× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια τα 4 χρωματιστά τιμολόγια

Το μπλε, το κίτρινο, το πορτοκαλί και το πράσινο χρώμα θα χαρακτηρίζουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια τα 4 χρωματιστά τιμολόγια

Από τον Ιανουάριο του 2024 και μετά τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι – χρωματιστοί – λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μια κατηγορία τιμολογίου στην οποία θα ενταχθούν. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, συστήνει υπομονή και ψυχραιμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τέσσερις χρωματιστοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος
Επισημαίνεται ότι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τους νέους χρωματιστούς λογαριασμούς και εκείνοι – με τη σειρά τους – να επιλέξουν ποιο από τα νέα τιμολόγια θέλουν να κρατήσουν, αλλά μόνο μεταξύ των τριών χρωμάτων.


Μπλε - σταθερά: Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Κίτρινα - κυμαινόμενα: Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες – με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πορτοκαλί - δυναμικά: Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Υπενυμίζεται ότι στο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους παρόχους για έναν χρόνο, θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν κάποιες από τις παραπάνω τρεις κατηγορίες.

Κάθε 1η του μήνα θα γίνεται γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο, που θα οριστεί με υπουργική απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον εν λόγω μαθηματικό τύπο. Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Περιμένετε μέχρι τον Ιανουάριο για να διαλέξετε»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνέστησε στους πολίτες να περιμένουν μέχρι τον Ιανουάριο προκειμένου να επιλέξουν τον λογαριασμό ρεύματος που επιθυμούν.Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του που μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, την Παρασκευή (01/12), ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε: «Να περιμένουν οι καταναλωτές να δουν πρώτα τα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου και με ένα απλό κλικ, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, μπορούν να διαλέξουν. Δεν χρειάζεται να βιαστούν».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.