× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο

Ο Δήμαρχος Οινουσσών Γ. Δανιήλ στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/7/2024

Τα προβλήματα των μικρών νησιών σε πρώτο πλάνο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Γεώργιος Δανιήλ συμμετείχε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου, στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων και Πολιτικής Συνοχής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, στην οποία συζητήθηκαν τα φλέγοντα κι επίκαιρα θέματα των νησιών παρουσία του νέου Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανου Γκίκα, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Εμμαν. Κουτουλάκη και του Γεν. Γραμματέα της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Καφαντάρη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Οινουσσών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Της ημερήσιας διάταξης προηγήθηκε η ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα κατατοπιστική εισήγηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου στους τομείς πρώτης προτεραιότητας όπως το υδρευτικό ζήτημα των νησιών, το ακτοπλοϊκό και το δημογραφικό, ενώ παράλληλα Δήμαρχοι κι εκπρόσωποι των νησιωτικών αυτοδιοικήσεων έθεσαν μετ’ επιτάσεως τόσο το ζήτημα της φέρουσας τουριστικής ικανότητας κυρίως των μικρών νησιών, όσο και το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, των δομών υγείας και πολιτικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Οινουσσών – μέλος της Επιτροπής Νήσων της ΚΕΔΕ για δεύτερη θητεία- στην σύντομη παρέμβασή του προέταξε το δημογραφικό επισημαίνοντας την έλλειψη βρεφονηπιακού σταθμού για τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων των εργαζόμενων στις Οινούσσες γονέων, αλλά και τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στη διαδρομή των δημοσίων έργων από την ωρίμανση μέχρι την υλοποίηση. Τόνισε ότι οι ρυθμοί των εγκρίσεων κι αδειοδοτήσεων από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες πρέπει να επιταχυνθούν, ενώ επισήμανε ότι είναι ανάγκη τα προγράμματα των GrEcoIslands να φτάσουν το συντομότερο στις νησιωτικές κοινωνίες μέσω του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα, του Υπουργείου της Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ανάλογους προβληματισμούς εξέθεσαν τα προβλήματα της νησιωτικής πολιτικής και οι λοιποί συμμετέχοντες Δήμαρχοι εξειδικεύοντας στα ζητήματα της υπερδόμησης, της διαχείρισης των απορριμμάτων, των ελλείψεων στα κέντρα υγείας και στα λιμεναρχεία, των δυσβάστακτων βαρών, που επωμίζονται οι δημοτικοί άρχοντες στα νησιά, αφού όλες οι αρμοδιότητες μετακινούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς την ανάλογη μεταφορά προσωπικού και πόρων.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γκίκας ενημέρωσε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα «Νέαρχος» με αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες, το οποίο θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για ζητήματα ύδρευσης, λιμενικών υποδομών και ενέργειας και ζήτησε τη συνδρομή των Δημάρχων στην υλοποίηση συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ζήτημα της στέγασης των δημοσίων υπαλλήλων, ιατρών κι ενστόλων.

Ο Γεν. Γραμματέας κ. Μανώλης Κουτουλάκης παρουσίασε τις εύστοχες δράσεις της Γεν. Γραμματείας, οι οποίες θεράπευσαν αρκετές ανάγκες των νησιών, αλλά και τις πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στο υδρευτικό πρόβλημα και τόνισε τη σημασία της εξειδίκευσης των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη Γαλάζια Οικονομία στο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής διάστασης της νησιωτικότητας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επισπεύσει την καταγραφή των συνεπειών του δημογραφικού στα νησιά καθώς και τις προτάσεις των Δήμων για τα ακτοπλοϊκά προβλήματα, ώστε στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει πλήρες πλαίσιο αποτύπωσης των παθογενειών και των προτάσεων για την κοινή δράση Κυβέρνησης και Δήμων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός Χιώτης δικυκλιστής σε τροχαίο

Στο Νοσοκομείο Χίου ο 88χρονος πεζός που χτυπήθηκε από το δίκυκλο
ΕΛΛΑΔΑ

«Στους δρόμους ενάντια στον προϋπολογισμό φτώχειας και πολέμου»

Κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση από την Ανταρσία στο Αιγαίο Αντικαπιταλιστική Αριστερά και 28 Περιφερειακές και Δημοτικές κινήσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,46 δις ευρώ σε περισσότερους από 3.000.000 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κόκκινο οι μεταφορείς προειδοποιούν με κινητοποιήσεις στις 21 Δεκεμβρίου

Ο μεταφορικός κλάδος ζητά άμεση συνάντηση με την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για οριακή κατάσταση και σοβαρούς κινδύνους για την εφοδιαστική αλυσίδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αναταράξεις στη δημοτική αρχή της Λήμνου

Εκτός παράταξης της Δημάρχου η Μαντώ Γαροφαλλίδου-Διαφωνίες για τη χρηματοδότηση και τον ρόλο της ΑΜΚΕ Λήμνος Τουριστική
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Αλέξης Ρίζος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιου
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι

Ζητούν εμβολιασμό κι όχι θανάτωση των ζώων για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των σωματείων της Λήμνου στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Κοινό μέτωπο εργαζομένων και αγροτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και την ΚΑΠ
ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως νέο κύκλωμα του πολυπλόκαμου σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πήραν 1,7 εκατ. ευρώ αγροτικές επιδοτήσεις. 15 συλλήψεις ατόμων ενώ άλλα 42 εμπλέκονται στην δικογραφία
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Μέχρι στιγμής 112 μπλόκα έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με 28 από αυτά να είναι ενεργά και 83 να προχωρούν σε μερικό αποκλεισμό δρόμων πανελλαδικά εν όψει της κρίσιμης συνάντησης το Σάββατο στις 12:00 στο «αρχηγείο» της Νίκαιας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ξεκινά η πληρωμή του Μεταφορικού ισοδύναμου

Για κατοίκους και επιχειρήσεις νησιών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Λεσβιακή Φάλαγγα στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Λέσβου ΗΠΑ και Καναδά

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Απόδημου Ελληνισμού Παντελής Μπουρνιάς σε εκδήλωση μνήμης για τη Μάχη του Κλαπάδου και τη θυσία των Λέσβιων αποδήμων που συνέβαλαν καθοριστικά στην Απελευθέρωση της Λέσβου