ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγνωστες οι επιπτώσεις στη λεσβιακή οικονομία μετά την κρίση!
Μετά από καιρό η ισοτιμία της τούρκικης λίρας με το ευρώ «σκαρφάλωσε» ξανά πάνω από το 7 προς 1, δημιουργώντας τριγμούς
Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 19/3/2020

Έντονες πιέσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες η τουρκική λίρα, με την ισοτιμία της να «σκαρφαλώνει» ξανά μετά από πολύ καιρό πάνω από το 7 προς 1 με το ευρώ. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη τουρκική οικονομία να προκαλεί αναστάτωση στις αγορές, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ταυτόχρονα επειδή εδώ και μήνες η Τουρκία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ όχι μόνο εγχώριων, αλλά κυρίως περιφερειακών εντάσεων.
Μιλώντας στο REUTERS η Selva Demiralp, διευθύντρια στο Koc University, επεσήμανε πως «δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποίησε όλα τα πυρομαχικά της το περασμένο έτος για να τονώσει την ανάπτυξη και δεν κράτησε κάποια για τις βροχερές μέρες, που θα έρχονταν».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ, μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Παναγιώτης Κοντάκος, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γύρω από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, μόλις πριν από λίγες ημέρες μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού, εξηγούσε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να ρισκάρει τα εναπομείναντα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας και τα δημόσια οικονομικά της για να υπερασπιστεί την οικονομία και τον τομέα του τουρισμού από την πανδημία, με στόχο την πάση θυσία αποφυγή ενός δεύτερου σοκ, σε λιγότερο από δύο χρόνια, που θα μπορούσε να εκτροχιάσει πλήρως την οικονομία της».
© AP Photo/Lefteris Pitarakis
Στο 7,1 προς 1 με το ευρώ
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το ευρώ έχει σκαρφαλώσει στο 7 προς 1, όταν μόλις πριν από έναν μήνα ανερχόταν σε 6,5 προς 1, καταγράφοντας τον περασμένο Σεπτέμβρη ακόμα χαμηλότερες τιμές (6,2 προς 1).
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ισοτιμία έχει «σπάσει» εκ νέου το ψυχολογικό αυτό όριο, με την υποτίμηση του νομίσματος να συνεχίζεται από την αρχή του έτους, αγγίζοντας το 6,1%.
© medyafaresi.com
Πολιτική αναταραχή
Στο εσωτερικό τη χώρας επικρατεί αναταραχή, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να πιέζεται πολιτικά και από μέχρι πρότινος πολιτικούς του συμμάχους, όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν, που την περασμένη εβδομάδα ίδρυσε αντίπαλο κόμμα, επικρίνοντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας για λανθασμένη οικονομική διαχείριση, αλλά και για την τακτική συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, ειδικά τώρα που έχει ανακύψει και η πανδημία του κορονοϊού.
© Reuters/Murad Sezer
Καμία σανίδα σωτηρίας
Για την Τουρκία, η χαμηλή ισοτιμία με το ευρώ και το δολάριο λειτούργησε καταπραϋντικά πριν από δύο χρόνια στο κομμάτι του τουρισμού, δημιουργώντας ευκαιρίες λόγω της πτώσης των τιμών, με αποτέλεσμα μετά από αρκετά χρόνια να ανοίξει ξανά και ο χάρτης της κρουαζιέρας, εντάσσοντας την Κωνσταντινούπολη αλλά και διάφορα ακόμα τουριστικά παραθαλάσσια θέρετρα στους προορισμούς μεγάλων εταιρειών.
Ωστόσο, στις μέρες του κορονοϊού κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο, αφού όλοι οι μεγάλοι tour operators έχουν αναστείλει προσωρινά τα πακέτα τους, περιμένοντας τις όποιες εξελίξεις ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας και την -κατά το εφικτό- επιστροφή στην κανονικότητα, που θα επιτρέψει ενδεχομένως μέσα στο καλοκαίρι την πραγματοποίηση διακοπών για αρκετό κόσμο.
© medyaayvalik.com
Αμφίδρομη «πληγή» τουριστικά
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγες ημέρες έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μυτιλήνης - Αϊβαλί, μετά από απόφαση των δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γραμμή, JALEM TURIZM και TURYOL, λόγω της πεσμένης κίνησης που παρατηρήθηκε εξαιτίας του κορονοϊού.
Από χθες έκλεισαν επίσης και επίσημα τα σύνορα από και προς την Ελλάδα.
Είναι δεδομένο, πως τουριστικά θα πληγεί και η Λέσβος, που βασίζει ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεών της από την Τουρκία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, περισσότεροι από 45.000 Τούρκοι ταξιδιώτες επισκέπτονται τη Λέσβο κάθε χρόνο, από το 2014 κι έπειτα.
Εκείνο που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και θα φανεί στο εγγύς μέλλον, είναι το κατά πόσο οι συνθήκες που επικρατούν στην τουρκική οικονομία θα επηρεάσουν ή όχι τα ταξίδια των Τούρκων προς τα νησιά του ελληνικού Αιγαίου. Κάτι που προς το παρόν, ελέω κορονοϊού, παραμένει άγνωστο.