ανέφερε: «το κρούσμα της ευλογίας που είχαμε στο Σίγρι. Δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση πως εμφανίσθηκε. Σφάχτηκε ολόκληρο το κοπάδι, γιατί αυτό λέει η νομοθεσία και οι έλεγχοι που έγιναν στην περιοχή από τους συναδέλφους για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έδειξαν την ύπαρξη άλλου κρούσματος. Κι ευελπιστούμε έτσι να μείνουν τα πράγματα. Θυμίζω πως πριν μερικά χρόνια είχαμε ευλογιάς των προβάτων που ξεκίνησε από τον Μανταμάδο και έφθασε μέχρι την Φίλια. Τότε είχαν σφαχτεί πολλά κοπάδια, πάνω από 6.000 ζώα είχαν θανατωθεί». Σε ότι αφορά τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού ο κ. Τσακίρης είπε: «Ο καταρροϊκός πυρετός πρωτοεμφανίστηκε στην Λέσβο, το 1981, ήταν η πρώτη περιοχή της Ευρώπης που εμφανίστηκε η νόσος. Εκείνη την περίοδο η Ε.Ε. χρησιμοποιούσε τον καταρροϊκό πυρετό ως δικαιολογία για να μην εισάγει βοοειδή από τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και «έπεσαν όλοι επάνω» με οικονομικούς πόρους κλπ. για να εκριζωθεί η νόσος από το νησί. Ώστε να μπορεί να πει η Ευρώπη πως είναι καθαρή. Δυστυχώς όμως η νόσος δεν εκριζώθηκε, επανέρχεται κάθε 5 – 6 χρόνια. Επίσης εμφανίστηκαν κρούσματα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι και την Ολλανδία. Τώρα πια καταρροϊκό πυρετό έχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.

Το πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό είναι πως έχει πάρα πολλούς ορότυπους, πάνω από 20. Στην Λέσβο αυτή την στιγμή έχουμε κρούσματα από τον ορότυπο 16. Πρόκειται για τον ορότυπο που υπάρχει στα Τουρκικά παράλια. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι από εκεί έχει έρθει. Στην Ευρώπη ο ορότυπος που συναντάται πιο συχνά είναι ο 4».

Στοπ στις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσακίρης αποκάλυψε πως η Ε.Ε. πλέον έχει σταματήσει να δίνει αποζημιώσεις για τα ζώα που εμφανίζουν καταρροϊκό πυρετό και σφάζονται. Με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα πρόβατα νοσούν να υφίστανται μεγάλη οικονομική ζημιά καθώς χάνουν το εισόδημα της χρονιάς αλλά και το ζωικό κεφάλαιο. Ο έμπειρος κτηνίατρος σημείωσε πως δεν είναι υποχρεωτική η θανάτωση των ζώων που νοσούν από καταρροϊκό, όμως υπάρχει ισχυρή σύσταση να γίνεται θανάτωση των άρρωστων ζώων. Μέχρι την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου κρούσματα της νόσου είχαν καταγραφεί σε 7 κτηνοτροφικές μονάδες της Λέσβου.

Δύσκολα θα κρατηθεί το 1,60 ευρώ

«Η τιμή της φέτας, όπως διαμορφώθηκε πέρυσι ήταν απαγορευτική για το μέσο Ελληνικό νοικοκυριό. Αυτό οδήγησε σε μια μείωση της κατανάλωσης της φέτας. Πέρασαν τα λευκά τυριά σε πρώτη ζήτηση. Από την Βουλγαρία έρχονταν πολλά λευκά τυριά που παράγονταν από αγελαδινό γάλα σε πολύ καλές τιμές κι έτσι έπεσε πολύ η κατανάλωση φέτας. Αυτό σημαίνει ότι έμεινε απούλητη μεγάλη ποσότητα φέτας γι’ αυτό και ίσως έχουν δίκιο οι τυροκόμοι που αναφέρουν ότι έχουν μεγάλα απούλητα αποθέματα» εξήγησε ο κ. Τσακίρης. Παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει αρκετό γάλα για να καλύψει την φετινή ζήτηση από την πλευρά των τυροκομικών επιχειρήσεων, διότι οι καταστροφές στην Θεσσαλία οδήγησαν σε σημαντική μείωση των δυνατοτήτων παραγωγής.

«Η μειωμένη προσφορά έκανε πολλούς να εκτιμούν προ διμήνου πως η τιμή του γάλακτος θα ανέβει. Τελικά βλέπουμε ότι η τιμή δεν θα ανεβεί. Πιστεύω, μάλιστα, πως οι τυροκόμοι θα πιέσουν προς τα κάτω την τιμή. Το 1,60 ευρώ ανά κιλό πρόβειου γάλακτος ίσως είναι δύσκολο να κρατηθεί.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πούμε, πως όσοι από τους κτηνοτρόφους μας είναι νοικοκύρηδες με την τιμή του 1,60 ευρώ πήγαν καλά παρά την υψηλή τιμή των ζωοτροφών.

Φέτος επειδή οι τιμές των ζωοτροφών έχουν καταγράψει μια αισθητή υποχώρηση πάλι οι κτηνοτρόφοι θα πάρουν ένα καλό εισόδημα. Αλλά το θέμα είναι οι τυροκόμοι να μπορέσουν να απορροφήσουν τις ποσότητες του γάλακτος και να μην υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των τυροκόμων για να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές» τόνισε ο έμπειρος κτηνίατρος. 

Περιζήτητο το γάλα του προβάτου της Λέσβου

Στο ερώτημα κατά πόσο τυροκομικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Λέσβο μπορούν να απορροφήσουν την τοπική παραγωγή ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν όλη την παραγωγή γάλακτος του νησιού. Όμως ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν μπορούν να πληρώσουν έγκαιρα τους κτηνοτρόφους στην περίπτωση που θα απορροφήσουν όλη την τοπική παραγωγή. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο νησί «ξένες» τυροκομικές μονάδες και παίρνουν γάλα από την Λέσβο και το τυροκομούν εκτός νησιού.

Για την δραστηριοποίηση των τυροκομικών επιχειρήσεων από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Λέσβο ο κ. Τσακίρης ήταν επιφυλακτικός. Δήλωσε πως μια από τις τρεις τυροκομικές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, που δραστηριοποιούνταν στο νησί τα προηγούμενα χρόνια, φέτος δεν θα πάρει γάλα. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πλεονάζουσα ποσότητα γάλακτος στο νησί της Λέσβου και οι τυροκόμοι από την πλευρά τους να αποφεύγουν να δώσουν τιμές περιμένοντας να δουν πως θα διαμορφωθούν οι τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παρά τα προβλήματα που εμφανίζονται ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε πως το γάλα που παράγει το πρόβατο της Λέσβου είναι υψηλής ποιότητας με πολλά λιπαρά γι’ αυτό και οι τυροκόμοι το αναζητούν.

Αδικαιολόγητη η τιμή της φέτας πάνω από 10 ευρώ

Στο ερώτημα αν είναι υπερβολικά ακριβή η φέτα ο κ. Τσακίρης τόνισε «δεν δικαιολογείται μια τιμή καταναλωτή πάνω από τα 10 ευρώ. Από εκεί και πάνω μιλάμε για υπερκέρδη». Επίσης εκτιμά πως μια τιμή στα 10 – 11 ευρώ καλύπτει τόσο τον τυροκόμο όσο και τον έμπορο (όταν η τιμή του πρόβειου γάλακτος είναι στα 1,60 ευρώ ανά κιλό).

Θετικό στοιχείο για την νέα γαλακτοπαραγωγική χρονιά είναι η μείωση των τιμών των ζωοτροφών που κινείται κοντά στο 20%. Συγκεκριμένα ένα μείγμα ζωοτροφών για πρόβατα που πέρυσι πωλούνταν στα 500 ευρώ ο τόνος φέτος πωλείται 400 ως 450 ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη