× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κόντρα για την Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Πολιχνίτο

Η ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου και η Δημοτική Αρχή του Ταξιάχη Βέρρου διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2024

Κόντρα για την Μονάδα Ψυχικής Υγείας στο Πολιχνίτο

Στο στόχαστρο της ΛΑΣ Δυτικής Λέσβου βρέθηκε η Δημοτική Αρχή του Ταξιάρχη Βέρρου για την προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε με την ΑΜΚΕ «ΙΑΣΙΣ» για την δημιουργία μονάδας ψυχικής υγείας στον Πολιχνίτο. Η παράταξη της αντιπολίτευσης αναφέρει πως έγινε πλιάτσικο στον εξοπλισμό του Γηροκομείου που είχε ετοιμαστεί για να λειτουργήσει στο κτήριο που παραχωρήθηκε στην ΑΜΚΕ «ΙΑΣΙΣ». Στην απάντηση της η Δημοτική Αρχή κατηγορεί την ΛΑΣ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Επίσης αναφέρει πως δουλειά της Δημοτικής Αρχής δεν είναι περιγράφει την πραγματικότητα αλλά να αλλάζει την μίζερη σε πολλές περιπτώσεις πραγματικότητα που ίσχυε στα χωριά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΣ έθεσαν το θέμα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου, στις 28 Φεβρουαρίου, για την λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής. Οι σύμβουλοι της παράταξης τόνισαν πως το κτήριο προορίζονταν να γίνει Γηροκομείο και μάλιστα είχα εξοπλιστεί κατάλληλα.
Τα ερωτήματα που έθεσαν οι Σύμβουλοι της παράταξης είναι τα ακόλουθα:
«Γιατί δεν ενημερώθηκε το Τοπικό Συμβούλιο; Τι δυναμικότητας θα είναι δομή; Πόσους τρόφιμους και πόσους εργαζόμενους θα έχει; Τι θα γίνει με τον υφιστάμενο εξοπλισμό που είχε αγοραστεί από τον Καποδιστριακό Δήμο Πολιχνίτου; Τι υπάρχει πλέον από αυτόν, αν κάτι έχει δοθεί που έχει δοθεί και με ποιους όρους. Πρέπει να επισημανθεί ότι το κτήριο ήταν πλήρως εξοπλισμένο να λειτουργήσει με υποδομές που αφορούσαν την διαμονή (π.χ. κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, είδη εστίασης) έως και ιατρικό εξοπλισμό».


Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΛΑΣ «η Δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία σημασία στο γεγονός ότι υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (στην οποία είχε εκφράσει τη θετική του άποψη και το Τοπικό Συμβούλιο) ώστε να λειτουργήσει Γηροκομείο στον Πολιχνίτο, στο εν λόγω κτήριο, ως παράρτημα της Ζαχάρειου Μονάδας Φροντίδας Υγείας».  Επίσης ΛΑΣ τονίζει πως δεν προκαλεί έκπληξη «η άποψη του Δημάρχου ότι η χρηματοδότηση έργων για κοινωνική πρόνοια, όπως το Γηροκομείο του Πολιχνίτου και της Άντισσας, έφεραν στην Ελλάδα στα Μνημόνια». Κατά την άποψη της ΛΑΣ η θέση του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου παρέχει κάλυψη «στις πολιτικές που διέλυσαν τον πρωτογενή τομέα, τις δημόσιες επιχειρήσεις (π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ), τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που έφεραν τα χρηματιστήρια και άρπαξαν την οποιαδήποτε αποταμίευση του λαού που με ιδρώτα έκανε. Αλλά πώς θα δικαιολογούσε την πολιτική των κυβερνήσεων, οι οποίες θέλουν οι δημοτικές αρχές να αποτελούν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και να συμμετέχουν στο ξεπούλημα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων. Εκεί εντάσσεται και η λογική να δοθούν οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας σε ιδιώτες (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις)».
Ακόμη η ΛΑΣ αναφέρει στην ανακοίνωση της πως η Δημοτική Αρχή κατά την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο «παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα από τον εξοπλισμό, καθώς «έχει γίνει πλιάτσικο»… Και διερωτόμαστε, δεν είναι αρμόδια η Δημοτική Αρχή να διερευνήσει με τα πρωτόκολλα παραλαβής που πήγε ο εν λόγω εξοπλισμός, καθώς αποτελεί περιουσία των δημοτών; Ο ρόλος της είναι απλά να περιγράφει την πραγματικότητα;
Εμείς είμαστε κάθετοι στο γεγονός ότι πρέπει να διερευνηθεί το συγκεκριμένο θέμα και ότι αυτές οι δομές πρέπει να είναι στον έλεγχο του κράτους και όχι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».


Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δυτικής Λέσβου
Η Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου στην απάντηση της υπογραμμίζει πως δουλειά της είναι να δίνει λύσεις στα προβλήματα κι όχι να περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η απάντηση της Δημοτικής Αρχής αναφέρει:
«Την διαφορά μας με την Λαϊκή Συσπείρωση ως προς την αντίληψή μας για τα πράγματα, δεν έχει νόημα να την αναπτύξουμε σε μία ανακοίνωση, οπότε θα αντιπαρέλθουμε τους χαρακτηρισμούς της εις βάρος της δημοτικής αρχής, απλά και μόνο για να διατρανώσει την εναντίωσή της στην προοπτική λειτουργίας μίας ακόμη εγκαταλειμμένης για χρόνια ολόκληρα δομής. Εν προκειμένω του κτηρίου του πρώην ΚΑΠΗ και Γυμνασίου Πολιχνίτου που η δημοτική μας αρχή φιλοδοξεί να τη μετατρέψει σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας.


Θα σταθούμε όμως στο σημείο που η Λαϊκή Συσπείρωση δηλώνει «έκπληξη» στην ανακοίνωσή της στο άκουσμα της αρμόδιας ενημέρωσης ότι στο πρώην ΚΑΠΗ Πολιχνίτου «έχει γίνει πλιάτσικο», επιχειρώντας πάλι να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναρωτώμενη για τον ρόλο της δημοτικής αρχής σε αυτό…
Διότι το καταφανές πλιάτσικο στην εγκαταλειμμένη δομή του Πολιχνίτου, έγινε πολύ κοντά στα χρόνια της Δημαρχίας του σημερινού επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, στα ιδρυτικά χρόνια του πάλαι ποτέ ενιαίου Δήμου Λέσβου για να μπορεί να ευθύνεται (και για αυτό) η σημερινή δημοτική αρχή, στα ίχνη πρωτοκόλλων παραλαβής 10 και 14 χρόνια μετά.
Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος της δημοτικής αρχής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, όντως δεν είναι «για να περιγράφει την πραγματικότητα» κύριοι συνάδελφοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης που αναρωτιέστε σήμερα έκπληκτοι τί απέγινε ο εξοπλισμός και εδώ συμφωνούμε. Γιατί έχει αναγνωριστεί δις από τους δημότες, ότι ο ρόλος της είναι να αλλάζει την μίζερη σε πολλές περιπτώσεις πραγματικότητα που ίσχυε στα χωριά μας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ