× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μόνο το χρώμα του δέρματος είχε σημασία για εκείνους»

Μία γυναίκα από τη Βρετανία, μαζί με το μωρό και τον σύζυγο της, καταγγέλλει δημόσια παρενόχληση από τις Αρχές στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/2/2020

«Μόνο το χρώμα του δέρματος είχε σημασία για εκείνους»

Όσα βίωσε η ίδια και η οικογένεια της καταγγέλλει μια γυναίκα από τη Βρετανία που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο thepressproject.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την κοπέλα, η οποία ανάρτησε την ιστορία της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αυτή και η οικογένεια της ζει και πληρώνει φόρους στην Ελλάδα, ωστόσο όταν βρέθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης αντιμετωπίστηκαν με απάνθρωπο τρόπο από τις Αρχές, με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματος τους. Πρακτική που φανερώνει την αντιμετώπιση των Αρχών απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στο νησί.

«Μας σταμάτησε η αστυνομία στο λιμάνι της Μυτιλήνης και μου ζήτησε τα χαρτιά μου. Τους είπα ότι είμαι Βρετανίδα. Γέλασαν και μου είπαν να σταθώ με τον υπόλοιπο κόσμο, τους πρόσφυγες. Μας είπαν να ακουμπήσουμε τις τσάντες μας στο έδαφος για να τις ελέγξουν τα σκυλιά. Τους ρώτησα γιατί μας σταμάτησαν» σημειώνει η κοπέλα, ενώ η απάντηση που πήρε από τις Αρχές ήταν να βουλώσει το στόμα της.

Μάλιστα, όταν τους ρώτησε αν μπορεί να βάλει την τσάντα του μωρού της κάτω, επανέλαβαν την ίδια απάντηση: «βούλωσε το στόμα σου». Η ίδια ρώτησε ξανά παρά τη συμπεριφορά των Αρχών, αν μπορεί ο άντρας της να ακουμπήσει εκείνος την τσάντα του μωρού κάτω, καθώς κρατούσε το μωρό. Η απάντηση ήταν η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημειώνει στην καταγγελία της οι πέντε ένστολοι που βρισκόντουσαν εκεί έλεγξαν και τις 14 τσάντες που είχαν μαζί τους, με όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα. «Έβγαλαν έξω τα εσώρουχα μου ένα προς ένα, τα κρατούσαν, μιλούσαν ελληνικά και γελούσαν».

«Έλεγξαν τα ρούχα του μωρού μου. Τα παιχνίδια του, τα βιβλία του, τις πάνες του. Τους ζήτησα να προσέχουν τα παιχνίδια του», ωστόσο η απάντηση ήταν περίπου η ίδια με προηγουμένως. Αυτή τη φορά, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι ένστολοι της είπαν να βουλώσει το στόμα της, αλλιώς θα τη στείλουν πίσω από εκεί που είναι.

Τη ρώτησαν επανειλημμένως για την εθνικότητα της και όταν η ίδια ανταποκρινόταν λέγοντας ότι έχει βρετανικό διαβατήριο, γελούσαν. «Ρώτησαν από πού είμαι πραγματικά. Είπα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θύμωσαν και άρχισαν να φωνάζουν: Από πού είναι οι γονείς σου. Από το Ιράν, είπα. Γέλασαν και είπαν ότι μοιάζω για Ιρανή και όχι για Βρετανίδα. Εξήγησα ότι δεν έχω έγγραφα από το Ιράν, αλλά μόνο από τη Βρετανία. Μου είπαν να σταματήσω να μιλάω και τότε με ρώτησαν γιατί ο άνδρας μου είναι Αφγανός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά την καταγγελία της κοπέλας, κατά τη διάρκεια του έλεγχου είχαν αφαιρέσει τα παπούτσια του συζύγου της και είχαν ελέγξει όλα του τα ρούχα. «Του φώναξαν ότι η γυναίκα του δεν συνεργάζεται και να την κάνει να βουλώσει το στόμα της», αναφέρει.

«Θήλασα το μωρό μου σε μία μικρή στέγη (;) που μας είχαν βάλει για να τον ηρεμήσουμε. Κοίταζαν το στήθος μου, έδειχναν και γελούσαν» λέει η ίδια, σημειώνοντας ότι δε θυμάται όλα όσα ειπώθηκαν, αλλά όλα τα παραπάνω εύχεται να τα ξεχάσει.

«Οι ταυτότητες μας, η νόμιμη εργασία, το μωρό μας, τα χρήματα μας, τίποτα δεν είχε σημασία. Το χρώμα του δέρματος μας σήμαινε ότι έπρεπε να μας σταματήσουν και να μας παρενοχλήσουν».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παράκληση για τους μαθητές

Την Κυριακή 26 Μαΐου στον ναό του Αγίου Θεράποντα στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2η η Πανεπιστημονική για την κεντρική αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στη Λέσβο

Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στην παράταξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στη Λέσβο

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί το νησί την Παρασκευή 24 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Απόστολος Πατέστος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Εκλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο κύκλος του νερού

Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

17 ‑ 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες KRAVARA ENDURO ΜΤΒ 2024

Σημαντικές επιτυχίες για τους αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου Βασίλη Βουρσούκη, Παναγιώτη Δελημήτρο, Λευτέρη Τιτιρέκη και Δημήτρη Καραντώνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μια κάρτα, μια ποια κάρτα; Μια κάρτα Πειραιώς!

Με «υπογραφή» του Εμπορικού Συλλόγου, η προκυμαία Μυτιλήνης φιγουράρει σε κάρτες ΑΤΜ σε μια φωτογραφία αρκετά παλιά
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεκλογικό περίπτερο και περιοδείες από τη Νέα Αριστερά

«Θα διεξάγονται συναντήσεις και εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται το κοινό»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Βραβείο Μπότση» στο Στρατή Μπαλάσκα

Το κορυφαίο «ειδικό βραβείο περιφερειακού ρεπορτάζ» απονεμήθηκε σήμερα στο Μυτιληνιό δημοσιογράφο, σε τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεμινάριο μητρικού θηλασμού για έγκυες και νέες μητέρες

Με τη μαία, Εριφύλη Κώστογλου, στο Λευκό Χαρτί στην Επάνω Σκάλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ψέμα της ΝΔ ότι οι δομές‑ φυλακές προσφύγων θα είναι άδειες»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης στη συνέντευξη που έδωσε στο «Ν»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τροχαίο ατύχημα στον Καρά Τεπέ

Την Δευτέρα 20 Μαΐου το πρωί