× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το 2024 θα είναι η χρονιά της Λέσβου στον τουρισμό

Ο πρόεδρος της Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος βλέπει μεγάλη αύξηση των αφίξεων τουριστών από όλες τις αγορές για την νέα χρονιά

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 27/12/2023

Το 2024 θα είναι η χρονιά της Λέσβου στον τουρισμό

Αισιόδοξο είναι το μήνυμα που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη», καθώς εκτιμά πως το 2024 θα καταγραφεί αύξηση των αφίξεων τουριστών από όλες τις σημαντικές αγορές για το νησί (Τουρκία, Ευρώπη, Ελλάδα). Επίσης ανέφερε πως το 2023 ήταν μια χρονιά που καταγράφηκε αύξηση των εσόδων για τις τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και αύξηση των αφίξεων. Όμως σημείωσε πως τα κέρδη μιας χρονιάς δεν είναι ικανά να καλύψουν τις ζημιές που είχαν οι επιχειρήσεις του κλάδου επί σειρά ετών.
Το σημαντικό στοιχείο για το 2023 είναι ότι η Λέσβος μετά από καιρό έβγαλε μια θετική εικόνα προς τα έξω, υπάρχει καλή φήμη για το νησί, μιας και είναι φθηνό σε σχέση με τα άλλα νησιά του Αιγαίου σε ότι αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους τουρίστες. Επίσης είναι καλή η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση πως το 2024 θα υπάρχει αδυναμία της Λέσβου να καλύψει την ζήτηση σε καταλύματα και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Κι είναι ανάγκη από τώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα εξήγησε ο κ. Χατζηκυριάκος. Η λύση στο πρόβλημα αυτό θα είναι είτε να διοχετευθούν οι τουρίστες σε περιοχές που μέχρι σήμερα έχουν μικρή κίνηση (βλέπε Βατερά), είτε να λειτουργήσουν ξενοδοχεία που δεν είχαν λειτουργήσει το 2023.

Τα χαρακτηριστικά Τουρκικής τουριστικής αγοράς

Το 2023 θα ολοκληρωθεί με αφίξεις περίπου 75.000 Τούρκων τουριστών στην Λέσβο ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για το νησί. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο μέσος όρος των διανυκτερεύσεων που πραγματοποιούν οι Τούρκοι επισκέπτες αυξήθηκε από μία ως δύο ημέρες που ήταν τα προηγούμενα χρόνια σε τρεις ως τέσσερις διανυκτερεύσεις το 2023. Επιπλέον οι Τούρκοι επισκέπτονται την Λέσβο καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου κι όχι μόνο την τουριστική περίοδο εξήγησε ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.
Η Τουρκία είναι μια δυναμική τουριστική αγορά για την Λέσβο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηκυριάκου θα μπορούσε να δώσει περισσότερους από 100.000 επισκέπτες το 2024 και πρόσθεσε πως τα στοιχεία που φέρνουν στην Λέσβο τους Τούρκους ξανά και ξανά είναι η τοπική κουζίνα, τα τοπικά προϊόντα, η καλή εξυπηρέτηση και η φιλική διάθεση που δείχνουν οι κάτοικοι της Λέσβου απέναντι τους.

Πλέον την Λέσβο επισκέπτονται Τούρκοι τουρίστες με δικά τους οχήματα (γι' αυτό και είναι πρόβλημα ότι τα σκάφη που είναι δρομολογημένα στις γραμμές Μυτιλήνης – Αιβαλί και Μυτιλήνη – Σμύρνη μπορούν να μεταφέρουν πολύ λίγα οχήματα) με τις οικογένειες τους ή τις παρέες τους. Συχνά πυκνά έχουν δημιουργήσει φίλους στη Λέσβο και τους αρέσει να επισκέπτονται χωριά που δεν είναι τουριστικά, να ανακαλύπτουν γεύσεις και αρώματα του νησιού.
Σταδιακά αυξάνονται οι Τούρκοι επισκέπτες που φθάνουν στην Λέσβο μόνοι τους και μειώνεται το ποσοστό εκείνων που φθάνουν στο νησί σε οργανωμένα γκρουπ.
Πρόβλημα για τον τουριστικό τομέα του νησιού αποτελεί πως η μεταφορά των Τούρκων επισκεπτών γίνεται αποκλειστικά από πλοία (συμβατικά και ταχύπλοα) Τουρκικής πλοιοκτησίας. Τα Ελληνικά σκάφη δεν μπορούν να μπουν σε αυτή την αγορά γιατί το λειτουργικό τους κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου υπογράμμισε πως θα πρέπει να κάθε τρόπο να διαφυλαχτεί η εικόνα που έχει δημιουργήσει το νησί στην Τουρκία. Κι αυτό απαιτεί σοβαρότητα και επαγγελματισμό από όλους.

Πέντε νέες πτήσεις τσάρτερ από Ευρώπη
Το 2024 φαίνεται πως θα υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση του αριθμού των τουριστών που φθάνουν στην Λέσβο από την Ευρώπη. Ο κ. Χατζηκυριάκος μίλησε για αύξηση κατά πέντε των εβδομαδιαίων πτήσεων τσάρτερ καθώς οι πτήσεις από την Αγγλία θα γίνουν πέντε από τρεις που ήταν το 2023. Επίσης αναμένονται πτήσεις από την Τσεχία, την Αυστρία, την Σλοβενία και την Ρουμανία.
Η Ευρωπαϊκή τουριστική αγορά έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την Τουρκική και για αυτό θέλει διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης τόνισε ο κ. Χατζηκυριάκος. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχουν αντίκτυπο και στην συμπεριφορά των Ευρωπαίων τουριστών που προσπαθούν να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη. Εξαίρεση αποτελούν οι Σκανδιναβοί τουρίστες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ