× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για τα νησιά, όχι για τον Εβρο

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ

Δημοσίευση 12/3/2020

Για τα νησιά, όχι για τον Εβρο

Εδώ δεν θα μιλήσω γιά τον Εβρο, γιά την παράσταση αντάξια τραγωδίας που ενορχηστρώθηκε στις όχθες του.Θα μείνω στα νησιά. Που μοιάζουν με καράβια που βουλιάζουν, με την πλώρη ήδη βυθισμένη στο νερό. Θα πώ γιά τις ζημιές που προκαλεί το  δόγμα της αποτροπής, ασύγκριτα περισσότερες από το "κέρδος" που επιδιώκει. Με θύματα τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο κι αυτούς τους ίδιους τους νησιώτες και με βαριές συνέπειες γιά το σύνολο της χώρας.

Η πρώτη στόχευση του δόγματος είναι να καταστεί αφόρητη η ζωή των προσφύγων-μεταναστών που ήδη βρίσκονται εδώ, για να σταλεί το μήνυμα ότι η κακομεταχείριση είναι η μόνη βεβαιότητα γιά όσους προσεχώς επιχειρήσουν να περάσουν. Η δεύτερη, ότι ρισκάρουν να πνιγούν σε εφαρμογή των εντολών γιά βίαιη απώθηση και επαναπροώθηση και ότι γιά όσους καταφέρουν να αποβιβαστούν, τους περιμένει ο εγκλεισμός και η απέλαση .Η τρίτη, δόλια και ανομολόγητη, να δημιουργηθούν προυποθέσεις έντασης και αντιπαράθεσης μεταξύ μεταναστών και ντόπιων, να συντριβεί η αλληλεγγύη, να χρεωθούν οι πρόσφυγες την παντελή  αδιαφορία και απραξία γιά τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Εν τέλει το προσφυγικό να γίνει η  τεράστια κουρτίνα που θα κρύψει μιά σειρά αποτυχίες στη διακυβέρνηση της χώρας.
Αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου η κυβέρνηση κατάργησε το πρόγραμμα σταδιακής μεταφοράς στην ενδοχώρα.Δεν έκανε καμιά αποσυμφόρηση,  με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες και μετανάστες να εκτοξευτούν από 5.500 στη Λέσβο τον Ιούλιο στις 25.000 και στις 45.000 συνολικά στα νησιά, το ένα τρίτο από αυτούς παιδιά.Εξω από τα ΚΥΤ απλώθηκαν χιλιάδες αυτοσχέδιες τρώγλες χωρίς ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, θέρμανση και με περιστασιακή αποκομιδή απορριμάτων.Οι συμβάσεις του προσωπικού των ΚΥΤ δεν ανανεώθηκαν, με τη διαχείρισή τους να οδηγείται σε παράλυση.Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, συκοφαντούμενες, διασυρόμενες, δερόμενες, μετά βίας προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων περιφέρεται απροστάτευτη μέσα στο χάος. Η νοσηρότητα λόγω των συνθηκών και του χειμώνα είναι υψηλή και επιδεινώνεται από την ελλειπή ιατρική φροντίδα και την αφαίρεση του δικαιώματος στη φαρμακευτική περίθαλψη. Η κυβέρνηση, αν και γνωρίζει ότι η απόγνωση από τη συνεχή κακομεταχείρηση και ταπείνωση των ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, προχωρεί σε βίαιη καταστολή της παραμικρής ειρηνικής διαμαρτυρίας τους.Τι μέτρα παίρνει, πώς θα διαχειριστεί την εισβολή  στους καταυλισμούς του κορωνοιού που ήδη έφτασε και στη Λέσβο από τους Αγίους Τόπους; Ορθώς απαγορεύει μαθήματα, θεάματα κτλ, αλλά τι θα κάνει με τις χιλιάδες των χιλιάδων που στοίβαξε στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στη Σάμο και αλλού;
Τι έχει να μας επιδείξει αυτούς τους οχτώ μήνες η κυβέρνηση; Τι το καλό μπορούν να περιμένουν τα νησιά απο την πολιτική της; Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα μόνο δεινά συσσωρεύει στα νησιά. 
- Με την υπερσυγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών ανέτρεψε κάθε κανονικότητα στην καθημερινή ζωή. Δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά το ΠΛΗΘΟΣ των μεταναστών που κατακλύζουν τα νοσοκομεία, τις άλλες δομές υγείας, τα ΑΤΜ των τραπεζών κτλ. Λεηλατείται η περιοχή γύρω από τη Μόρια, ναι. Αλλά άλλους παραβατικούς έχεις σ' ένα πληθυσμό 5.500 και άλλους στις 25.000.Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει, επιδιώκοντας οι πολίτες να στραφούν όχι εναντίον της, αλλά εναντίον των μεταναστών.Και ως ένα βαθμό το καταφέρνει.
-Προέγραψε το μέλλον των νησιών, εμμένοντας στα σχέδια κατασκευής νέων στρατόπεδων συγκέντρωσης πολλών χιλιάδων κρατουμένων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη διαιώνιση  της παραμονής τους και τη συνεχή προσθήκη των όσων νεοεισερχομένων. Μας πιπιλίζει το μυαλό με γρήγορες επιστροφές στην Τουρκία και απελάσεις στις χώρες καταγωγής, ενώ γνωρίζει καλά από την ελληνική και τη διεθνή εμπειρία τα περιορισμένα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών.( Ας μη μιλήσουμε εδώ γιά ανθρώπινα δικαιώματα, γιά θύματα πολέμων και διώξεων,γιά διεθνείς συμβάσεις κλπ, έννοιες διαγραμμένες εδώ και καιρό από το λεξιλόγιό της.)
-Αυτή που ορκίζεται στο νόμο και στην τάξη, ρήμαξε την κοινωνική ειρήνη στα νησιά, κατάστρεψε την κοινωνική συνοχή.Γιά να επιβάλλει την κατασκευή των στρατοπέδων της, έστειλε τα ΜΑΤ.Βιώσαμε απίστευτες βιαιοπραγίες και χουλιγκανισμούς  από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους.Καταρρακώθηκε το κύρος της αστυνομίας. Μετά το όργιο, η κυβέρνηση δεν ένιωσε την ανάγκη να ψελλίσει την παραμικρή συγνώμη. Αλλά το χειρότερο πού προκάλεσε η βιαιότητα της εισβολής των ΜΑΤ  είταν η ανάδυση σε πολλούς, πάρα πολλούς, ευτυχώς όχι στους περισσότερους, των σκοτεινότερων ενστίκτων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, της απάντησης στη βία με τη βία, της αυτοδικίας, της περιφρόνησης της αξίας της ζωής. Εξοβελίστηκε η γενική ασφάλεια των πολιτών. Τη θέση της κατέλαβε η ανομία.
-Επι οχτώ μήνες η κυβέρνηση, αντί να μεταφέρει τους ανθρώπους στην ενδοχώρα, αντί να απαιτεί από την Ευρώπη να προχωρήσει στην κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη μέλη της( εκεί θέλουν να πάνε οι άνθρωποι, όχι να μείνουν στην Ελλάδα) τους αποθηκεύει στα νησιά. Παράλληλα, για να αποσείσει τις ευθύνες της, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να εξαπατήσει τους πολίτες, χτίζει, ως άλλος Σίσυφος, τείχη αντιμεταναστευτικής πολιτικής.Κορυφαία της στελέχη, με την αδιάκοπη υποστήριξη των φιλικών της ΜΜΕ, επιδίδονται σε μπαράζ ρατσιστικής ρητορικής.Η γενική δηλητηρίαση του ακροατηρίου συ νοδεύεται με ομαδική θεραπεία απευαισθητοποίησης της κοινωνίας από τα επικίνδυνα αισθήματα συμπόνιας , αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.Αυτή ακριβώς η πολιτική ζέστανε και εκκόλαψε το αυγό του φιδιού που τώρα σέρνεται ελεύθερο, εκμεταλλευόμενο το σκηνικό πολέμου που στήθηκε με μεγάλο χορηγό τον Τούρκο πρόεδρο .Οι κανονιοβολισμοί, η απαγόρευση πλόων και αλιείας, οι εντολές γιά βίαιες επαναπροωθήσεις, οι επικίνδυνοι ελιγμοί ανάσχεσης και πρόκλησης κυματισμού, οι πυροβολισμοί στο νερό,οι συνεχείς διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών (αλήθεια, πόσο κοστίζουν όλα τούτα; ) έβγαλαν στο δρόμο, με τις ευλογίες ορισμένων τοπικών αρχόντων,τις συμμορίες των ακροδεξιών τρομοκρατών και των ανεγκέφαλων ακολούθων τους. Για  τα μπλόκα τους, γιά την καταστροφή αυτοκινήτων ΜΚΟ, τον ξυλοδαρμό των επιβατών τους, δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, ελλήνων, ευρωπαίων και αμερικανών, γιά τον χυδαίο προπηλακισμό ανυπεράσπιστων προσφύγων, γυναικών και παιδιών,γιά την παρότρυνση γιά βία στο διαδίκτυο και τους εμπρησμούς, γιά τις εικόνες πού έκαναν τον γύρο της υφηλίου και γιά όσα φοβόμαστε ότι δεν είδαμε ακόμα, ακέραιη την πολιτική ευθύνη την φέρουν η κυβέρνηση και οι εγχώριοι αυλικοί της.Γιατί δεν τους μαζεύει; Γιατί δεν τους αποδοκιμάζει; Γιατί τους ενθαρρύνει με την ανοχή της; Αντί να υποδεχόμαστε επισκέπτες-προσκυνητές της ιστορίας, της ομορφιάς και του πολιτισμού των νησιών, καταντήσαμε να γίνουμε ελκυστικοί στους γερμανούς νεοναζί που έσπευσαν να συνδράμουν τους τοπικούς "συναγωνιστές" τους στις θεάρεστες και άκρως "πατριωτικές" δραστηριότητές τους. Οι θάλασσες και οι παραλίες μας παρουσιάζονται στα διεθνή κανάλια και στο διαδίκτυο ως πεδία πολεμικών επιχειρήσεων, οι κοινωνίες μας ως ζούγκλα. Ποιός έχει την ευθύνη γιά την επίσημη προειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποφεύγουν οι αμερικανοί πολίτες τα νησιά του Αν.Αιγαίου; 
Τα πέντε προηγούμενα χρόνια τα νησιά έγραψαν ιστορία .Τίμησαν την ανθρωπιά.Ανέδειξαν  ήρωες όχι πολέμου αλλά ειρήνης, όχι ψευδοστρατηλάτες κατά της "ασύμμετρης απειλής" μερικών βαρκών με γυναικόπαιδα, αλλά ψαράδες και γιαγιάδες της Σκαμνιάς, πλοιάρχους Παπαδόπουλους, ψωμάδες της Κώ και αμέτρητους ανώνυμους αλληλέγγυους, έλληνες και ξένους, στη θάλασσα , στις παραλίες , στους δρόμους, στους καταυλισμούς.Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά την αρχική ανυπαρξία κατάλληλου βραχίονα του κρατικού μηχανισμού και σε συνθήκες κρίσης της οικονομίας, αντιμετώπισε με σχετική επάρκεια τόσο το αρχικό τεράστιο κύμα των προσφύγων, όσο και τις μεταγενέστερες, πιό περιορισμένες αλλά συνεχείς ροές.Φύλαξε αποτελεσματικά τη χώρα, χωρίς φανφάρες και κορώνες υπερπατριωτισμού.Εκανε τα πάντα ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να υπερασπίζονται αποτελεσματικά την εθνική κυριαρχία.. Παρέδοσε νησιά με ειρήνη, ασφάλεια, κοινωνική γαλήνη και συνοχή, με μικρό αριθμό προσφύγων.Ας θυμηθούμε ότι ο Χρυσοχοίδης κατά τη επίσκεψή του τον Ιούλιο στο ΚΥΤ της Μόριας είχε συγχαρεί την διοίκησή του γιά το έργο της. Ολα αυτά σε οχτώ μόλις μήνες ανατράπηκαν.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε στο προσκήνιο την ασφυξία για πρόσφυγες και ντόπιους, την απουσία ασφάλειας και τάξης, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, τον παγκόσμιο διασυρμό. Σύντομα θα κληθούμε να πληρώσουμε το ηθικό, το οικονομικό και τα άλλα κόστη της πολιτικής της. 
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, καθισμένος ανέμελα στην πρύμνη του καραβιού που η πλώρη του είναι ήδη βυθισμένη στο νερό, διαβεβαιώνει ότι γιά πρώτη φορά το προσφυγικό βρίσκεται στο σωστό δρόμο.Η συντροφία του απολαμβάνει με χειροκροτήματα το θέαμα αυτών που άρχισαν να πνίγονται.Αν τους ρωτήσετε, θα σας δηλώσουν κατηγορηματικά ότι η πρύμνη δεν πρόκειται να βουλιάξει.
Οσοι από εμάς διαθέτουμε ακόμα κάποιο απόθεμα ψυχραιμίας, λογικής και σοβαρότητας, δεξιοί, κεντρώοι και αριστεροί δημοκρατικοί πολίτες, διατηρώντας τις επιμέρους διαφωνίες μας, ας προσπαθήσουμε ν' αδειάσουμε το νερό από το καράβι. Ας απαιτήσουμε άμεσες μεταφορές στην ενδοχώρα και κανένα νέο κέντρο στα νησιά. Ας συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι η εξωτερική μάντρα της Ευρώπης, τα νησιά η εσωτερική και η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση το μαντρόσκυλο και στις δυό.Ας συμφωνήσουμε επίσης ότι οι αγέλες των αδέσποτων ( ή μήπως δεσποζόμενων; ) τρομοκρατών δεν έχουν θέση στη ζωή μας.Κι ας τα διαμηνύσουμε αυτά, καθένας με τον τρόπο του, σ' αυτούς που έχουν την ευθύνη, αν κι έχουν περιοριστεί δραματικά τα περιθώρια γιά διορθώσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης «βρίσκει» νέες πηγές στο διάστημα και αποτρέπει τροχαία!

Μιλήσαμε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διαγωνισμό και συνέδριο για τα επιτεύγματα του σχολείου και με τον καθηγητή τους, Ι. Λασκαρίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαπφώ: Ο πιο φιλόξενος πλανήτης

Άρτεμις Λεοντή: Εύα Σικελιανού-Πάλμερ Υφαίνοντας το μύθο μιας ζωής
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Η Αιβαλιώτισσα Ζωοδόχος Πηγή

Η Παναγιά των ορφανών στο Αϊβαλί των μύθων
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ