× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμφωνία για βίζα «εξπρές» σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου

Με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα θα υπογραφεί και η σχετική συμφωνία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2023

Συμφωνία για βίζα «εξπρές» σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αποκάλυψε ότι αύριο, Πέμπτη (7/12) Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για ταχεία χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ελλάδα ζητάει παρέκκλιση από τη Σένγκεν για χάρη της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ Καιρίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα 10 νησιά που αφορά η βίζα για Τούρκους πολίτες

Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται -όπως είπε- για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

«Ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), παραμονή της άφιξης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, όπου έκανε λόγο για «πολλά θέματα αλληλένδετα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν», ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τη μια δείχνει μια φιλική διάθεση, καμία σχέση με το παρελθόν, το πρόσφατο. Φανταστείτε τώρα τον Σοϊλού να έρχεται μαζί με τον αρχηγό της τουρκικής αστυνομίας, ακτοφυλακής και Λιμενικού να συζητήσει με μένα για το μεταναστευτικό. Θα ήταν εκτός τόπου. Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της, δεν αλλάζει και στην ουσία δεν θέλει τη Χάγη και την τορπιλίζει τη Χάγη, γιατί δεν μπορεί να το πει ανοιχτά και ξεκάθαρα, να βγει και να πει στη διεθνή κοινότητα ότι εγώ δεν θέλω τον διεθνή νόμο, δεν θέλω το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Προσπαθεί να την τορπιλίσει βάζοντας πάρα πολλά θέματα και θέματα κυριαρχίας» προσέθεσε ο υπουργός.


«Αυτή είναι η τακτική της Τουρκίας από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Διότι γνωρίζει η Τουρκία, ξέρουν γράμματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν να διαβάζουν δηλαδή τις διεθνείς συνθήκες. Γνωρίζει η Τουρκία ότι έχει αδύναμη θέση, ότι η Χάγη θα αποφασίσει ως επί το πλείστον, για να είμαι απολύτως ακριβής, για να μην προκαταλαμβάνουμε, ως επί το πλείστον όμως, θα αποφασίσει υπέρ των ελληνικών θέσεων και προκειμένου να το αποφύγει, επιχειρεί να θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών γκρίζοποίηση, αποστρατικοποίηση και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για να διατηρούμε την ένταση χαμηλά» συμπλήρωσε.

«Στα δύσκολα θέματα δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της στον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως πως «τα ήρεμα νερά, από μόνα τους, είναι καλά». «Δημιουργούν δε, ένα κεκτημένο για το μέλλον. Διότι η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να επικαλείται προς τη διεθνή κοινότητα ότι όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί» σημείωσε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΑΓΟΡΑ

Utopia Concept Store: Μια ουτοπία για δώρα στο κέντρο της πόλης

Στο νέο κατάστημα Utopia Concept Store θα βρείτε μοναδικά δώρα από την Άννα και τη Χρύσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο