× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας

Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Πεδίο μάχης η Προκυμαία μέχρι τις 4 τα χαράματα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2020

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας
' χρόνος ανάγνωσης

Πρωτοφανής βία στο λιμάνι της Μυτιλήνης εναντίον διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει το λιμάνι της Μυτιλήνης. Γνωρίζοντας ότι εκεί θα έφταναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τη δημιουργία στο νησί νέας υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πλοίο «Πήγασος» έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αναχωρήσει στις 2,30 το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα.  Έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «Πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του εδώ στη Λέσβο.

Περίπου στις 4 το απόγευμα το «Ν» αποκάλυψε το δρομολόγιο του καραβιού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στην ενημέρωση αλλά και αναδεικνύοντας το ζήτημα που σύντομα μετατράπηκε σε πρώτου μεγέθους πολιτικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Πήγασος» θα ερχόταν τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πολίτες όμως συνέχιζαν αν παραμένουν στα λιμάνια του Σιγρίου αλλά και να περιφρουρούν τα λιμάνια Περάματος και Πέτρας.

Στις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί πάντως ότι με μόνη εξαίρεση τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και των επεισοδίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Μυτιλήνη οι αψιμαχίες άρχισαν ανάμεσα σε νεαρούς από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου. Χωρίς λόγο άρχισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν μπει στο λιμάνι της Μυτιλήνης να κάνουν χρήση χημικών που όπως ήταν φυσικό έδιωξαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους μια και η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι στη βάση οργανωμένου σχεδίου βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της ελευθερίας. Κινήθηκαν στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη διαχωρίστηκαν στη συμβολή με την 8η Νοεμβρίου και οι μεν κινήθηκαν στο Τελωνείο οι δε μέσω της 8ης Νοεμβρίου  έδιωξαν τον κόσμο προς την Τζέημς Στο Τελωνείο ξαναενώθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας να ρίχνουν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν. Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων αυτοκινήτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. Σκοπός τους να συγκρουστούν με εκατοντάδες διαδηλωτές που είναι εκεί πριν ξημερώσει και να φτάσουν στου Καβακλή.

Η επιχείρηση της πρωτόγνωρης βίας σε βάρος του λαού της Λέσβου προκειμένου να επιβληθεί με τον πιο άγριο τρόπο η κατασκευή της δομής σε επιταγμένη έκταση. Συνεχίζεται.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ψηφιακή πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αγορά εργασίας στον τουρισμό

Το ερευνητικό έργο «Skillscapes» παρακολουθεί τις τάσεις της τουριστικής αγοράς εργασίας και παρέχει εργαλεία για επιχειρήσεις, φορείς και εργαζομένους
Ψηφιακή πλατφόρμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την αγορά εργασίας στον τουρισμό
ΥΓΕΙΑ

Προκηρύσσεται θέση παιδοψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Δήλωση της Ελένης Μακρή, διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας μετά το ρεπορτάζ του «Ν»
Προκηρύσσεται θέση παιδοψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στη μεταφορά πυρομαχικών από την Τουρκία στη Λέσβο

Σιωπηλοί απέναντι στους αστυνομικούς οι δυο Τούρκοι συλληφθέντες ενώ ερευνάται ο τελικός προορισμός των σφαιρών
Μπλόκο στη μεταφορά πυρομαχικών από την Τουρκία στη Λέσβο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΓΕΙΑ

Ερχεται «κόφτης» για την είσοδο στο Νοσοκομείο

Εφ' όλης της ύλης στο «Ν» 99 fm, η Ζήνα Κακναβάτου, ταμίας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και μέλος της ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης
Ερχεται «κόφτης» για την είσοδο στο Νοσοκομείο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΡΑΣΕΙΣ

«Κεντέρεια» meeting στίβου με διεθνή βαθμολογία στη Μυτιλήνη

Αθλητές από πέντε χώρες, μέλη της Εθνικής ομάδας και live μετάδοση- Μιλήσαμε με τον Στέλιο Κοπάνου και τον Γιάννη Αποστόλου
«Κεντέρεια» meeting στίβου με διεθνή βαθμολογία στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χωρίς παιδοψυχιατρική κάλυψη τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Γονείς παίρνουν δάνεια για να αντεπεξέλθουν στα έξοδα
Χωρίς παιδοψυχιατρική κάλυψη τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυριακάτικη βόλτα στον κάμπο του Ιππείου

Ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού καλούν σε μια διαδρομή στη φύση και την τοπική παράδοση
Κυριακάτικη βόλτα στον κάμπο του Ιππείου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μήνυμα από τη Μυτιλήνη για τη Γάζα και τον Στόλο Αλληλεγγύης

Συμβολική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς με αιχμές κατά του Ισραήλ και της στάσης Ελλάδας και Κύπρου
Μήνυμα από τη Μυτιλήνη για τη Γάζα και τον Στόλο Αλληλεγγύης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδι γνώσης στη Βόρεια Ελλάδα για το 15ο Δημοτικό Μυτιλήνης

Φύση, ιστορία, επιστήμη και ένα τηλεσκόπιο βραβείο σημάδεψαν την εκπαιδευτική εκδρομή των μαθητών της ΣΤ’ τάξης
Ταξίδι γνώσης στη Βόρεια Ελλάδα για το 15ο Δημοτικό Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη Λέσβο το επόμενο κρίσιμο ραντεβού Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Νέα συνάντηση Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο νησί τον Σεπτέμβριο μετά τη συμφωνία στο Τσεσμέ για συνέχιση της συνεργασίας
Στη Λέσβο το επόμενο κρίσιμο ραντεβού Ελλάδας και Τουρκίας για το μεταναστευτικό
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στη Σαπφούς

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση στη Μυτιλήνη
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στη Σαπφούς