× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2024

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης την Δευτέρα το βράδυ η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για πιλοτική πεζοδρόμηση των δρόμων του ιστορικού κέντρου και της αγοράς, από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συζήτηση που έγινε συμμετείχαν και φορείς όπως η τροχαία, η πυροσβεστική, το σωματείο των οδηγών, το ΕΚΑΒ, ο σύνδεσμος ΤΑΞΙ και ο Σύλλογος των κατοίκων Κουλμπάρας και Κιόσκι «Κιρκινέτσι.

Η μελέτη παρουσιάστηκε από τον κ. Προβατά ο οποίος εξήγησε αναλυτικά το σκεπτικό της.

Ειδικότερα, η τελική πρόταση αφορά την πιλοτική πεζοδρόμηση όλων των δρόμων του ιστορικού κέντρου όπως αυτό περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Αρχιπελάγους και Ερμού, όπως επίσης και για την οδό Ερμού από το ύψος της οδού Κορνάρου στην Επάνω Σκάλα έως την οδό Αγίου Θεράποντος, με εξαίρεση δύο τμήματα στο ύψος της Μητρόπολης και του Γενί Τζαμί, καθώς και τις κάθετες διελεύσεις των οδών Πιττακού και Αλκαίου, για την εξυπηρέτηση περιοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην οδό Ερμού θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων και αυτό έως τις 10:00 το πρωί, ενώ για τις υπόλοιπες ώρες θα οριοθετηθούν σημεία κατά μήκος της οδού Π. Κουντουριώτου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, όπου θα επιτρέπεται η στάθμευση μόνο σε οχήματα εταιρειών μεταφορών και ταχυμεταφορών για φορτοεκφόρτωση.

Στην τοποθέτησή του ο Διοικητής της Τροχαίας Μυτιλήνης Γεώργιος Λιάκος, σημείωσε ότι για την σωστή πεζοδρόμηση της περιοχής απαιτείται το ολικό κλείσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου της Ερμού. Όπως τόνισε όσο παραμένει εκ περιτροπής ανοιχτή, οι οδηγοί θα μπαίνουν μέσα όταν είναι κλειστή η αγορά με διάφορες δικαιολογίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε απαιτούνται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με χώρους στάθμευσης και δίκτυο αστικής συγκοινωνίας ώστε οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της υπηρεσίας σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού ο εξοπλισμός που διαθέτει της επιτρέπει να επιχειρεί στην περιοχή σε συνδυασμό με τους πυροσβεστικούς κρουνούς που υπάρχουν. Πρόσθεσε ότι ίσως η τοποθέτηση ενός ακόμη κρουνού θα βοηθούσε στην καλύτερη εξυπηρέτηση της πυροσβεστικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης Γιώργος Καβλακώνης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις πιθανές δυσκολίες που θα υπάρξουν κατά την μεταφορά ασθενή, πρόσθεσε ωστόσο ότι με τη συνεργασία των πολιτών και των καταστηματαρχών εκτιμάται ότι αυτά θα ξεπεραστούν. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, ότι η τοποθέτηση στην περιοχή του Ιστορικού Κέντρου αυτόματων απινιδωτών θα αποτελούσε σημαντική βοήθεια στο έργο των διασωστών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξί Μυτιλήνης, Κώστας Νέστορας, στη σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν το καθολικό κλείσιμο της Ερμού ώστε να μην μπαίνουν καθόλου οχήματα σε αυτήν.

Την αντίθεσή του με το καθολικό κλείσιμο της Ερμού εξέφρασε ο εκπρόσωπος του σωματείου των επαγγελματιών οδηγών κ. Ελευθερίου, ο οποίος στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι σε περίπτωση που γίνει αυτό, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την εκφόρτωση των εμπορευμάτων και την εξυπηρέτηση των καταστημάτων της αγοράς και του ιστορικού κέντρου γενικότερα.

Στη συζήτηση για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου τοποθετήθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου,  «Κιρκινέτσι» Στρατής Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα που προκύπτουν κάθε χρόνο κατά την πεζοδρόμηση της περιοχής και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να διασφαλίση την απρόσκοπτη πρόσβαση των κατοίκων στα σπίτια τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλους τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

Αν και όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πανάγος Κουφέλος, συμφωνεί με την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου, εντούτοις πρόσθεσε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό διότι επισήμανε ότι δεν υπάρχουν οι έγγραφες διαβεβαιώσεις και προτάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική κ.λπ) για το τι θα γίνει σε περίπτωση ανάγκης στην περιοχή.

Λευκό ψήφισε και η παράταξη της Λαϊκή Συσπείρωση της Νίκης Τσιριγώτη, με την επικεφαλής να εξηγεί ότι η μελέτη της πεζοδρόμησης θα έπρεπε να δίνει σαφείς και ξεκάθαρες λύσεις για την διέλευση των οχημάτων ασφαλείας σε περίπτωση ανάγκης στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πεζοδρόμηση και πρόσθεσε πως τον Αύγουστο όπου θα είναι σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος, σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή της μελέτης θα αξιολογηθούν και θα γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί τη συζήτηση που έγινε για το θέμα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει η ενορία του Κάτω Χάλικα στη Μυτιλήνη

Πανηγυρικές εκδηλώσεις για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Φωτεινής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βγήκαν οι λαμαρίνες από την προκυμαία Μυτιλήνης

Ο υπεύθυνος του έργου μίλησε στην κάμερα του «Ν» για την εξέλιξη των εργασιών οι οποίες το τελευταίο διάστημα όπως είπε έχουν ομαλοποιηθεί αρκετά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανάσταση με ομπρέλες στη Λέσβο

Μικρή αστάθεια με μπόρες αναμένεται το Μεγάλο Σάββατο στο νησί ενώ την Κυριακή του Πάσχα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι ο καιρός θα κυλήσει χωρίς προβλήματα
ΧΩΡΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή στο Σίγρι

Οι γυναίκες του χωριού τηρώντας το έθιμο των παππούδων τους που ήρθαν πρόσφυγες από το διωγμό του 1922 στολίζουν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σταύρωση χωρίς Ανάσταση για τη Παλαιστίνη...

Παρέμβαση της Κίνησης «Μνήμη και Δράση» το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τις 11.000 οι αφίξεις Τούρκων στη Λέσβο

Το 21% των Τούρκων επισκεπτών του Απριλίου έβαλε βίζα στο Τελωνείο Μυτιλήνης. Αύξηση των αφίξεων κατά 128% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΧΩΡΙΑ

Ολονυχτία για τον στολισμό του Επιταφίου

Στην εκκλησία Κοιμήσεως Θεοτόκου Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Μεγάλη Πέμπτη στην Αμαλή

Ο ιερέας της Αγίας Μαρίνας μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας της Θείας Σταύρωσης, μαζί με τους πιστούς, ανηφόρισε στο εξωκλήσι που βρίσκεται σε ένα ξέφωτο μέσα στο δάσος
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ