× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

706 ευρώ καθαρά ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Τι ισχύει με τριετίες, Δώρο Πάσχα, επίδομα ανεργίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/3/2024

706 ευρώ καθαρά ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου

Από αύριο, 1η Απριλίου, τίθεται σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός ο οποίος αυξάνεται στα 830 ευρώ τον μήνα (μεικτές αποδοχές), δηλαδή θα ανέρχεται πλέον στα περίπου 706 ευρώ («καθαρά»), συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τριετίες, το επικείμενο Δώρο Πάσχα, αλλά και το επίδομα ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε την Παρασκευή (29/03) για τον κατώτατο μισθό τα εξής: «Στόχος μας το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ. Η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη και δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας. Στηρίζει το εισόδημα και δεν επιβαρύνει την παραγωγή. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψιν εισηγήσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στην μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις».

Τι ισχύει με τις τριετίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τις αποδοχές από τις τριετίες. Συγκεκριμένα, χωρίς κάποια τριετία ο εργαζόμενος θα λάβει 830 ευρώ (από 780 ευρώ) για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, μία τριετία σημαίνει 913 ευρώ (από 858 ευρώ) για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους, οι δύο τριετίες αυξάνουν τον μισθό στα 996 ευρώ (από 936 ευρώ) για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους και οι τρεις τριετίες αποδίδουν 1.079 ευρώ (από 1.014 ευρώ) για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους.

Πώς διαμορφώνεται το Δώρο Πάσχα πια
Η πληρωμή για το Δώρο Πάσχα πρέπει να γίνει μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή για φέτος θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι και την 1η Μαΐου.


Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14, συγκεκριμένα είναι το Δώρο Πάσχα που είναι μισός μισθός, το επίδομα αδείας που είναι επίσης μισός μισθός, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ολόκληρος μισθός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα online και με λίγα κλικ, πατώντας εδώ. Τώρα για τον νέο κατώτατο μισθό που διαμορφώνεται πλέον στα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), το Δώρο Πάσχα για κάποιον που έχει προσληφθεί στην επιχείρηση, που εργάζεται από τουλάχιστον από την 1η Ιανουαρίου 2024, είναι 432,29 ευρώ.

Πόσο αυξάνεται το επίδομα ανεργίας
Αφού ο κατώτατος μισθός έχει φτάσει τα 830 ευρώ (μεικτές αποδοχές), το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί από τα 479 ευρώ που είναι σήμερα σε 509 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση στα 30 ευρώ τον μήνα, από την 1η Απριλίου και μετά.


Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% τα τελευταία χρόνια, από 650 ευρώ το 2019 σε 780 ευρώ το 2023. Η ΓΣΕΕ πρότεινε μια αύξηση του κατώτατου μισθού περίπου 16,4%, φτάνοντας τα 908 ευρώ. Ωστόσο, η Ελλάδα κατέχει την όγδοη χειρότερη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη του κατώτατου μισθού σε μονάδες αγοραστικής δύναμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μηνιαία αμοιβή στην Ελλάδα φθάνει τις 1.031 μονάδες αγοραστικής δύναμης και υστερεί του κατώτατου μισθού σε πολλές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Σλοβενία και η Πολωνία.

Τα υπόλοιπα επιδόματα που αυξάνονται
Επίδομα μητρότητας

Επίδομα γονικής αδείας

Βοήθημα τρίμηνης παραμονής στα μητρώα ανέργων

Επίδομα αποφυλακισμένων

Επίσχεσης εργασίας

Αφερεγγυότητας εργοδότη

Εποχικά επιδόματα

Βοήθημα μη μισθωτών

Επίδομα εργασίας

Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ

Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ)

Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας

Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα

Προγράμματα απασχόλησης

Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΓΕΥΣΗ

«Roll ice and more», παγωτό σε άλλη διάσταση!

Το νέο κατάστημα με φρέσκο παγωτό και ατελείωτες άλλες γευστικές δροσερές επιλογές έρχεται στη Μυτιλήνη στην οδό Κουντουριώτη 63 από την Παρασκευή 3 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΑΓΟΡΑ

Utopia Concept Store: Μια ουτοπία για δώρα στο κέντρο της πόλης

Στο νέο κατάστημα Utopia Concept Store θα βρείτε μοναδικά δώρα από την Άννα και τη Χρύσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου