× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Παναγιώτης Χριστόφας, δήμαρχος με πλήρες ωράριο και υπερωρίες

Στην πρώτη του συνέντευξη στο «ΝΗΣΙ» μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης αναφέρεται στις προτεραιότητες, τα έργα και τους στόχους της Δημοτικής Αρχής

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 10/1/2024

Ο Παναγιώτης Χριστόφας, δήμαρχος με πλήρες ωράριο και υπερωρίες

Στο δημαρχείο της Ελευθερίου Βενιζέλου από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, βρίσκει κανείς τον νέο δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε μιλώντας στο «Ν» 99 fm  και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί  Διάλογοι» ο λόγος που επέλεξε να μεταφέρει το γραφείο του δημάρχου στο συγκεκριμένο κτίριο από το Παλιό Δημαρχείο που ήταν μέχρι πρότινος είναι επειδή εκεί βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι και ο ίδιος επιθυμεί να έχει άμεση σύνδεση, επαφή και συνεργασία μαζί του. Στο Παλιό Δημαρχείο μεταφέρονται οι αντιδημαρχίες πολιτισμού και τουρισμού καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης.

Στις πρώτες προτεραιότητες πάντως της νέας δημοτικής αρχής είναι η επισκευή του κτιρίου του Δήμου που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με πτώση σοβάδων, αλλά και η ανέγερση νέου δημαρχείου ένα έργο που έχει ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Η καθημερινότητα των πολιτών σε προτεραιότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Χριστόφας στο σχήμα της νέας δημοτικής αρχής, σημείωσε ότι έγιναν κάποιες σημαντικές αλλαγές μετά και την κατάργηση των Νομικών Προσώπων ενώ τόνισε ότι η αντιδημαρχία Καθημερινότητας και η τοποθέτηση στη θέση αυτή του Γιώργου Κατζανού είναι η  απόδειξη ότι η δημοτική αρχή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών στην πόλη και στα χωριά, στην καθαριότητα, στην αυτεπιστασία, στα πάρκα, στις παιδικές χαρές, στον φωτισμό κ.λπ.

«Θέλουμε τους εργαζόμενους που είναι στην πρώτη γραμμή, να είναι συγκεντρωμένοι σε μια ενιαία αντιδημαρχία η οποία θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία της Μυτιλήνης και των δημοτικών Ενοτήτων. Από εκεί και πέρα επιδιώκουμε καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών και των αντιδημάρχων σε όλα τα επίπεδα».

ΔΕΔΑΠΑΛ σε ρόλο διαχειριστή απορριμμάτων και όχι γραφείο εύρεσης εργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ειδική αναφορά του σε ΔΕΔΑΠΑΛ και ΔΕΥΑΛ ο Παναγιώτης Χριστόφας σημείωσε ότι πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές εταιρείες οι οποίες διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο και υλοποιούν σημαντικά έργα στο νησί.

Όπως τόνισε η ΔΕΔΑΠΑΛ είναι φορέας διαχείρισης απορριμμάτων και όχι φορέας πρόσληψης προσωπικού, πρόσθεσε δε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε περιφερειακούς ΦΟΣΔΑ και αναμένεται να γίνει συγχώνευση με τον φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Χίου.

«Θα γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών στην καθαριότητα και σε άλλες υπηρεσίες, ωστόσο στόχος μας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση με κάθε τρόπο για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων σε όλες τις υπηρεσίες. Η ΔΕΔΑΠΑΛ στην οποία ο Δήμος θα προτείνει για πρόεδρο τον Γιώργο Αλεξίου, γνωστό για την αυτοδιοικητική του εμπειρία, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση έργων και μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στη ΔΕΥΑΛ ο Δήμαρχος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία περιφερειακών ΔΕΥΑ, ωστόσο πρόσθεσε σε κάθε περίπτωση μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι διαφύλαξη του νερού ως κοινωνικό αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες του νησιού μας.

Προκυμαία και κολυμβητήριο σε πρώτο πλάνο

Στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης μπαίνει όπως είναι φυσικό η ολοκλήρωση του έργου της προκυμαίας και το Κολυμβητήριο στα Θέρμα. Όπως σημείωσε ο κ. Χριστόφας τις επόμενες ημέρες για το έργο της προκυμαίας θα γίνουν απανωτές συσκέψεις με στόχο τον εντοπισμό των προβλημάτων που υπάρχουν και την επιτάχυνση των εργασιών.

«Είναι φυσικό να υπάρχει έντονη ανησυχία για το θέμα αυτό από τους πολίτες και κυρίως από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θέλω να επισημάνω ότι θα γίνουν συναντήσεις με όλους το επόμενο διάστημα και θα μπουν σαφή όρια και χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες. Αυτό ωστόσο θα αλλάζει ανάλογα με τις εξελίξεις που υπάρχουν και κάθε φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν σχετική ενημέρωση.

Σε ότι αφορά στο Κολυμβητήριο πρώτο μέλημά μας είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης η οποία δεν μπήκε ολόκληρη κατά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού στο Υπουργείο Παιδείας. Είμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου για την επίλυση του προβλήματος αυτού ενώ πιθανόν να χρειαστεί νέα προγραμματική σύμβαση. Παράλληλα προχωράμε και τις διαδικασίες επαναδημοπράτησης του έργου».

Σχολεία και εμβληματικά κτίρια

Άλλα σημαντικά έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας και τα οποία όπως είπε μπαίνουν στις προτεραιότητές του Δήμου Μυτιλήνης είναι:

- τα σχολεία και η δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών στην πόλη της Μυτιλήνης,

-το Ειδικό και το Μουσικό Σχολείο τα οποία έχουν ήδη χωροθετηθεί στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας

-η συντήρηση των αρχοντικών και των αξιόλογης αρχιτεκτονικής κτιρίων όπως το αρχοντικό Κατσάνη που θα γίνει παιδικός σταθμός

- Η επισκευή του Παλιού Λιμεναρχείου και της Παλιάς Πυροσβεστικής. Ειδικά το Παλιό Λιμεναρχείο όπως τόνισε ο Δήμαρχος μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης. Η παλιά Πυροσβεστική θα μπει άμεσα σε διαδικασία επισκευής γιατί το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα

Η Αναπτυξιακή Μυτιλήνης με αναβαθμισμένο ρόλο

Στις προθέσεις του Δημάρχου Μυτιλήνης, όπως ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Παναγιώτης Χριστόφας είναι και η αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Μυτιλήνης η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την υποστήριξη των έργων του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ο Παναγιώτης Χριστόφας θα δοθεί προτεραιότητα και στην ολοκλήρωση των έργων που είχε σχεδιάσει η εταιρεία έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αρχίζει η κατασκευή των δικτύων του βιολογικού της νότιας Μυτιλήνης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πάγωσε την δεύτερη φάση του έργου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γιορτή της Kούνιας στο Ακράσι Λέσβου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου διοργανώνει και φέτος μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του χωριού την Λαμπροδευτέρα 6 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναβιώνει το έθιμο της Κούνιας στην Αγρα

Την Δευτέρα 6 Μαΐου στην πλατεία της Άγρας στις 12:00 το μεσημέρι