× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στόχος η ανάδειξη της αυθεντικότητας της Λήμνου

Συμμετοχικό εργαστήριο από το MedINA υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/3/2024

Στόχος η ανάδειξη της αυθεντικότητας της Λήμνου

Ο σχεδιασμός αγροδιατροφικών διαδρομών στη Λήμνο και η ανάδειξη της αυθεντικότητας του νησιού είναι οι στόχοι του προγράμματος «Via Lemnia - Ψηφιακές διαδρομές στον αγρο-διατροφικό πολιτισμό της Λήμνου», το οποίο υλοποιεί το MedINA. Στο πλαίσιο του έργου αυτού που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού παραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου στον πολυχώρο «Αποθήκη» συμμετοχικό εργαστήρι υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου

Το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Λήμνου αναφέρει:
Στο πλαίσιο του επιχορηγούμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού προγράμματος «Via Lemnia - Ψηφιακές διαδρομές στον αγρο-διατροφικό πολιτισμό της Λήμνου», το οποίο υλοποιεί το MedINA, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μαρτίου  στον πολυχώρο «Αποθήκη»  συμμετοχικό εργαστήριο υπό την αιγίδα του Δήμου Λήμνου.
Τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του Δημoτικού Συμβουλίου κ. Τριαντάφυλλος Κατής, η Αντιδήμαρχος Παιδείας,  Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού  και  Αθλητισμού κ. Ιουλία Λυγδά, η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ ΛΗΜΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Αδαμαντία Γαροφαλλίδου και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Σκαπέτης.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγινε σύντομη παρουσίαση του έργου του MedINA και ζητήθηκε η ενεργή συνδρομή των συμμετεχόντων στο σχεδιασμό των αγροδιατροφικών διαδρομών της Λήμνου, σύμφωνα με τις δράσεις του προγράμματος, με τρόπο ώστε να αντανακλούν την αυθεντικότητα του νησιού όπως την αντιλαμβάνονται και την βιώνουν οι κάτοικοι της Λήμνου.
Ενημέρωση καθώς και συντονισμός του εργαστηρίου έγιναν από την Πρόεδρο του Δ.Σ. του MedINA Ήβη Νανοπούλου,  την Project Manager Ειρήνη Λυρατζάκη, ειδικό στην πολιτιστική κληρονομιά, τον Εκτελεστικό Διευθυντή Αλέξη Κατσαρό και τον Υπεύθυνο του Προγράμματος για τα Αειφόρα Αγροκτηνοτροφικά Συστήματα Ρήγα Ζαφειρίου.
Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου η Πρόεδρος και τα στελέχη του MedΙΝΑ είχαν συνάντηση με τη Δήμαρχο Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τριαντάφυλλου Κατή, της Αντιδημάρχου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού & Αθλητισμού Ιουλίας Λυγδά, της Προέδρου της ΑΜΚΕ «Λήμνος Τουριστική» κ. Αδαμαντία Γαροφαλλίδου, του Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπο Σκαπέτη, καθώς και τα στελέχη του MedINA Δανάη Σφακιανού και Ραφαήλ Γιανέλη.
Η Δήμαρχος και οι λοιποί συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο και τα στελέχη του Ινστιτούτου για το πολυσχιδές έργο του, με έμφαση στα project που αφορούν στο νησί της Λήμνου, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία και ανάπτυξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων.
Η κ. Νανοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύει τις μάντρες της Λήμνου, οι οποίες είναι μοναδικές, αλλά και θα διαμορφώνει προϋποθέσεις ώστε να γίνουν λειτουργικές χωρίς να χάσουν τον χαρακτήρα τους, με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών τα οποία δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Μάλιστα, σημείωσε ότι αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και στην ευρωπαϊκή πολιτική (European Bauhaus) που θέλει πράσινες υποδομές, ενώ θα επιτρέψει συνθήκες ευζωίας και για τα ίδια τα ζώα.  Θα αναβαθμίσει τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, θα είναι συμβατό με το περιβάλλον της Λήμνου και θα δώσει μια νέα ώθηση στον αγροτικό χώρο. Η Πρόεδρος τόνισε επίσης στη συνέχεια ότι στόχος είναι η διατήρηση των παραδοσιακών πρακτικών, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τον ίδιο τον χαρακτήρα του τόπου.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Αλέξης Κατσαρός αναφέρθηκε στον προσανατολισμό του Ινστιτούτου που αφορά στο πάντρεμα σύγχρονης επιστήμης και της παραδοσιακής γνώσης και πώς αυτό μπορεί να προσφέρει αποτελέσματα σήμερα. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι έμφαση δίνεται στη δικτύωση, σε συνεργασίες με τοπικές κοινότητες, την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδρύματα, πανεπιστήμια, φορείς εθνικούς και μη. Ο κ. Κατσαρός πρόσθεσε ότι η στρατηγική επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια σε δύο βασικούς τομείς: τα βιώσιμα διατροφικά συστήματα και την παραδοσιακή διαχείριση του νερού. Όπως ανέφερε στη συνέχεια η κ. Νανοπούλου, η παραδοσιακή διαχείριση του νερού περιλαμβάνει λίθινους αναβαθμούς που εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα, συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα, μειώνουν τους κινδύνους ερημοποίησης και αποτελούν μια πάρα πολύ καλή πρακτική η οποία ταιριάζει σε τοπία όπως αυτό της Λήμνου.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος για τα αειφόρα αγροκτηνοτροφικά συστήματα κ. Ρήγας Ζαφειρίου παρουσίασε τα έργα του MedINA για τη Λήμνο, τα οποία περιλαμβάνουν δράσεις που σχετίζονται μεταξύ άλλων με ένα οικοσύστημα πιστοποίησης, το οποίο βασίζεται στα πρότυπα που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με φορείς, ενώ συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία ευφυούς γεωργίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς να βγουν στην αγορά δυναμικά φέροντας το σήμα της πιστοποίησης που τους παρέχεται. Επίσης, αναφορά έγινε σε δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλωνστην ενίσχυση της οικοτεχνίας, την ανάπτυξη αγροδιατροφικής εμπειρίας σε επισκέψιμα αγροκτήματα και την ενδυνάμωση των παραγωγών (πιστοποίηση, καθετοποίηση με στόχο την πρόσθετη αξία, συμπληρωματικό εισόδημαμε την οικονομία της εμπειρίας κλπ), τη διατήρηση και βελτίωση των τοπικών ποικιλιών. Παράλληλα, επιχειρείται η διαμόρφωση αγροδιατροφικών διαδρομών με διαφορετικές θεματικές (αγροτική, κτηνοτροφική, αμπελουργική), κάτι που αποτέλεσε θέμα του εργαστηρίου της Κυριακής 3 Μαρτίου.
Στο τέλος της συνάντησης, εξετάστηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λήμνου και MedINA, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο προβολής, αλλά και άλλες συμπράξεις με ανάπτυξη κοινών στρατηγικών στόχων και υποβολή προτάσεων.
Η Δήμαρχος εξέφρασε το ενδιαφέρον να διαμορφωθεί μία ατζέντα για τα θέματα που μπορούν να προωθηθούν από κοινού και φυσικά σε συνεργασία με άλλους φορείς, μεταξύ των οποίων και ομογενειακά σωματεία.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.