× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μένουν σπίτι, αλλά επιμένουν ακαδημαϊκά!

Μαθήματα εξ αποστάσεως στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/3/2020

Μένουν σπίτι, αλλά επιμένουν ακαδημαϊκά!

Στη Μυτιλήνη, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκίνησε από την Τετάρτη 18 Μαρτίου τη διδασκαλία σχεδόν του συνόλου των προπτυχιακών του μαθημάτων από απόσταση. Τα μαθήματα γίνονται με χρήση της πλατφόρμας Open eClass και πραγματοποιούνται τις ώρες και ημέρες που προβλέπεται από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Τμήμα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου, διέκοψε τη διδασκαλία στις πανεπιστημιακές αίθουσες την Τετάρτη 11 Μαρτίου, έδειξε όμως γρήγορα αντανακλαστικά και οργάνωσε μαθήματα εξ΄ αποστάσεως άμεσα.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Γαγάνης αναφέρει στο «Ν»: «Κινηθήκαμε γρήγορα καθώς διαθέταμε ήδη την εμπειρία στην υλοποίηση μαθημάτων από απόσταση αλλά και στη διαχείριση έκτακτων περιστάσεων που αποτελεί κομμάτι του επιστημονικού μας αντικειμένου. Από το 2015, μέρος των μεταπτυχιακών μας μαθημάτων γίνεται απογευματινές ώρες, χρησιμοποιώντας μεθόδους εξ’ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης ώστε να διευκολύνεται η συμμετοχή σε αυτά εργαζομένων συμπολιτών μας. Ήταν υποχρέωσή μας προς τους φοιτητές και τις οικογένειες τους και όλοι οι συνάδελφοι αγκάλιασαν το εγχείρημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανταπόκριση των φοιτητών στην πρωτοβουλία του Τμήματος φαίνεται πως είναι θετική και η συμμετοχή τους στην παρακολούθηση των μαθημάτων μεγαλύτερη από αυτή που συνήθως παρατηρείται στις αίθουσες διδασκαλίας. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων, οι φοιτητές συνδέονται μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο τελειόφοιτος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παναγιώτης Ξυπολιάς αναφέρει: «Είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς η εκπαίδευση από απόσταση. Μας βοηθά όμως το γεγονός ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητά μας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δε θα έλεγα ότι απαιτεί προηγμένες δεξιότητες χρήσης. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά, ενώ κατά τη διάρκεια της διάλεξης μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις στον διδάσκοντα χρησιμοποιώντας το μικρόφωνό μας ή/και στέλνοντας γραπτό μήνυμα. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο ακόμα για να συντονιστούμε με τους συμφοιτητές μας ως προς τον τρόπο που θα εκπονήσουμε τις ομαδικές μας εργασίες, θα γίνει όμως και αυτό… Η αλήθεια είναι ότι με την υποχρεωτική παραμονή μας στο σπίτι, έχουμε περισσότερο χρόνο να ασχοληθούμε με τα μαθήματα.».

Πώς είναι να κάνεις μάθημα από απόσταση; «Υπάρχουν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες, όπως η έλλειψη άμεσης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής του διδάσκοντα με το ακροατήριο, λέει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος και Συντονιστής Σπουδών κ. Τριαντάφυλλος Ακριώτης. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε αυτή τη δυνατότητα χάρις στη σύγχρονη τεχνολογία. Μπορούμε να συνεχίσουμε σχεδόν απρόσκοπτα την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ μας δίνεται και η δυνατότητα να συζητήσουμε τα επίκαιρα θέματα της επιδημίας COVID-19 σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών ενός περιβαλλοντολόγου. Η θετική ανταπόκριση των φοιτητών μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης