× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/5/2024

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Την μνήμη του δολοφονημένου βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρούχα θα τιμήσει την Πέμπτη 9 Μάη ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων 1967 – 1974 καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του.

Σε ανακοίνωση του Σύνδεσμος σημειώνει:
«Συμπληρώνονται στις 9 Μαΐου 56 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, ηγετικού στελέχους του αντιδικτατορικού κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα, επικεφαλής του κλιμακίου του παράνομου τότε ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, στο άντρο της χουντικής ΚΥΠ Θεσσαλονίκης – σήμερα Πολεμικό Μουσείο.

Ο Γιώργης Τσαρουχάς, που ξεψύχησε στα χέρια των βασανιστών του, στα μπουντρούμια της χουντικής ΚΥΠ Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαΐου 1968, υπήρξε μια σεμνή μορφή, ένας «Άγιος της Αριστεράς», με αδιάκοπη, σημαντική συμβολή στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες από τα μαθητικά του χρόνια ως τη δολοφονία του σε ηλικία 56 ετών. Ένας κομμουνιστής περήφανος, μαχητικός, που ανταμείφθηκε από το κράτος και το παρακράτος της Δεξιάς με διωγμούς, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια  και τελικά το φριχτό θάνατο».

Στις 22 Μαΐου 1963, οι παρακρατικοί τραμπούκοι λίγο πριν δολοφονήσουν στη Θεσσαλονίκη τον βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη υπό την επίβλεψη της ηγεσίας της Χωροφυλακής, τραυμάτισαν σοβαρά στο κεφάλι τον Γιώργη Τσαρουχά, επίσης βουλευτή της ΕΔΑ. Όχι μόνο δεν πτοείται, αλλά και συνεχίζει τον αγώνα για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και την αποτροπή της διαφαινόμενης αντιδραστικής εκτροπής.

Τις πρώτες κιόλας ημέρες από την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας, μαζί με άλλα μέλη και στελέχη της Αριστεράς, που επίσης είχαν διαφύγει τη σύλληψη, ιδρύει το «Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο Θεσσαλονίκης» και αναλαμβάνει επικεφαλής του.

Στις αρχές Μαΐου του 1968, ο Γιώργης Τσαρουχάς αναχωρεί οδικώς για την Αθήνα, αλλά στα διόδια της Λεπτοκαρυάς όργανα της Εθνικής Ασφάλειας τον συλλαμβάνουν και τον παραδίδουν στους δήμιους της χουντικής ΚΥΠ - Γ΄ Σ.Σ. – που τον βασανίζουν μέχρι θανάτου. Οι χουντικές αρχές ανακοινώνουν ως αιτία θανάτου «καρδιακή προσβολή»!

Η δίκη για τη δολοφονία του Γιώργη Τσαρουχά έγινε μετά από τρεις αναβολές στο Μικτό Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, το Μάιο και Ιούνιο του 1979, με κατηγορούμενους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Στρατού και της Χωροφυλακής, που ενεπλάκησαν στη σύλληψη, την ανάκριση και το θάνατο του Τσαρουχά στα κρατητήρια της ΚΥΠ, όπου τον υπέβαλαν σε μεσαιωνικά βασανιστήρια, όπως διαπιστώθηκε και από σειρά φωτογραφιών, τις οποίες εντόπισε μετά την πτώση της δικτατορίας ο ανακριτής Ηλιάδης.

Η δικαστική έρευνα το μόνο που ξεκαθάρισε αμετάκλητα ήταν ότι ο θάνατος του προήλθε από τα πλήγματα των βασανιστών του και όχι από χρόνια καρδιοπάθεια. Έτσι καταδικάστηκαν μόνο πέντε ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία, συνέργεια και κατάχρηση εξουσίας. Ακολούθησε μία ακόμη δίκη το 1982 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο μείωσε τις ποινές!

56 χρόνια μετά, ο «Χώρος Μνήμης για την Αντιδικτατορική Αντίσταση»του Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974, - στο σημερινό Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εκεί όπου μαρτύρησε ο Γιώργης Τσαρουχάς, καθώς και πολλοί/ές συναγωνιστές / τριες του, -  πρέπει να ανακηρυχθεί σε χώρο Ιστορικής Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης, όπως συνέβη και με το πρώην ανακριτικό κολαστήριο του ΕΑΤ-ΕΣΑ στην Αθήνα (Πάρκο Ελευθερίας).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουνίου

Η επίσημη ανακοίνωση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τίμησαν τους 58 Λημνιούς νεκρούς της μάχης του Σκρα

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς την ευγνωμοσύνη που οφείλουμε σε αυτούς τους ήρωες τόνισε η Δήμαρχος Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαφές με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσίες της Λέσβου

Η Δήμαρχος Λήμνου πραγματοποιήσε συναντήσεις για θέματα που αφορούν έργα του νησιού και του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται νέα προκήρυξη του προγράμματος «Αλλάζω συσκευή»

Θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών πλυντηρίων και φούρνων
ΕΛΛΑΔΑ

Προηγήθηκε εκτροχιασμός της εμπορικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη

Η έκθεση των τεχνικών εμπειρογνωμόνων δείχνει πως τουλάχιστον 16 επιβάτες έχασαν την ζωή τους από την φωτιά που προκλήθηκε μετά την σύγκρουση
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος το πενθήμερο από 1ης Ιουλίου

Έρχεται η 6ήμερη εργασία