× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας βάζουν στο πνεύμα της αγάπης αξιαγάπητα και αξιοδιάβαστα για όλο το χρόνο

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 9/12/2023

Βιβλία που μας βάζουν στο πνεύμα της αγάπης αξιαγάπητα και αξιοδιάβαστα για όλο το χρόνο

Πριν περάσω να σας προτείνω τα φετινά βιβλία που κυκλοφόρησαν για τα Χριστούγεννα, σε επόμενο αφιέρωμα, σας προτείνω βιβλία που με κέρδισαν και σας τα συστήνω σαν ‘’προεόρ-τια’’! Είναι όλα εξαιρετικά και αξίζει να τα αποκτήσετε, να τα διαβάσετε, να τα χαρίσετε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικογένεια δωματίου! Όταν έχουμε όλη την αγαπημένη οικογένεια μας κοντά μας, τα έ-χουμε όλα! Αυτό τολμώ να πω! Πείτε το και εσείς με το χέρι στην καρδιά στον εαυτό σας και στην οικογένεια σας! Ακόμα καλύτερα διαβάστε το μέσα από αυτό το υπέροχο βιβλίο στα παιδιά σας! Το κείμενο είναι της συγγραφέως Μαρίας Γιαγιάννου και η εικονογράφηση της διακεκριμένης εικονογράφου Ίρης Σαμαρτζή. Για παιδιά από 4 ετών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Όταν ένα δωμάτιο επιμένει να είναι άδειο, τι μπορεί να το γεμίσει; Να ένας γρίφος για να επιλύσει η οικογένεια Δωματίου. Έχοντας μόλις μετακομίσει στο καινούργιο τους σπίτι, δύο γονείς, τρία παιδιά, μια γιαγιά και μια γάτα βρίσκονται κιόλας εκεί πριν καταφθάσουν τα πράγματά τους. Χωρίς παιχνίδια, βιβλία και οθόνες, τι απομένει να κάνουν στο άδειο σπίτι; Τι άλλο παρά να το γεμίσουν! Όμως με τι…;
Μια αστεία φαντασμαγορία δωματίου, που θέλει να διαβεβαιώσει κάθε παιδί, αλλά και κάθε γονέα, ότι ακόμα κι ένα άδειο δωμάτιο μπορεί να γεμίσει θαύματα μόνο με τη δύναμη της φα-ντασίας, ιδίως όταν η αγάπη ξεπερνά κάθε φαντασία.

Το μυστικό της Μεγάλης Καρδιάς, ένα βιβλίο που μου έκλεψε την καρδιά! Πραγματεύεται την μεγάλη αλήθεια που ακούμε από παιδιά, ότι όταν δίνουμε με την ψυχή μας δεν στερεύει, απεναντίας γυρίζει πίσω διπλά! Είναι δοσμένο με υπέροχο τρόπο, αξιολάτρευτο! Κείμενο Sophie de Mullenheim, εικονογράφηση Annick Masson, απόδοση Πετρούλα Γαβριηλίδου. Για παιδιά από 6 ετών. Από τις εκδόσεις Δεσύλλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Αυτή είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού που του κάνει η γιαγιά του ένα πολύτιμο δώρο.Είναι η ιστορία ενός ινδιάνικου καπέλου με μαγικά φτερά!
Η ιστορία ενός μυστικού: του μυστικού της αληθινής γενναιοδωρίας και της ευτυχίας… Mια τρυφερή ιστορία όπου οι μικροί αναγνώστες εύκολα μπορούν να ταυτιστούν με τον χαρακτήρα του βιβλίου. Το θέμα της γενναιοδωρίας προσεγγίζεται με απλότητα, περιλαμβάνει το μοίρασμα, συμβαδίζει με την αλληλεγγύη, ενισχύει τη φιλία, δημιουργεί διάλογο, και τελικά συμβάλλει στην ευτυχία.
Μια σημαντική αξία, ένας τρόπος απομάκρυνσης από τον αυξανόμενο ατομικισμό.


Σημάδια Αχ! Αυτά τα σημαδάκια τα κρυφά τα φανερά! Αυτά που έχουμε από την γέννηση μας, τα μόνιμα, τα ξεχωριστά! Τα επίκτητα και τα προσωρινά! Με αυτά και άλλα ασχολείται στο βιβλίο της αυτό η Εύη Γεροκώστα, σε εικονογράφηση της Ντανιέλα Σταματιάδη. Από τα βιβλία που είναι για παιδιά όλων μα όλων των ηλικιών, από 5 ετών και πάνω! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περιγραφή: Άλλα φαίνονται, άλλα είναι αόρατα. Άλλα είναι περαστικά, άλλα δε φεύγουν. Άλλα ξέρουν να παίζουν, άλλα δεν έχουν παίξει ποτέ. Χνάρια στο δέρμα. Αναμνήσεις. Φυλαχτά. Τα σημάδια μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Λία και το Λιοντάρι, αυτό το βιβλίο δεν γίνεται να μην το αγαπήσεις! Είναι από εκείνα τα βιβλία! Από την πρώτη στιγμή που θα το δεις, που θα το αγγίξεις, ακόμα και πριν το διαβά-σεις! Όταν το κλείσεις, θα θες να το ξανά ανοίξεις! Μοιραστείτε το! Άλλωστε μιλάει και για την αξία του μοιράσματος! Κείμενο και εικονογράφηση, εξαιρετική, και στα δύο είναι ο συγγραφέας-εικονογράφος Al Rodin. Μετάφραση Αιμιλία Γιασεμή. Κυκλοφορεί από τις εκ-δόσεις Παπαδόπουλος.

Περιγραφή: Η Λία ετοιμάζεται για μια περιπέτεια και πολύ θα ήθελε ένα κατοικίδιο για παρέα. Αλλά και το Λιοντάρι αναζητά ένα κατοικίδιο για να μοιραστεί τις περιπέτειές του… Τι θα συμ-βεί, άραγε, όταν η Λία και το Λιοντάρι συναντηθούν; Μια ιστορία για μια ξεχωριστή φιλία και για το πόσο πιο πλούσια είναι η ζωή όταν τη μοιράζεσαι.

Η Παρέλαση των Παιχνιδιών, της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη, σε εικονογράφηση Αλεξίας Λουγιάκη. Μια διαφορετική παρέλαση, στο κτήμα των προγόνων, της γιαγιάς και του παππού! Με παλιά, όμορφα, αγαπημένα παιχνίδια! Και ένα παιχνιδάκι με ένα πόδι, ένας ναύτης, σαν τον ‘’Μολυβένιο Στρατιώτη’’. Ευτυχώς τα παιδιά τον αγκαλιάζουν, όπως και την μικρούλα η Μαρία, που δεν μπορεί να ακούσει από τότε που γεννήθηκε! Η αποδοχή του διαφορετικού μέσα από το παιχνίδι και την συνύπαρξη είναι το κεντρικό θέμα του βιβλίου. Για παιδιά από 4 ετών. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάμα.

Περιγραφή: Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια και μεγαλώνουν. Παίζουν και χαίρονται, παίζουν και ονειρεύονται. Μια γιορτή χαράς και παιχνιδιού γίνεται στο κτήμα της γιαγιάς και του παππού όταν πηγαίνουν τα κορίτσια. Η Μαρία και η Λυδία ανακαλύπτουν στα παλιά παιχνίδια της α-ποθήκης έναν ναύτη με ένα πόδι. Θα κρατήσουν αυτό το παιχνίδι μαζί με τα άλλα παιχνίδια τους; Θα τον αγαπήσουν ή θα τον απορρίψουν επειδή είναι διαφορετικός; Αλλά και η Μαρία είναι διαφορετική, γεννήθηκε χωρίς να μπορεί να ακούει τους ήχους! Όμως οι φίλοι της την αγαπούν και την αποδέχονται. Μια ιστορία για τη Διαφορετικότητα, την Αποδοχή και το Παι-χνίδι, που αγγίζει την ψυχή και ενώνει τα παιδιά.

Δίχως φάλτσα η μουσική είναι καλύτερη! Αλήθεια, τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς την μουσική; Τι θα ήταν οι γιορτές χωρίς μουσική; Τι θα ήταν η ζωή χωρίς κανόνες; Πώς θα ήταν η ζωή και η μουσική αν δεν βρίσκαμε μια κοινή γλώσσα συνεννόησης; Πώς θα ήταν η μουσική αν ήταν γεμάτη φάλτσα; Αυτά σκεφτόμουν κλείνοντας το βιβλίο τούτο που έγραψε ο Νίκος Σιδέρης και εικονογράφησε ο Νικόλας Ανδρικόπουλος! Το λάτρεψα και θέλω πολύ να το διαβάσετε με τα παιδιά σας και να το συζητήσετε! Ειδικά αν είναι ώρα να τους δείξετε ότι, «το να τηρείς τους κανόνες είναι καλύτερο για σένα και για όλους», τόσο στη ζωή όσο και στην μουσική! Το βιβλίο είναι γραμμένο για παιδιά από 6 ετών . Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις εύμαρος.
Περιγραφή: Πώς μπορεί ένα παιδί να μάθει να παίζει με κανόνες και να το χαίρεται;
Δύο παιδιά, η Ηλέκτρα και ο Ιάσονας, έμαθαν τον τρόπο κατά το ταξίδι τους στη χώρα της μουσικής.Ο Νίκος Σιδέρης μάς μεταφέρει όσα του είπαν, με συνοδεία τη μαγική εικονογράφηση του Νικόλα Ανδρικόπουλου, σ' ένα βιβλίο που παρέχει σε μικρούς και μεγάλους γνώση και απόλαυση.

Βιβλίο Ενηλίκων

Πρόκειται να παρουσιαστεί την Δευτέρα στις 11 Δεκεμβρίου στην Μυτιλήνη: Ζωές απέναντι, της Άννας Γαλανού, βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Μου αρέσουν τα βιβλία αυτού του είδους. Παραδειγματίζουν και ‘’διδάσκουν’’ με τον δικό τους τρόπο μέσα από τα παθήματα άλλων. Μια ιστορία με έξι κοινούς παρονομαστές! Με έναν αριθμητή! Έξι κοπέλες με όνειρα όλες τους και στόχους και η σκληρότητα της ζωής απέναντί τους!
Περιγραφή: Έξι γυναίκες, μια ιστορία με κοινό συνδετικό κρίκο που ενώνει όλα τα κομμάτια μιας μακριάς αλυσίδας.
Στόχος ζωής για τη Βέρα είναι να γίνει γιατρός, κι έτσι η επιτυχία της στην Ιατρική Σχολή Αθη-νών την κάνει να πετάει στα ουράνια.
Μαζί με τη γιαγιά της ζουν σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας και, παρότι τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, ποτέ δεν ένιωσε να της λείπει τίποτα.
Η αγάπη περισσεύει στη ζωή της, το ίδιο και η πίστη και η υποστήριξη από την κυρα-Βαρβάρα, που καμαρώνει για την εγγόνα της.
Κάποια στιγμή όμως όλα γυρίζουν ανάποδα κι η Βέρα, με κομμένα φτερά, μένει μετέωρη στη μέση του πουθενά.
Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο κόσμος της μικρής Ρεβέκκας καταρρέει απότομα και η ζωή της αλλάζει ριζικά.
Λίγα χρόνια αργότερα, κι έχοντας ως στήριγμα τη θεία της Μίνα, πηγαίνει στην Αθήνα να σπουδάσει.
Πολύ σύντομα ανακαλύπτει συγκλονισμένη πως όλα όσα πίστευε ως τότε στηρίζονταν σ’ ένα μεγάλο ψέμα.
Οι τραγικές αλήθειες και οι φρικτές αποκαλύψεις που μία μία βγαίνουν στο φως μοιάζουν να μην έχουν τέλος.
Όλες συγκλίνουν σε ένα και μόνο πρόσωπο: αυτό που ανέκαθεν καταδυνάστευε και την ίδια.
Ένα ονειροπόλο κορίτσι είναι η Στέλλα, που όταν γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της του δίνεται ψυχή τε και σώματι.
Ολομόναχη καθώς είναι στον κόσμο, αγκιστρώνεται πάνω του, παραβλέποντας κενά και αντι-φάσεις, και παίρνει την πιο μεγάλη και καθοριστική απόφαση για το μέλλον της: να εγκαταλείψει τα όνειρά της και να τον ακολουθήσει.
Η Ευδοκία συνεχίζει να ζει με τους εφιάλτες της, η Μίνα ματαιοπονεί πως θα μπορέσει να συγ-χωρήσει και να ξεχάσει, ενώ η Ελένη αντιμάχεται μια αδιέξοδη, σκληρή πραγματικότητα.
Και ένα μήνυμα...
Κακοποίηση Βία, έλεγχος, φόβος, ντροπή.
Μίλησε! Δεν είσαι μόνη σου!


*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ