Μικρή η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος στο Βόρειο Αιγαίου
Μόλις 672 κτηνοτρόφοι παρήγαγαν 5.175 τόνους γάλα το 2023, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 26/12/2023
Μόλις 5.175 τόνους κατσικίσιου γάλακτος παράχθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2023, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Συγκεκριμένα η παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος της Περιφέρειας αντιστοιχεί μόλις στο 3,45% της Πανελλαδικής παραγωγής, ενώ στην κατάταξη των 13 περιφερειών της χώρας είναι στην 10η θέση. Παρότι την τελευταία δεκαετία επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει την πολύ σημαντική θρεπτική αξία του κατσικίσιου γάλακτος η παραγωγή του στο Βόρειο Αιγαίο παραμένει περιορισμένη καθώς το εισόδημα που δίνει στους κτηνοτρόφους είναι μικρότερο σε σχέση με το εισόδημα που δίνει το πρόβειο γάλα.
Κι αυτό γιατί οι τυροκομικές επιχειρήσεις ζητούν εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες κατσικίσιου γάλακτος.
Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι το συγκεκριμένο προϊόν δεν έχει αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των νησιών σε παστεριωμένο γάλα, ενώ ελάχιστα έχει αξιοποιηθεί ως σήμερα για την παραγωγή τυριών και γιαουρτιού.
Το 2023 στο νομό Λέσβου δραστηριοποιούνται 595 κτηνοτρόφοι που είχαν παράγει ως τον Νοέμβριο 3.895 τόνους γάλα. Στο νομό Χίο δραστηριοποιούνται 66 κτηνοτρόφοι που είχαν παράγει 1.118 τόνους γάλα και στον νομό Σάμου δραστηριοποιούνται 11 κτηνοτρόφοι που είχαν παράγει 163 τόνους γάλα.