× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 20/4/2024

Βιβλία για τα συναισθήματα και τις επιλογές μας

Για τα συναισθήματα σας έχω ξαναπροτείνει βιβλία, μιας και φαίνεται ότι απασχολεί το θέμα γονείς, παιδιά και συνεπώς και εκδοτικούς. Έχουν γραφτεί ενδιαφέροντα βιβλία και παρακάτω σας προτείνω κάποια από αυτά που έχουν φτάσει στα χέρια μου!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


ΟΧ, ΚΙΤΡΙΝΙΣΑ! Έγραψε η βραβευμένη πλέον Χριστίνα Αποστολίδη! Το βιβλίο είναι μέρος μιας σειράς, για τα συναισθήματα, το τρίτο κατά σειρά, μετά το ‘’ΟΧ, ΚΟΚΚΙΝΙΣΑ! ‘’ και το ΟΧ, ΠΡΑΣΙΝΙΣΑ!’’. Εικονογράφος τους ο Γιάννης Σκουλούδης, με την χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη πινελιά του. Αυτή τη φορά η συγγραφέας καταπιάνεται με το συναίσθημα του φόβου. Ο φόβος γαντζώνεται σαν ένα κίτρινο μαμουδάκι πάνω στην μικρή της ηρωίδα! Θα καταφέρει να το ξεκολλήσει από πάνω της και πώς; Η συνέχεια στο βιβλίο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Περιγραφή: Σκληρόδετο. Περιλαμβάνει τραγούδι που ακούς σκανάροντας. Για παιδιά από 2 έως περίπου 6 ετών.Ο Φόβος ήρθε και κρεμάστηκε στους ώμους της Σοφίας σαν τα μαϊμουδάκια που γαντζώνονται στην πλάτη των μαμάδων τους. Κι η αλήθεια είναι ότι ο Φόβος έμοιαζε με μαϊμουδάκι. Με κίτρινο μαϊμουδάκι. Κρεμάστηκε, λοιπόν, στους ώμους της Σοφίας και δεν έλεγε να φύγει…

Ο Θυμός, Όουεν Μακ Λάφλιν, Πόλι Ντάνμπαρ, μετάφραση Μάρω Ταυρή, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο θυμός, είναι ένα δυνατό και έντονο συναίσθημα, για όλους, μικρούς και μεγάλους! Πως τον ξεπερνάμε; Πως ξεπέρασε η χελώνα αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση; Διαβάστε και θα δείτε! Το βιβλίο είναι μέρος μιας σειράς βιβλίων για μικρά παιδιά, με τους ίδιους συντελεστές! Κυκλοφορούν επίσης, τα τρυφερά και αγαπημένα ‘’Η αγκαλιά’’, ‘’Μέχρι ν’ αγκαλιαστούμε’’, ‘’Η πιο μεγάλη αγκαλιά’’.Περιγραφή: Σκληρόδετο, για παιδιά από 3 ετών.Η χελώνα ήθελε να κάνει τόσα πράγματα! Να παίξει τόσα παιχνίδια, να σκαρφαλώσει σε τόσες πέτρες… Όμως –ουπς!– αναποδογύρισε! Και τώρα είναι τόσο θυμωμένη που δεν θέλει ούτε αγκαλιές! Θα βρει ο σκαντζόχοιρος τον τρόπο να της συμπαρασταθεί και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη δύσκολη στιγμή και τον θυμό της;

ΓΚΡΕΤΕΛ, ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΜΑΜΟΥΘ, μια ιστορία για το πως ξεπερνάμε το άγχος! Της βραβευμένης συγγραφέως Κιμ Χίλγιαρντ, μετάφραση Μαρία Παπαδημητρίου, εκδόσεις Ψυχογιός. Μια όμορφη ιστορία για τα συναισθήματα και κυρίως το άγχος! Με βασικό ήρωα ένα μαμούθ, με πολύ άγχος! Λύσεις στο πρόβλημα θα δείτε στο βιβλίο! Να θυμάστε όμως ότι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε τέτοιες περιστάσεις είναι να ζητάτε βοήθεια, ακόμα καλύτερα από αυτούς που εμπιστεύεστε! Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί ‘’Η ΜΥΡΤΩ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ’’.
Περιγραφή: Σκληρόδετο, για παιδιά από 3 -6 ετών.Μια Τρίτη πρωί, ένα δυνατό ΚΡΑΚ ηχεί, και η Γκρέτελ, το τελευταίο µαµούθ πάνω στη γη,ελευθερώνεται από τον πάγο! Καθώς προσαρµόζεται στη νέα συναρπαστική ζωή της, η Γκρέτελ αρχίζει να κατακλύζεται από πολλά συναισθήµατα, αλλά και να νιώθει µοναξιά…
Αυτό το βιβλίο µε τις υπέροχες εικόνες, από τη βραβευµένη δηµιουργό Κιµ Χίλγιαρντ, δείχνει πως, κάποιες φορές, το πιο γενναίο πράγµα που µπορεί να κάνει κάποιος (ακόµα και ένα µαµούθ!) είναι να ζητήσει βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λέω αντίο στην Απαισιοδοξία, ένα υπέροχο βιβλίο από την σειρά «Το δάσος των συναισθημάτων», σε κείμενα: Ana SERMAN, εικονογράφηση: KASANDRA, μετάφραση : Δήμητρα Παπαβασιλείου, από τις εκδόσεις susaeta. Η ματιά μας είναι αυτή που αλλάξει τα πράγματα, μας λέει η συγγραφέας-ψυχοπαιδαγωγός. Το ποτήρι μισογεμάτο δηλαδή! Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που αξίζει να αναζητήσετε! Περιλαμβάνει τα: ‘’Λέω αντίο στη λύπη!’’, ‘’Λέω αντίο στη ζήλια!’’, ‘’Λέω αντίο στον θυμό!’’, ‘’Λέω αντίο στον φόβο!’’, ‘’Λέω αντίο στη μοναξιά!’’.

Περιγραφή: Σκληρόδετο, για παιδιά από 5 ετών.Ο Άρης το σαλιγκάρι είναι άριστος μαθητής. Στα Αγγλικά, όμως, δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά και στο τελευταίο διαγώνισμα παίρνει πολύ κακό βαθμό. Το μικρό ζωάκι νιώθει ότι έχει αποτύχει και τίποτα δεν μπορεί να του φτιάξει τη διάθεση. Τι μπορεί να γίνει ώστε να σταματήσει να σκέφτεται τόσο απαισιόδοξα; Μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα που μας απογοητεύουν και μας κάνουν να τα βλέπουμε όλα μαύρα. Τα γεγονότα αυτά δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο που θα τα αντιμετωπίσουμε, εστιάζοντας στη θετική και αισιόδοξη πλευρά τους.


Βιβλίο για εκπαιδευτικούς και γονείς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που αισθάνομαι, Προτάσεις παιγνιδοθεραπείας για τη διαχείριση των συναισθημάτων, Αριστέα Κοντραφούρη, ψυχοπαιδαγωγός-συγγραφέας, εικόνες Γιώργος Κομιώτης, από τις εκδόσεις susaeta. Αξίζει πραγματικά να το αναζητήσετε, αν είστε εκπαιδευτικός, αλλά και γονιός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Πόσο τρομακτικό είναι το σκοτάδι ή το νερό; Τι είναι καλύτερο, να σε θαυμάζουν όλοι ή να σε αφήνουν στην ησυχία σου; Γιατί διαφέρεις τόσο από τα αδέλφια ή τους φίλους σου; Τι γίνεται όταν ο μπαμπάς και η μαμά χωρίζουν; Πώς ξέρεις ότι είσαι ευτυχισμένος/η; Οι ιστορίες αυτού του βιβλίου βασίζονται σε πραγματικές διηγήσεις παιδιών κατά τη διάρκεια της παιγνιοθεραπείας, μιας θεραπευτικής παρέμβασης που βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι. Διαβάζοντας τις αφηγήσεις και παίζοντας τα παιχνίδια που προτείνονται στο τέλος κάθε ιστορίας, το παιδί έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτό που αισθάνεται και να βρει τρόπους να το διαχειριστεί. Με διασκεδαστική εικονογράφηση και καταστάσεις βγαλμένες κατευθείαν από την παιδική πραγματικότητα, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να συντροφεύσει τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους αναγνώστες στο ταξίδι τους μέσα στο σύμπαν της παιδικής ηλικίας.

Βιβλίο ενηλίκων:


ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ ΕΡΩΤΑ της Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ζήτησα από την συγγραφέα να μου μιλήσει για το καινούργιο της μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε! Το οποίο μάλιστα θα κάνει την πρώτη του παρουσίαση στην Μυτιλήνη, την Τρίτη 23 Απριλίου στις 20:00, στο βιβλιοπωλείο Φωτίου, και την επομένη την ίδια ώρα, στον Παπάδο Γέρας, στο Μουσείο Βρανά. Συγκεκριμένα η κυρία Ζαΐρη, μου ανέφερε τα παρακάτω: Το καινούργιο μυθιστόρημά μου, ΔΥΟ ΝΥΧΤΕΣ ΕΡΩΤΑ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, αναφέρεται στην ιστορία μιας οικογένειας. Ξεκινάει στο Κιλκίς στα χρόνια του πολέμου, προχωράει στη Θεσσαλονίκη, τη δεκαετία του 60. Ξεκίνησα να γράφω από τα χρόνια του πολέμου, έφτασα ως το σήμερα. Πρόκληση ήταν για μένα να αφηγηθώ τη ζωή και τις περιπέτειες κάθε μέλους της οικογένειας, να αφουγκραστώ τις ανάσες της ψυχής τους. Σε αυτό το μυθιστόρημα σελίδα τη σελίδα υφαίνεται ο ιστός που οδηγεί σε δυο νύχτες έρωτα.

Θέμα του: οι επιλογές της ζωής μας. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις επιλογές μας, σημαντικές ή ασήμαντες. Επιλέγουμε την ευτυχία ή τη δυστυχία μας. Αγαπάμε άραγε ειλικρινά τον εαυτό μας, ώστε να αποφασίσουμε σωστά, να του προσφέρουμε όλα όσα έχει ανάγκη; Και στις προσωπικές μας σχέσεις; Πρέπει να διαλέξουμε με βάση τη λογική ή την καρδιά μας; Τι θα συμβεί αν βρεθούμε σε δίλημμα; Η αγάπη εμφανίζεται εκεί που δεν το περιμένεις, δεν εξαναγκάζεται, δεν ορίζεται. Επιμένει, ονειρεύεται, παρασέρνει.

Είναι όμως το Σκρα κι η Γαλάζια Λίμνη που ξεσκεπάζουν κάθε πτυχή της προσωπικότητας των μελών της οικογένειας. Είναι η Χίος, η Θάσος, η Χαλκιδική, «η μικρή χώρα των θαυμάτων». Γιορτάζει το βιβλίο και το κατάλευκο λευκό που λαμπυρίζει, σε ένα νησί ευλογημένο, την Πάρο. Στέκεται και στο εξωτερικό στην Οξφόρδη, στην Ιταλία ακόμα και σε μέρη εξωτικά. Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος, γεμάτος από εκπλήξεις όμορφες κι άσχημες και μας έχει ανάγκη.

Το «Δύο νύχτες έρωτα» βουτάει και στην ιστορία μιας σπάνιας φιλίας. Η μοίρα ένωσε με έναν άρρηκτο δεσμό τον Λουκά και τον Αλέξη, τους δύο πρωταγωνιστές του βιβλίου. Γεννήθηκαν την ίδια μέρα, μεγάλωσαν στο ίδιο χωριό, έγιναν οι καλύτεροι φίλοι. Πολλά κι ανείπωτα μυστικά τους συνδέουν αλλά κι η Μαρίνα, μια γυναίκα που αγαπούν παθιασμένα και οι δύο.

Περιγραφή από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ήμουν ερωτευμένη με δύο άντρες. Τους ήθελα και τους δύο. Ο Αλέξης ξύπνησε μέσα μου το πάθος. Άγρια θύελλα ήταν, με συγκλόνιζε, με έσπρωχνε να νιώσω το καθετί με όλο μου το είναι. Ο Λουκάς ήταν το λιμάνι που λαχταρούσα, η γαλήνη, η στοργή. Μούλιαζα στην αγάπη κοντά του. Έζησα δυο νύχτες έρωτα. Με τους δύο άντρες της ζωής μου. Ήταν ανάγκη να διαλέξω ανάμεσά τους. Και γρήγορα μάλιστα. Τι έπρεπε να κάνω;Η ιστορία μιας οικογένειας από την εποχή του πολέμου ως σήμερα. Η ιστορία μιας σπάνιας φιλίας που άντεξε στον χρόνο.Γιατί η αγάπη δεν εξαναγκάζεται, δεν ορίζεται.Επιμένει, ονειρεύεται, παρασέρνει.

*H Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Κινηματογραφική προβολή οργανώνει η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Δευτέρα 13 Μαΐου στις 8.00 το βράδυ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ