× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μάριο Μίλερ: Ο βίος και η πολιτεία του νεοναζί που απείλησε τους Μυτιληνιούς με νέα Καλάβρυτα

Ρεπορτάζ του ΕΘΝΟΥΣ για τον επικίνδυνο Γερμανό νεοναζί που ήρθε στη Λέσβο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/3/2020

Μάριο Μίλερ: Ο βίος και η πολιτεία του νεοναζί που απείλησε τους Μυτιληνιούς με νέα Καλάβρυτα

Η παρουσία μιας ομάδας νεοναζί στη Λέσβο προκάλεσε αποτροπιασμό στους δημοκρατικούς κατοίκους του νησιού. Καλυμμένοι με τον μανδύα του «δημοσιογράφου», οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τα ακραία στοιχεία που δρουν εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών και, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με την οργή του πλήθους, απείλησαν με επανάληψη της σφαγής των Καλαβρύτων που διέπραξαν οι Ναζί το 1943.

Επικεφαλής της ομάδας των Γερμανών μελών του «Κινήματος Ταυτότητας» που βρίσκονται στη Λέσβο είναι ο Μάριο Μίλερ, ένα γνωστό μπουμπούκι της ακροδεξιάς, το οποίο έχει απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές και τον τύπο με τη δράση του. Αν και μόλις 30 χρονών, ο Μίλερ είναι ο άνθρωπος που έχει γράψει τη …βίβλο του «Κινήματος Ταυτότητας» το «Kontrakultur», ένα βιβλίο που μπορεί να θεωρηθεί το νέο «Ο Αγών Μου» για τους πιο φανατικούς ακροδεξιούς του 21ου αιώνα.

Στις περισσότερες από 300 σελίδες του βιβλίου, ο Μίλερ αναλύει τη φιλοσοφία του κινήματος σε όλη την Ευρώπη, μιλάει για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης και τους λευκούς που μπορεί να ηττηθούν όπως ηττήθηκαν οι Ινδιάνοι στην Αμερική, αποθεώνει τον Κόμη Δράκουλα επειδή παλούκωσε χιλιάδες Οθωμανούς και παραδέχεται ότι του αρέσουν τα πολεμοχαρή τραγούδια της νεολαίας του Χίτλερ.

Όπως αποδείχτηκε και από την εξόρμηση στη Λέσβο, ο Μίλερ δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Οργάνωσε από το μηδέν και χρηματοδότησε το ορμητήριο του «Κινήματος Ταυτότητας» στο Χάλε της Σαξονίας, μία περιοχή στην οποία η ακροδεξιά έχει μεγάλα ποσοστά, και επιδιώκει τη σύγκρουση κυρίως με τα αριστερά κινήματα της πόλης. Στο κτίριο που στεγάζεται, γίνεται η προπαγάνδα της οργάνωσης, με ιδιαίτερη στόχευση στους νέους. Στις συναντήσεις συμμετέχουν και μέλη του AfD, καθώς και εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς.

Νεοναζί με ...φερετζέ

Αυτό που επιδιώκει χωρίς επιτυχία ο Μίλερ, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας», είναι να πετάξει από πάνω του την ταμπέλα του Νεοναζί και του νοσταλγού του Χίτλερ. Χαρακτήρισε «εφηβικά παραστρατήματα» τη συμμετοχή του σε νεοναζιστικές οργανώσεις της Βαυαρίας και αποφεύγει να μιλά για το ποινικό μητρώο και τις καταδίκες του για επίθεση.

Επίσης, έχει λάβει μέρος σε ακτιβιστικές ενέργειες που τράβηξαν τα φώτα της δημοσιότητας και ήταν ένας από τα μέλη του κινήματος που το 2016 ανέβηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και άπλωσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Ασφαλίστε τα σύνορα, ασφαλίστε το μέλλον».

Όπως συνέβη και στη Λέσβο, κάποιες από αυτές τις ενέργειες δεν πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Πριν από τρία χρόνια, ο Μίλερ και άλλα μέλη του «Κινήματος Ταυτότητας» επιβιβάστηκαν στο σκάφος C-Star και βγήκαν στη Μεσόγειο για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Μια βλάβη τους ακινητοποίησε πολλά μίλια μακριά από την ακτή και οι πρώτοι που έσπευσαν να βοηθήσουν ήταν το πλήρωμα του πλοίου Sea Eye, το οποίο εκτελούσε αποστολή διάσωσης …προσφύγων. «Είναι καθήκον μας να βοηθάμε όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος και τη θρησκεία τους» δήλωσαν τα μέλη του πληρώματος του Sea Eye, προκαλώντας τρανταχτά γέλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ομάδα των Νεοναζί στο εξωτερικό
Πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ότι ο Μίλερ και οι παρατρεχάμενοι του δείχνουν το πιο επικίνδυνο πρόσωπο του νεοναζισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί όποιος δεν παρατηρήσει προσεκτικά τη δράση τους αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται μόνο για μια ομάδα λίγο πιο σκληροπυρηνικών δεξιών.

Κανείς δεν πρόκειται να δει τον Μίλερ με ξυρισμένο κεφάλι και στρατιωτικά ρούχα. Το παρουσιαστικό του θυμίζει χίπστερ και αυτή είναι η γραμμή που πρέπει να ακολουθούν τα μέλη του κινήματος για να μην τρομάζουν τον μέσο Γερμανό πολίτη. Επίσης, η δράση τους δεν περιλαμβάνει πορείες στις οποίες όλοι κρατούν αναμμένους πυρσούς, αλλά βασίζεται περισσότερο σε ακτιβιστικές ενέργειες που μπορούν να αξιοποιηθούν και να διαδοθούν μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αυτό δεν έχει εμποδίσει τις γερμανικές αρχές να κατατάξουν το «Κίνημα Ταυτότητας» στις ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο των ενεργειών του.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χρώματα, λουλούδια και ανακύκλωση στο Παλαιοχώρι της Λέσβου

Αλλάζουν όψη οι δρόμοι και τα σοκάκια του χωριού με πρωτοβουλία του Λαογραφικού Συλλόγου Παλαιοχωρίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι τουρίστες σώζουν τον τουρισμό της Λέσβου

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται το φετινό καλοκαίρι στη Μυτιλήνη από Αϊβαλί και Σμύρνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Σπυρί που έσπασε» τα δάκρυα του Αγίου Εφραίμ;

Σοβαρές καταγγελίες με αφορμή το «θαύμα» των εικόνων που δάκρυζαν από τέσσερα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου που παραιτήθηκαν και προσέφυγαν εγγράφως στη Μητρόπολη Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ευπρεπισμό του Τελωνείου Μυτιλήνης ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Δεκάδες κατασχεθέντα οχήματα, κοντέινερ και πολλά άλλα είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι τουρίστες που φθάνουν στο λιμάνι της πόλης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αθανασίου, Χατζηκομνηνός και Βατή μαζί στην αγορά της Μυτιλήνης

Μήνυμα ενότητας στέλνουν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννίκου

Στην γκαλερί Desmond στο Παρίσι από 15 ως 30 Ιουνίου
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτο δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αγιάσο

Την Κυριακή 11 Ιουνίου για τη Γιορτή του Κερασιού
ΘΕΑΤΡΟ

«Το μεγάλο μας Τσίρκο» από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Το ξεχωριστό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζουν οι μαθητές της έκτης τάξης την Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Κύριοι του Δήμου Μυτιλήνης βρίσκεστε σε αποσύνθεση»

Ανακοίνωση καταγγελία του Συλλόγου επιχειρήσεων εστίασης «Ασπίδα» κατηγορεί την δημοτική αρχή Μυτιλήνης για την μη υλοποίηση της απόφασης που αφορά τις προσωρινές πεζοδρομήσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης
ΥΓΕΙΑ

37 γυναίκες στο Μανταμάδο συμμετείχαν στη δράση του νοσοκομείου

Πραγματοποιήθηκαν τεστ ΠΑΠ και ψηλάφηση μαστού στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων που πραγματοποιεί το Βοστάνειο στα χωριά της Λέσβου. Την επόμενη Παρασκευή η δράση θα γίνει στην Αγιάσο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζουν τις εξορμήσεις οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

«Οργώνουν» τα χωριά της Λέσβου, την πόλη της Μυτιλήνης και εργασιακούς χώρους του νησιού αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εγκαίνια με αιμοδοσία

Τα νέα του γραφεία εγκαινιάζει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης