× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απαλλαγή των «16» πρoτείνει ο Εισαγγελέας

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορούμενων, εθελοντών και μελών ΜΚΟ για κατασκοπεία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 30/1/2024

Απαλλαγή των «16» πρoτείνει ο Εισαγγελέας

Την απαλλαγή και των 16 κατηγορουμένων, παρόντων και απόντων από τα αδικήματα της κατασκοπείας και παροχής ουσιωδών πληροφοριών πρότεινε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στην πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε τις Αρχές από το 2018, έφτασε στον Αρειο Πάγο και επέστρεψε στη Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολοκληρώθηκαν στις 10.20 το πρωί της Τρίτης 30/1 οι απολογίες των 6 εκ των 16 κατηγορουμένων και ακολούθησε η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα, ενώ στις 11 ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των 9 συνηγόρων υπεράσπισης.

Με την εν λόγω υπόθεση ξέσπασε διεθνώς σάλος το 2018 με τις αστυνομικές Αρχές να σχηματίζουν δικογραφία με αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων. Ανάμεσα στους αρχικούς κατηγορούμενους ήταν και η Σάρα Μαρτίνι, ολυμπιονίκις, προσφύγισσα που έφτασε στη Λέσβο κολυμπώντας και βοηθώντας τους συνεπιβαίνοντες- μετέπειτα η ιστορία της έγινε ταινία στο Netflix.

Επειτα από παλινωδίες, η δίκη ξεκίνησε να εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων αρχές του Ιανουαρίου με διακοπές λόγω παρέλευσης ωραρίου και λόγω του πλήθους των κατηγορουμένων και τις διαθεσιμότητες των πολλών συνηγόρων υπεράσπισης και φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, μετά και την απαλλακτική πρόταση Εισαγγελέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δικαστήριο έμεινε στα τρία ενοχοποιητικά στοιχεία: τα κιάλια, τους ασυρμάτους και συνομιλίες στο WhatsApp, με τον Εισαγγελέα να εξηγεί ότι δεν αποδεικνύεται από κάπου ότι οι 16 κατηγορούμενοι γνώριζαν ή ήθελαν να γνωρίζουν κρατικά μυστικά και απόρρητα. Πρόσθεσε δε, όταν ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τις δημόσιες συχνότητες, για να μπορούν να επεμβαίνουν στις αφίξεις λεμβών. Μάλιστα οι χτεσινές μαρτυρίες, όπως του Ιάσονα Αποστολόπουλου ήταν διαφωτιστικές, ως προς τη χρήση των εργαλείων αυτών για τους διασώστες, οι οποίοι βρίσκονταν σε συνεχή συνεργασία με το Λιμενικό και τη Frontex.

 Οι πέντε απολογούμενοι νωρίτερα εξήγησαν τη σχέση τους με την οργάνωση ERCI, κάποοι εκ των οποίων δεν είχαν καμία σχέση μαζί της, όπως για παράδειγμα ο Αρης Βλαχόπουλος με καταγωγή από την Πέτρα Λέσβου που με την οργάνωσή του δώρισε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σημαντικό εξοπλισμό. Αλλη εθελόντρια αναφέρθηκε στη γραφειοκρατική της εργασία, άλλη εργαζόμενη στην ERCI εξήγησε πώς προσπαθούσε να φέρει χρήματα από δωρητές στην οργάνωση, ελπίζοντας ότι θα άρει αργότερα υποτροφία για σπουδές στην Αμερική, μόνο που όλοι τους προφυλακίστηκαν και τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επισκέφθηκαν το Γηροκομείο Μυτιλήνης

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλλες δύο συλλήψεις στη Μυτιλήνη

Ένα άτομο βρέθηκε με πλαστό δίπλωμα οδήγησης και ένα άλλο άτομο κατηγορείται για απείθεια
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ο οδηγός που εγκατέλειψε θύμα τροχαίου

Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα καθώς του είχε αφαιρεθεί για προηγούμενη παράβαση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου