× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ο αγώνας μας είναι κοινός, αλλά…»

Η απάντηση Βαλτά στις αιχμές του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/4/2020

«Ο αγώνας μας είναι κοινός, αλλά…»

Απάντηση εξέδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου στις αιχμές που άφησε εναντίον του για τις δηλώσεις του σε σχέση με την υπολειτουργία ιατρείων και Κέντρων Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου- συστήνοντάς του μάλιστα να είναι πιο προσεκτικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Βαλτάς εξηγεί ότι εκπροσωπώντας 11.000 φαρμακοποιούς, οι θέσεις που εκφράζει  είναι γενικές και δεν αφορούν  τις εξαιρέσεις «που είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αποτελεί πεποίθηση μου ότι ο αυτός αγώνας είναι κοινός , γιατρών και φαρμακοποιών και  που μέσα από τον διακριτό ρόλο του ο καθένας προσφέρει.»

Ειδικά για τη Λέσβο, εξηγεί ότι τα προβλήματα που υπήρχαν σε ορισμένες περιοχές, σταδιακά βελτιώνονται, με αποτέλεσμα να ομαλοποιείται η εξυπηρέτηση των  ασθενών   που έχουν  ανάγκη από τα φάρμακα των  χρονίων  παθήσεων,  κάτω από τις ειδικές συνθήκες λειτουργίας των Κέντρων Υγείας  και αγροτικών ιατρείων.

Σε αντίθεση με  άλλες περιοχές της Ελλάδος  όπου τα αγροτικά ιατρεία δεν λειτουργούν και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με κλειστές τις πόρτες και μόνο με ραντεβού. «Όσον αφορά τα ιδιωτικά   ιατρεία  του νησιού μας είμαι σίγουρος ότι  παρέχουν υψηλότατες υπηρεσίες υγείας κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού. Άλλωστε πιστεύω ακράδαντα ότι κοινός  στόχος όλων μας είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών και η απρόσκοπτη πρόσβαση τους στην φαρμακευτική αγωγή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο μάτι του κυκλώνα οι φαρμακοποιοί»

Οι φαρμακοποιοί, προσθέτει ότι αυτήν την εποχή καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, «παλεύουν με τη γραφειοκρατία,  βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και έρχονται σε  καθημερινή επαφή με ασθενείς και ύποπτα κρούσματα, στηρίζοντας το σύστημα υγείας με κάθε τρόπο.

Οι συνθήκες απαιτούν ειδικά σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο,  ΟΛΟΙ μας μέσα από τον διακριτό μας ρόλο , να παρέχουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται οι Έλληνες ασθενείς . Αυτό είναι το καθήκον που έχουμε να επιτελέσουμε ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν».   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

Πάντως οι δηλώσεις Βαλτά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, σε ό,τι αφορά πάντα την πανελλαδική κατάσταση. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για παράδειγμα καλούσε  τους ιδιώτες γιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους, εφόσον δεν διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό προστασίας, όπως είναι οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά προϊόντα για την προφύλαξη των ασθενών, των ίδιων και του προσωπικού τους έναντι του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επεσήμανε ότι οι ιδιώτες ιατροί δεν μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα είδη για την προστασία τους.  Επομένως, «λουκέτο» θα πρέπει να βάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, κατόπιν «της δέσμευσης όλων των ειδών προστασίας για τον κοροναϊό, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση, εκδίδοντας και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

50% μείωση της συνταγογράφησης

Στο πλαίσιο αυτό ο Απ. Βαλτάς διαπίστωσε ότι η συνταγογράφηση γίνεται με το σταγονόμετρο και ότι πανελλαδικά έχει μειωθεί κατά το ήμιση: «Οι συνταγές αυτήν την περίοδο έχουν μειωθεί κατά 50-60% γιατί οι ασθενείς δεν βρίσκουν τους γιατρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και δεν τους βρίσκουν είτε γιατί τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά είτε γιατί τα κέντρα υγείας λειτουργούν με ειδικό καθεστώς. Ο προβληματισμός μου είναι όταν ένα τηλέφωνο εξυπηρετεί ένα κέντρο υγείας για να γραφούν μέσω του τηλεφώνου τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων, αυτό φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρων περιοχών; Τα μηνύματα που έχουμε από όλη την Ελλάδα είναι ότι η συνταγογράφηση επί της ουσίας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό οδηγεί – ξανατονίζω - για τα χρόνια περιστατικά στην ανάγκη ο φαρμακοποιός να προχορηγήσει φάρμακα διότι διαφορετικά θα σταματήσει ο ασθενής τη θεραπεία του. Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά που απέχουν 40 και 50 χιλιόμετρα από τα κέντρα υγείας. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους αφήσουμε μετέωρους χωρίς να μπορούν να πάρουν τη χρόνια θεραπεία τους; Αυτό έχει να κάνει με το ρόλο του φαρμακοποιού», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερμού, σχολεία και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μεγάλη δράση εν όψει των ευρωεκλογών στα καταστήματα της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ευεξία, χαλάρωση και θεραπεία στα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι λουόμενοι των νέων ιαματικών εγκαταστάσεων Ιπποκράτης που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πάσχα. Οι Γερμανοί τουρίστες μιλώντας στην κάμερα του «Ν» περιγράφουν με θερμά λόγια την εμπειρία τους
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρώτη δύναμη η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Δείτε εδώ την κατανομή των εδρών και τις ψήφους που πήρε κάθε παράταξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης στη Βαρκελώνη

Μαθητές του Σχολείου επισκέφθηκαν το «Tales of Volcanoes» για να γνωρίσει ακόμα καλύτερα τον κόσμο των ηφαιστείων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερα νέα ασθενοφόρα στο Βόρειο Αιγαίο

Θα καλύψουν τις ανάγκες σε Πολιχνίτο, Μυτιλήνη, Καλλονή και Πυργί Χίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις θάνατοι από covid‑19, πέντε οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παραμένει χαμηλή αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λήμνου για την ανάδειξη αντιπροσώπου στο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Ο Ανδρέας Ξυπτεράς αναδείχθηκε αντιπρόσωπος από την πλειοψηφούσα παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάλι τροχαίο ατύχημα στον κόμβο Αγίας Τριάδας!

Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν γίνει στο ίδιο σημείο τουλάχιστον τέσσερα ατυχήματα, ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τα εγκαίνια του νέου οδικού δικτύου Καλλονής - Σιγρίου στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ανοιξαν οι κάλπες στην ΕΛΜΕ Λέσβου

Πέντε παρατάξεις διεκδικούν θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και αντιπροσώπους στην ΟΛΜΕ- Μέχρι το απόγευμα οι εκλογές στα Κεντρικά Λύκεια
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» για το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη και την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Μέλη του οργανισμού συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη