× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αυταρχικές συμπεριφορές στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»

Και… «απειλές» για Άη Στράτη καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/4/2020

«Αυταρχικές συμπεριφορές στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης»

Σοβαρές καταγγελίες εν μέσω κορονοϊού καταγγέλλει η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου κάνοντας λόγο για αυταρχικές συμπεριφορές στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, για «τιμωρία» συναδέλφων τους με απειλές για μετακίνηση στον Άη Στράτη από τη 2η ΥΠΕ και έναν… αχταρμά στη διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου:

«Η πανδημία του κορωνοϊού που διανύουμε φέρνει στην επιφάνεια τα θετικά και τις ελλείψεις του ΕΣΥ αλλά και γενικότερα της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης κρίσης από κάποιους προϊσταμένους μας.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες προς την κεντρική διοίκηση, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πειραιώς και νήσων Αιγαίου για αυταρχικές συμπεριφορές της Διοίκησης του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Μυτιλήνης σε βάρος μέρους του προσωπικού.  Γιατροί της μονάδας αιτήθηκαν την διακοπή της συμμετοχής τους στις λειτουργίες του ΚΥ Μυτιλήνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετακίνηση προσωπικού για «ρουσφετολογικούς» και «τιμωρητικούς» λόγους γιατί αυτό θα αποδυνάμωνε την λειτουργία του, και ακόμα δεν έχουν λάβει απαντήσεις.  Εντύπωση έκαναν τότε τα αντανακλαστικά της ΥΠΕ να τηλεφωνήσει άμεσα και μάλλον αποκλειστικά στους  καταγγέλλοντες γιατρούς τυχαία και δήθεν διερευνητικά για να τους ρωτήσει αν θέλουν να μετακινηθούν στον Άι Στράτη για να αντικαταστήσουν τον συνάδελφο τους εκεί, αντίδραση που δείχνει δυστυχώς για άλλη μια φορά την αντίληψη της κεντρικής διοίκησης για την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά μας.

Οι παραπάνω καταγγελίες φυσικά περάσαν σε δεύτερη μοίρα, και από την πλευρά των καταγγελλόντων ιατρών μπρος στην κρίση που διανύουμε, αλλά δυστυχώς επανήλθαν στον προσκήνιο γιατί έχουν άμεση σχέση με την διαχείριση του προσωπικού των μονάδων υγείας.  Υπάρχουν έγγραφες αναφορές από τους ίδιους ιατρούς ότι ακόμα και μέχρι σήμερα σε κλίμα εκφοβισμού υπάρχουν διαφωνίες ως προς την διαχείριση περιστατικών και ολιγωρίες ως προς την προετοιμασία και την επάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και προτείνουν μέχρι και διακοπή της λειτουργίας του ΚΥ Μυτιλήνης και ενσωμάτωση του προσωπικού στο Νοσοκομείο για οικονομία δυνάμεων, συναδελφική αλληλεγγύη αλλά και για έγκαιρο και αποτελεσματικότερο συντονισμό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κρίση.

Στις 26/3 η 2η ΥΠΕ αποφασίζει ότι ο Γενικός Ιατρός υπεύθυνος της υποδοχής των επειγόντων του ΚΥ Μυτιλήνης, θα «μοιραστεί ταυτόχρονα» στο Νοσοκομείο και για 3 ώρες στην ΤΟΜΥ που συστεγάζεται στο ΚΥ Μυτιλήνης, για το πρωινό του ωράριο.  Επιπρόσθετα αποφασίζουν ο ίδιος ιατρός ο οποίος τυγχάνει να είναι και από τους προαναφερθέντες καταγγέλοντες, να μοιράζεται τις εφημερίες του μεταξύ των δύο μονάδων.  Προφανώς «εκστασιασμένοι» από την «επιτυχία» της «Σολομώντειας λύσης» που βρήκαν δεν σκέφτηκαν πέραν βέβαια από την εξάντληση του ιατρού, τον πιθανό κίνδυνο διασποράς του ιού.  Δεν αναλογίστηκαν ότι η εξαίρεση των ιατρών στην απαγόρευση μετακινήσεων δεν σημαίνει ότι αποφασίζουμε και διατάσσουμε τους γιατρούς που στοχοποιούνται επειδή διαμαρτυρήθηκαν και κατάδειξαν την κακοδιοίκηση του ΚΥ να γυρνάνε πέρα-δώθε στις μονάδες υγείας. 

Το αναγκαστικό κλείσιμο των ΚΥ Καλλονής και Πολιχνίτου λόγω θετικού  στον κορωνοϊό εργαζόμενης που δουλεύει και στα δύο ΚΥ ίσως να έγινε μάθημα και πρωταπριλιά αποφασίζεται η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης και η δημοσίευσης νέας που μετακινεί τον γιατρό εξ’ ολοκλήρου στην ΤΟΜΥ για 2 μήνες «λόγω επειγουσών και επιτακτικών αναγκών» (ποιες να ‘ναι αυτές άραγε;), στην ουσία σ’ ένα γραφείο λίγα μέτρα μακριά από τον χώρο υποδοχής επειγόντων ενώ θα εφημερεύει στο ΚΥ.  Σημειωτέο ότι ο γιατρός για τους παραπάνω λόγους έχει αιτηθεί την επιστροφή του στην οργανική του θέση στο ΠΙ Λουτρών.  Όσο για την «καρικατούρα» της ΠΦΥ, τις ΤΟΜΥ που αντιπολιτεύτηκε και η σημερινή κυβέρνηση, φαίνεται ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να εξασφαλίσουν την χρηματοδότησή τους μεσω ΕΣΠΑ ανεξάρτητα από την λειτουργικότητα τους θυσιάζοντας έναν γιατρό «πρώτης γραμμής» μετά την παραίτηση του Παθολόγου που εργαζόταν με σύμβαση εκεί και τον μόνιμο διορισμό του στο Νοσοκομείο.  Υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά γίνονται όταν οι Πνευμονολόγοι του Νοσοκομείου έχουν επιβαρυνθεί το επιπλέον έργο της κρίσης του κορωνοϊού και υπάρχουν διαθέσιμοι δύο πνευμονολόγοι του ΕΣΥ, ένας στο ΚΥ Μυτιλήνης και ένας στο ιατρείο του Αεροδρομίου.

Αντί να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των υγειονομικών και να επιδιώκουν οικονομία δυνάμεων μας ρίχνουν στον «πόλεμο» να μοιραστούμε τα ήδη λιγοστά «πυρομαχικά» και το λιγοστό προσωπικό με ευχολόγια περί αλληλεγγύης και σπατάλη δυνάμεων και πόρων.

Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η ανθρωπότητα αναδεικνύουμε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα επάρκειας δημόσιων δωρεάν εθνικών συστημάτων υγείας, αυτό δηλαδή που χρόνια τώρα φωνάζουμε διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Διαφωνούμε σε κάθε είδους μετακίνηση εργαζομένου παρά τη θέλησή του και καταγγέλλουμε κάθε είδους αυταρχική συμπεριφορά και εκφοβισμό απ’ όπου κι αν προέρχονται,  δηλώνουμε δε ότι οι υγειονομικοί θέλουν να βοηθήσουν ακόμα και με εθελοντική μετακίνηση τους σε κάθε κρίση και ανάγκη του συστήματος υγείας φτάνει να πειστούν με διάλογο ότι αυτό γίνεται δίκαια, με διαφανείς διαδικασίες και για πραγματικές ανάγκες.

Απαιτούμε, άμεσα και όχι την τελευταία στιγμή, από το Υπουργείο Υγείας να «νουθετήσει» την 2η ΥΠΕ ώστε να μην γελοιοποιείται με σπασμωδικές αποφάσεις αλλά να διασαφηνίσει τον ρόλο του ΚΥ Μυτιλήνης και της ΤΟΜΥ στην κρίση του νέου κωρονοϊού στην Λέσβο με εποικοδομητικό διάλογο και διαφανείς διαδικασίες, όχι δια αμέτοχων αντιπροσώπων και να ενισχυθεί ουσιαστικά ο ρόλος του ΚΥ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Οι βλαβερές συνέπειες της βραδινής περιπολίας

Στη φυλακή γιατί πυροβόλησε χωριανό του στον Αφάλωνα τον οποίο πέρασε για μετανάστη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράσεις πολιτισμού από το Σύλλογο «Tο Κιρκινέτσι»

Mε την ενίσχυση της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Τραβάτε με κι ας κλαίω» με τις 360 χιλιάδες ευρώ της Ύπατης Αρμοστείας

Ολίγον «αδιάβαστος» για τον Καρά- Τεπέ ο κ. Κύτελης, λέει η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος προεκλογικά θα έκλεινε όλες τις δομές
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τι ονειρεύονταν όσο «έμειναν σπίτι»;

Με επιτυχία ο ετήσιος και επίκαιρος διαγωνισμός ζωγραφικής από το «Δελφίνι»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προσοχή στην απάτη με ψεύτικο μήνυμα από την Αστυνομία

Ανακοίνωση για παραπλανητικό e-mail
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Στα πρόθυρα της εξάντλησης το προσωπικό!»

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

120 θέσεις στην ΑΣΠΑΙΤΕ

Μέχρι 26 Αυγούστου οι αιτήσεις
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αλλοι 116 πρόσφυγες έφυγαν σήμερα και έπεται συνέχεια

784 έφυγαν τις πρώτες οκτώ μέρες του Ιουλίου. 2.144 έφυγαν τον Ιούνιο. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες κάτω από 15.000 ο αριθμός όσων διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη με 270 χάπια ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ιδρύεται Αστυνομικό Τμήμα Μόριας

Με Προεδρικό Διάταγμα που συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργείται το νέο Αστυνομικό Τμήμα και αναδιοργανώνεται η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οι αγώνες δε θα μπουν στο γύψο»!

Συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να περιμένουμε, ιδανικά, κανένα χρόνο ακόμα;»

Ερωτήματα του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων προς τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, με βολές κατά Μηταράκη για όσα δεν τήρησε