× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκινά η εθελοντική στράτευση γυναικών

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2024

Ξεκινά η εθελοντική στράτευση γυναικών

Την έναρξη της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη». Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, η συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις θα γίνει σταδιακά «ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού».


«Έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πιστεύει στον στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη», ανέφερε και συνέχισε:

«Βεβαίως ο κορμός είναι πάντα ο επαγγελματικός, των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλά και στο γεωπολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, και στο αριθμητικό πλαίσιο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία απειλή από χώρα (σ.σ. την Τουρκία) πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς, η οποία θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή και θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11-12 εκατομμύρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. «Η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης που υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του, είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της ίδρυσης του κράτους - πόλης. Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη. Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσατε ότι ο δείκτης συμμετοχής των γυναικών στον στρατό (της γειτονικής μας χώρας) είναι κάπου στο 0,3% έναντι του πολύ καλού δικού μας».


«Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Είναι ένα νομοθέτημα του '77 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική - επαναλαμβάνω το "εθελοντική" για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό - στράτευση των γυναικών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και κατέληξε: «Τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης».

«Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν κατά την άποψή μου, την εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσει κανείς τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.