× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Δείτε εδώ ολόκληρο το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την αναθεώρηση της ΚΑΠ αλλά και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

Αύξηση των πόρων της ΚΑΠ ζητά η Νέα Αριστερά

Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας έδωσε στην δημοσιότητα η Νέα Αριστερά. Οι προτάσεις αυτές είχαν υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 23 Φεβρουαρίου. Παράλληλα ζητήθηκε να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.Τελικά η συζήτηση έγινε στις 9 Απριλίου με μεγάλη καθυστέρηση όπως αναφέρει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της. Παράλληλα το κόμμα αναφερόμενο στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη σημειώνει: «όπως αποδείχθηκε τόσο στην προσχηματική και ετεροχρονισμένη αυτή συζήτηση, όσο και στις πρόσφατες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με τις οποίες προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την ψήφιση αυτής, στους Πράσινους και στην Αριστερά, δείχνει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αποποίηση των ευθυνών του  για τα προβλήματα που δημιούργησε  η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου που συνέταξε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Οι προτάσεις του κόμματος ξεκινούν με την ανάγκη αύξησης των πόρων της ΚΑΠ,  την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών ελέγχου και εφαρμογή πολιτικών μέτρων που θα εξασφαλίζουν την δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς έχουν ως εξής

Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

  1. Αύξηση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, διεύρυνση των μέτρων διοικητικής απλούστευσης, επιπλέον εργαλεία πολιτικής για την εφαρμογή της και δίκαιη κατανομή των πόρων για να μην ακυρωθεί η πράσινη μετάβαση και για να διασφαλιστεί η παραγωγικότητα της γεωργίας και η βιωσιμότητα του γεωργικού εισοδήματος.
  2. Αναθεώρηση της ΚΑΠ με βάση σοβαρές και ευρύτερα αποδεκτές μελέτες αντικτύπου και αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των ενσωματωμένων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.
  3. Εξαίρεση των παραγωγών κάτω των 100 στρεμμάτων από τους ελέγχουςσυμμόρφωσης προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις ΚΓΠΣ (GAECs).
  4. Απλοποίηση και διευκόλυνση επιλογής των οικολογικών σχημάτων για να μην αποτελούν απειλή απώλειας ενισχύσεων για τους παραγωγούς.
  5. Η περιβαλλοντική πολιτική θα πρέπει να αποκτήσει «ενθαρρυντικό» και όχι «τιμωρητικό» χαρακτήρα με συνοδεία κινήτρων για την εφαρμογή της.
  6. Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης της οργανικής γεωργίας στο 25% της γεωργικής έκτασης της ΕΕ μέχρι το 2030 και μέτρα στήριξης της κατανάλωσης αυτώ των προϊόντων.
  7. Επιπλέον εργαλεία διαχείρισης κινδύνου στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
  8. Ενίσχυση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα εφοδιασμού με αυστηροποίηση της Οδηγίας 2019/633 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, με κλαδική συνεκτίμηση της ελάχιστης τιμής παραγωγού.
  9. Άρση των συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στις εμπορικές σχέσεις με τρίτες χώρες.

Προτάσεις για την τροποποίηση του Στρατηγικού ΣχεδίουΚΑΠ της χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι στην τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου θα πρέπει να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση που θα στοχεύει στην στρατηγική επισιτιστική αυτονομία της χώρας, σε έναν ανασχεδιασμό της πολιτικής που θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στην επισιτιστική μας ασφάλεια και στηνστήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, προτείνει:

  1. Αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της σύγκλισης των δικαιωμάτων για τις μικρές εκμεταλλεύσεις με υψηλά ιστορικά δικαιώματα.
  2. Αναθεώρηση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης, με λήψη μέτρων για την ενίσχυση των αποκλειόμενων μικρών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις κατηγορίες των αγρονομικών περιφερειών.
  3. Αύξηση της ποσοστιαίας στήριξης στους νέους γεωργούς πάνω από το 2% των άμεσων ενισχύσεων.
  4. Επανεξέταση τωνσυνδεδεμένων ενισχύσεωνμε στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής για την επισιτιστική αυτονομία της χώρας.
  5. Αναθεώρηση και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων με στόχο την διασφάλιση της μέγιστης δυνατής αναπλήρωσης των πόρων του «πρασινίσματος».
  6. Οριστικοποίηση της ενσωμάτωσης στο Στρατηγικό Σχέδιο των επιπλέον επιλέξιμων βοσκοτόπων από την εφαρμογή του νέου ορισμού τους σύμφωνα με τον κανονισμό Omnibus του 2017.
  7. Ανασχεδιασμό των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για καλύτερη στρατηγική στοχοθέτηση και την κατάρτιση ενός ειδικού προγράμματος, που θα συμβάλει σε ένα σχέδιο οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Καταγγελία: Χωρίς νερό για 12 ώρες η Θερμή

Καμία ενημέρωση στους κατοίκους του χωριού για το πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση του χωριού
ΧΩΡΙΑ

Όχι στις αυξήσεις της ΔΕΥΑΛ από τον Πολιχνίτο

Ψήφισμα εξέδωσε το Τοπικό Συμβούλιο Πολιχνίτου και εκφράζει την αντίθεση του στις αυξήσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΛ στα τιμολόγια της ύδρευσης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα