× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το δραστήριο δημοτικό σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής

Έφτιαξαν μάσκες με τη Φερενίκη Τσαμπαρλή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 25/2/2019

Το δραστήριο δημοτικό σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής

Το γνωστό για τις όμορφες και ποικίλες δράσεις του δημοτικό σχολείο της Λουτρόπολης Θερμής μπήκε για τα καλά στο πνεύμα των ημερών. Με προτροπή του διευθυντή του σχολείου, Αντώνη Βάλεση τα παιδιά έμαθαν να φτιάχνουν μόνα τους αποκριάτικες μάσκες, χάρη στη βοήθεια της καλλιτέχνιδος, Φερενίκης Τσαμπαρλή.

«Ο Αντώνης είναι ένας εξαιρετικός δάσκαλος» λέει στο «Ν» η κ. Τσαμπαρλή. «Διαπιστώνοντας ότι κάποια παιδιά έχουν κλήση στα καλλιτεχνικά οργάνωσε μια μικρή ομάδα μαθητών προκειμένου να φτιάξουμε σε δύο δίωρες συναντήσεις μια μάσκα. Στην πρώτη συνάντηση αφού είπαμε με τα παιδιά κάποια πράγματα για την ιστορία και τη διαχρονική χρήση της μάσκας ξεκινήσαμε την κατασκευή της με.. τι άλλο; Χαρτοπολτό», προσθέτει. Στη δεύτερη συνάντηση κι αφού στέγνωσαν οι μάσκες τα παιδιά τις ζωγράφισαν.

«Υπέροχες μάσκες έφτιαξαν τα παιδιά του σχολείου που συμμετείχαν στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου για κατασκευή αποκριάτικης μάσκας. Κάθε μαθητής πήρε τη μάσκα που είχε φτιάξει με χαρτοπολτό, την πέρασε με αστάρι για να πιάνει το χρώμα και μετά τη σχεδίασε διαλέγοντας ένα από τα σχέδια, που έφερε μαζί της η Φερενίκη. Στη συνέχεια άρχισε η ζωγραφική με ειδικά χρώματα και το στέγνωμα της κάθε μάσκας με πιστολάκι των μαλλιών! Η όλη διαδικασία κράτησε τρεις ώρες, αλλά το αποτέλεσμα τους αντάμειψε όλους. Έφυγαν κατενθουσιασμένοι με τις μάσκες που έφτιαξαν, που ήταν πραγματικές καλλιτεχνικές δημιουργίες» εξηγεί ο Α. Βάλεσης.

Η έμπνευση δεν σταματά

Η Φερενίκη Τσαμπαρλή είναι ιδρύτρια και η ψυχή του δημιουργικού εργαστηρίου «Πολύτροπον» σε μια προσπάθεια να διοχετεύσει όλες τις καλλιτεχνικές τις ιδέες, που πάντα όμως σχετίζονται με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι το έργο που ηγήθηκε προ τριών χρόνων, η παγκόσμια σκακιέρα με τεράστια πιόνια που η «πράσινη» ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου έφτιαξε από υλικό από σωσίβια και βάρκες των προσφύγων που κατέφταναν στις ακτές της Λέσβου έκανε τον γύρο του κόσμου.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Επιμελητήριο φιλοξένησε την «εργασία» της στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού της, που εκπόνησε με δεκάδες ανθρώπους που δούλεψαν εθελοντικά «Τα πουλιά της ελευθερίας - The birds of freedom».

Πρόκειται για μία έρευνα δράσης, η οποία βασίστηκε σε υλικά της καθημερινότητάς (ένα πλαστικό μπουκάλι νερού και χαρτί). Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης χρειάστηκαν 183 ημέρες, προκειμένου να κατασκευαστούν 652 γλυπτά, με τη συμμετοχή 700 ατόμων από 14 εθνικότητες.

Ένα σχολείο-πρότυπο

Το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου απαριθμεί 70 μαθητές και μαθήτριες με αρκετό κέφι για πολλά πράγματα πέρα από την τυπική καθημερινότητα του ωρολογίου προγράμματος. Εδώ και πολλούς μήνες «τρέχει» πολλά προγράμματα. Αυτό της διατροφής έγινε «viral», καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριες έμαθαν να βελτιώνουν τη διατροφή τους, να ανακαλύπτουν παραδοσιακές γεύσεις και να γνωρίζουν τα προϊόντα που παράγει η Λέσβος μέσα από τη σύμπραξη με ντόπιους συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια του προγράμματος προβλέπονται παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων , καταγραφή συνταγών της περιοχής, η «Γιορτή πορτοκαλιού» τον Απρίλιο για το προϊόν της περιοχής και έκδοση ενός οδηγού συνταγών στο τέλος της χρονιάς.

Το σχολείο εκδίδει το περιοδικό «Το Θήτα της Θερμής» και διατηρεί ιστοσελίδα, σελίδα στο facebook «Το Θήτα της Θερμής», καθώς και ιστολόγιο tokampani18.blogspot.com, όπου δημοσιεύονται εργασίες μαθητών.

Επίσης λειτουργεί σχολικό κήπο και είναι μέλος του δικτύου «Οικολογικά σχολεία» και του δικτύου «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα». Συμμετείχε στο Α΄ Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου το 2017-18 με 2 εργασίες , ενώ παρήγαγε στα πλαίσια του προγράμματος «I AM A GEOPARKER» το CD «Το φαράγγι της Θερμής & τα σπήλαιά του»

Τη σχολική χρονιά 2017-18 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα «Ν. Παπαδημητρίου» για την παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, που ανέβασε στο αρχαίο θέατρο Μυτιλήνης. Το σχολικό έντυπό του «Το Θήτα της Θερμής» απέσπασε πέρυσι το Α΄ βραβείο στο διαγωνισμό μαθητικών εντύπων της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ