× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και από τους γιατρούς της Λέσβου

Παρέμβαση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/2/2024

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και από τους γιατρούς της Λέσβου

Με ανακοίνωση του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ δε διστάζει να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο ακόμα και το Σύνταγμα. Επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει καθαρά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, με βάση την «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επιχειρήσεων, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος (!) . Έτσι τελικά πάνε να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευσης αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και τα λόμπι των επιχειρήσεων που κυβερνάνε την ΕΕ.
Κυβέρνηση ΕΕ ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:

  • Την ενίσχυση της μετατροπής της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος.
  • Την επιβολή της λειτουργίας με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ.
  •  Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίωνόπως ακριβώς με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και την ολόπλευρη ενίσχυσή του προωθούντην υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συνολικά μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, την τηλεφωνία, τις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες - σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για βελτίωση και φτηνή πρόσβαση -οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να εγκυμονούν και εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλέπε Τέμπη, υγεία ιδιαίτερα στην πανδημία κλπ.)

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι υγειονομικοί έχουμε πικρή πείρα από την συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η πανδημία κατέρριψε παταγωδώς το επιχείρημα ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και ανέδειξε ότι ο ανταγωνισμός του δημόσιου τομέα υγείας με τον ιδιωτικό είχε σαν αποτέλεσμα τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα της υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

  •  Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει σπουδάζει.
  • Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς. Οι φοιτητές τόσο στην ιδιωτική κρατική σχολή όσο και στο δημόσιο πανεπιστήμιο θα εκπαιδεύονται να αντιμετωπίζουν τον ασθενή με το κριτήριο του κόστους - οφέλους, αφυδατώνοντας την ιατρική επιστήμη από το πραγματικό της περιεχόμενο που είναι η ανιδιοτελής προσφορά στον άνθρωπο σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών υγείας ανεξάρτητα από το πορτοφόλι του.
  • Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα επιφέρει ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που πετάνε δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια έγιναν ακριβώς για να προετοιμάσουν την «πελατεία» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!! Και για αυτό το σχολείο θα γίνει ακόμα περισσότερο εξεταστικό κάτεργο.
  • Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή. (πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ.)

Το φοιτητικό κίνημα έχει ιστορία γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του σχεδίου που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να περάσουν στην ελληνική εκπαίδευση., Όπως με το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, και τους μεγάλους εκπαιδευτικούς αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη του στην συνταγματική αναθεώρηση, έτσι και σήμερα θα δώσει την μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και δημοκρατικά δικαιώματα και δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, το σχολείο και την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί αιτία πολέμου! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας μέχρι την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης.
Διεκδικούμε:
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση.Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και την Υγεία
• Δουλειά για όλους - δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά..
• Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
Στηρίζουμε και συμμετέχουμε αποφασιστικά και μαζικά στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Προχωράμε το επόμενο διάστημα σε Γενική Συνέλευση της Ένωσης για να οργανώσουμε τις δράσεις μας στο μέτωπο της Υγείας και την στήριξη του αγώνα των φοιτητών στο φόντο και των πανελλαδικών απεργιακών ραντεβού των επόμενων μηνών.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου