× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Υπό προϋποθέσεις η χορήγηση αυξημένου επιδόματος. Δείτε εδώ τις προϋποθέσεις που θα εφαρμοστούν.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/1/2024

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα έρθουν οι αλλαγές στο επίδομα ανεργίας το οποίο θα είναι πάνω από 479 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι προϋποθέσεις χορήγησης του νέου αυξημένου επιδόματος ανεργίας για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας θα είναι:
- Η απασχόληση πριν την απόλυση να είναι πλήρους απασχόλησης και όχι μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής και
- Να έχει εργαστεί ο άνεργος περισσότερα από 4 χρόνια.
- Έτσι με τις προϋποθέσεις αυτές μελετάται το επίδομα ανεργίας να ανέλθει πάνω από τα 550 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Παράλληλα εξετάζεται με το νέο καθεστώς να αλλάξει και το ποσό του επιδόματος ανεργίας για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση. Ο άνεργος που εργάζεται σήμερα με μερική απασχόληση και λαμβάνει αν απολυθεί επίδομα ανεργίας 479 ευρώ με το νέο καθεστώς δεν θα λάβει το ίδιο ποσό ανεργίας καθώς ο μισθός του είναι χαμηλότερος από το ποσό του επιδόματος ανεργίας.
Αυτή την περίοδο η ΔΥΠΑ μαζί με το υπουργείο Εργασίας έχουν ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον ΟΟΣΑ προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές ρυθμίσεις των αλλαγών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και στις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.
Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας, είναι η σύνδεση αυτού με τον πρότερο εργασιακό μισθό και ασφαλιστικό βίο του ανέργου.
Συγκεκριμένα θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση να δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος – πιο κοντά στον μισθό του – το οποίο θα καταβάλλεται για 6 μήνες και στην συνέχεια θα πέφτει στο σημερινό όριο των 479 ευρώ τον μήνα.
Επίσης στο νέο «καθεστώς» θα λαμβάνεται υπόψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία 4ετία. Βάσει αυτού θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους 6 μήνες. Στη συνέχεια για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία 4ετία είχε μέσο μισθό 4ετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λάβει το πρώτο εξάμηνο περίπου 800 ευρώ/μήνα ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λάβει τα 479 ευρώ.
Σήμερα το επίδομα ανεργίας ανέρχεται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, πολλαπλασιαζόμενο επί 25, και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόµενο µέλος. Το βασικό επίδομα σήμερα είναι 479 ευρώ, ενώ καταβάλλεται μέχρι 12 μήνες για όσους έχουν εργαστεί για διάστημα τουλάχιστον 250 ημερών κατά το τελευταίο 14μηνο, αφαιρουμένων των 2 τελευταίων μηνών, ενώ οι μήνες καταβολής του είναι λιγότεροι, 5-10 μήνες, για όσους έχουν εργαστεί από 125 έως και 249 μέρες.
Μετά την έναρξη καταβολής του επιδόματος ανεργίας οι άνεργοι θα πρέπει υποχρεωτικά να παρακολουθούν προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ. Αν κάποιος άνεργος δεν παρακολουθήσει ή διακόψει τη συμμετοχή του, τότε θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος. Επίσης, θα χάνεται το επίδομα αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία σε αντικείμενο ίδιο με το αντικείμενό του και την αρνηθεί.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.