× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2024

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Με πρωτοβουλία της Κίνησης «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο», την Τρίτη 30 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής όπου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας. Στην συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί το έργου υβριδικού σταθμού Ερεσού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρει:  

«Την Τρίτη 30 Απριλίου στις 19.00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής θα συζητηθεί το θέμα του υβριδικού σταθμού Ερεσού. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας, γιατί, εκτός του ότι το έργο χωροθετείται εντός περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής, οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι δεν ρωτήθηκαν και δεν ενημερώθηκαν για τα σχεδιαζόμενα έργα στον Αετό, αλλά και γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μη ικανοποίησης των αρδευτικών αναγκών της Ερεσού. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη υδρολογική μελέτη του έργου:

-Η τρέχουσα αρδευτική ζήτηση θεωρείται 1.200 τόνοι/έτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Βροχομετρικά δεδομένα μη σχετικά με Ερεσό. Τα βροχομετρικά δεδομένα λήφθηκαν από βροχομετρικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη Λέσβο εκτός Ερεσού. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δύο σταθμοί Άντισσας (έτη λειτουργίας: 1974 - 2000) και Σιγρίου (2007- σήμερα) και πραγματοποιήθηκε «επέκταση των δεδομένων προς τα εμπρός» και "προς τα πίσω" αντίστοιχα (σ.9).

-Εκτίμηση εξατμισοδιαπνοής: χρησιμοποιήθηκαν μηνιαία κλιματικά δεδομένα (θερμοκρασίες, σχετική υγρασία, ταχύτητα ανέμου και ηλιοφάνεια) από τον σταθμό Μυτιλήνης στην περιοχή του αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, έγινε αναγωγή της μέσης θερμοκρασίας στο υψόμετρο της τεχνητής λίμνης (+63 μέτρα). Επίσης για τη βαθμονόμηση του ομοιώματος, όπως και για την εκτίμηση του χρόνου μη εμφάνισης απορροής, χρησιμοποιήθηκαν υδρομετρικά δεδομένα από τη λεκάνη του π. Τσικνιά (ποσοστό χρόνου μηδενικής ροής 29%, σ 24)). Κατόπιν, εξετάστηκαν δύο σενάρια για την εξατμισοδιαπνοή, κανονικό και δυσμενές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά (σελ. 37) ότι "στην παρούσα μελέτη η ενεργειακή ζήτηση εξυπηρετείται με πρώτη προτεραιότητα και η άρδευση με δεύτερη". Το ομοίωμα καταμετρά τις αστοχίες, δηλαδή τους μήνες μη ικανοποίησης της ζήτησης και παρουσίας ελλείμματος.

Συμπεραίνεται (σ. 47) ότι το μέσο έλλειμμα άρδευσης σε ετήσια βάση (Μ.Ο. ελλείμματος των ετών με αστοχία) έχει εύρος ανάλογα με το σενάριο λειτουργίας από 280 τόνους έως 1.222 τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Εξέλιξη χωρητικότητας υφιστάμενου ταμιευτήρα: τελευταία βαθυμέτρηση 07/08/2016 => ωφέλιμος όγκος 2.480 τόνοι νερού από 2.550 τόνους το 2002, έναρξη λειτουργίας φράγματος)

- Μηνιαία κατανομή ζητήσεων ταμιευτήρα (σελ. 35) Κατά τους μήνες Απρίλιο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, οι αρδευτικές ανάγκες εκλαμβάνονται ως μηδενικές, γεγονός που δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια.

-Ελάχιστη στάθμη ταμιευτήρα πέραν της οποίας η ποσότητα που εναπομένει θα πρέπει να διατίθεται μόνο για τη δυνατότητα του υβριδικού σταθμού να παρέχει την εγγυημένη του ισχύ = +49 m. "Συμπεραίνεται ότι ο ταμιευτήρας κατέρχεται από την οριακή στάθμη των +49 m πολύ σπάνια υπό τις παραπάνω συνθήκες. Εάν επομένως εξασφαλισθεί η ελάχιστη ποσότητα μηνιαίας άρδευσης (180 τόνοι) είτε στον άνω ταμιευτήρα είτε σε άλλη διαθέσιμη θέση, η στάθμη +49 μπορεί να οριστεί ως στάθμη μη περαιτέρω εξυπηρέτησης της άρδευσης." (σελ. 50).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Πρόβλεψη για μελλοντικές βροχοπτώσεις (σελ. 59). Η κλιματική προβολή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκτιμά σταθερότητα των ετήσιων βροχοπτώσεων με μικρή (οριακή) άνοδο αυτών, οπότε θεωρείται ότι δεν θα υπάρχει ουσιώδης αλλαγή στην προσφορά υγρασίας.

Συμπεράσματα από την υδρολογική μελέτη: "Ο τρόπος λειτουργίας με εφεδρεία τύπου Β είναι ευμενέστερος όσον αφορά την ομαλότερη εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών. Γενικά, διαφαίνεται ότι η αρδευτική ζήτηση μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον με σχετική ασφάλεια στους 1.500 τόνους/έτος."

-Μακροπρόθεσμες ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ο κύριος του έργου (σ. 60):

1. Μελέτη σκοπιμότητας για τη συντήρηση του εκκενωτή πυθμένα φράγματος για την έκπλυση συσσωρευμένων φερτών υλών. Το σημαντικό κόστος των εργασιών αυτών θα αντισταθμίσει η διατήρηση της χωρητικότητας του ταμιευτήρα.

2. Μελέτη σκοπιμότητας για την επαύξηση της χωρητικότητας του φράγματος μέσω της εγκατάστασης θυροφραγμάτων.

3. Έργα συγκράτησης των φερτών υλών ανάντη του υφιστάμενου ταμιευτήρα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης