× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Aγιασώτικο Καρναβάλι 2019

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/2/2019

Aγιασώτικο Καρναβάλι 2019

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του φετινού Αγιασώτικου Καρναβαλιού που γίνεται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία και με επισκέπτες απ όλο το νησί.
«Λάτι να του τρίψουμι, του αντέτ’ να ποίσουμι…» είναι ο τίτλος της πρώτης μέρας του Καρναβαλιού. Συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Μαρτίου το Αναγνωστήριο Αγιάσου θα αναβιώσει τα πατροπαράδοτα τοπικά έθιμα της Πατινάδας και της Περικεφαλαίας που γίνονταν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 2:30 μμ θα ξεκινήσει από το Αναγνωστήριο πολυπληθής όμιλος μασκαρεμένων με επικεφαλής τον Μεγαλέξαντρο και με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής κομπανίας «θα σεργιανίσει στους μαχαλάδες του χωριού τραγουδώντας τα παλιά παραδοσιακά μας τραγούδια και τα προαιώνια φαλλικά τριψίματα» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβίωση του έθιμου της Καρναβαλομαχίας όπου θα τραγουδιστεί η Μπουτζαλιά στο παλιό κουιτούκι της Μαρμάρας. Παράλληλα στο κοντινό τρίστρατο θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κι ένας κάπελας θα σερβίρει τσίπουρο και ούζο με μεζεδάκια. Επίσης τα Χορευτικά Ενηλίκων και Εφήβων του Αναγνωστηρίου θα χορέψουν αγαπημένους παραδοσιακούς σκοπούς. Πρωταγωνιστές της στιχουργικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο …φύλων ο Παναγιώτης Δ. Κορομηλάς (καρναβαλίνα) και ο Μαρίνος Δ. Κορομηλάς (καρνάβαλος).
Στο ρόλο του Μεγαλέξαντρου (κορυφαίου-αρχινιστή) ο Στρατής Β. Μαγλογιάννης.

Την παραδοσιακή κομπανία στελεχώνουν οι γνωστοί λαϊκοί οργανοπαίχτες Κώστας Ζαφειρίου (σαντούρι), Παναγιώτης Πρ. Σουσαμλής (νταούλι), Ιγνάτης Σιμενής (τρομπέτα) και Τάσος Θεοδοσίου (κλαρίνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου δεύτερη μέρα των Καρναβαλικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη καυστική σάτιρα με συμβολικά άρματα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 3 το μεσημέρι και την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Πολιτιστικός Καρναβαλικός Σύλλογος Αγιάσου «Ο ΣΑΤΥΡΟΣ».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση η σάτιρα θα είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα «αντικαθεστωτικού» καρναβαλιού, που αποδομεί κάθε εξουσία και φέρνει έντονο το στίγμα της δριμείας κοινωνικής διαμαρτυρίας και κριτικής. «Το καρναβάλι της Αγιάσου ξεχώριζε από πολύ παλιά για την εκφραστική ιδιομορφία του, την καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρά του, που την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα οι λαϊκοί ποιητές. Το καρναβάλι λειτουργεί σαν καθρέφτης της κοινωνικής πραγματικότητας. Ο ποιητής λαός δε μασκαρεύεται απλά για να τέρψει το ακροατήριό του, αλλά και για να φρονηματίσει. Με την καυστική αθυροστομία του κάνει ενέσεις στον άρρωστο κοινωνικό οργανισμό. Δεν είναι σεμνότυφος. Χτυπά αλύπητα τα στραβά, μιλά σταράτα και ειλικρινά. Είναι τολμηρός και προφητικός. Δε φοβάται, δε χαρίζεται σε κανέναν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι καρνάβαλοι με την μορφή των Ghostbusters (κυνηγών – εξορκιστών φαντασμάτων) θα ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τα φαντάσματα που πλανώνται πάνω από την Ελλάδα και στοιχειώνουν τον τόπο και τον λαό της. Τα δρώμενα που έχουν προετοιμαστεί για να προβληθούν θα αφορούν τα θέματα της πρόσφατης και τρέχουσας επικαιρότητας (το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η έξαρση του εθνικισμού και του νεοναζισμού, η Συμφωνία των Πρεσπών, οι πολιτικές «μεταγραφές», οι επερχόμενες εκλογές, η διάσπαση του Δήμου Λέσβου κλπ). Την σάτιρα του Παναγιώτη Κορομηλά θα εκφωνήσουν οι: Γλεζέλη Μαρία, Κορομηλάς Π. Δημήτρης, Κορομηλάς Κλ. Δημήτρης, Κορομηλάς Μαρίνος, Αϊβαλιώτης Χαρίλαος, Γλεζέλης Θρασύβουλος, Κουφέλος Χρίστος, Λημναίος Αλέξανδρος, Κουταλέλης Ηλίας.

Την κατασκευή των αρμάτων επιμελούνται οι Κουφέλος Χρίστος, Κορομηλάς Μαρίνος, Κουταλέλης Ταξιάρχης, Κουταλέλης Ηλίας. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κουτσκουδή -Βουρλή Μυρσίνη.

Σημειωτέον ότι στο χώρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων θα υπάρχει σημείο συγκέντρωσης για τρόφιμα και είδη υγιεινής και σπιτιού για την ομάδα "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ". Περισσότερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.facebook.com/groups/339552456642797/)

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ