× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κορονοιός v.s.Κάψιμο Οβριού: Παράπλευρη ωφέλεια

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΛΛΗΣ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/4/2020

Κορονοιός v.s.Κάψιμο Οβριού: Παράπλευρη ωφέλεια

Είναι γνωστό, αυτονόητο, ότι η Μεγάλη Εβδομάδα συγκινεί τους έλληνες, θρησκευόμενους και μη.Η ταπείνωση, το θείο πάθος, ο επιτάφιος θρήνος, η επίγνωση των δεινών, συμπορεύονται με τρόπο συγκλονιστικό με τα βάσανα, τα πάθη, τα αισθήματα των απλών ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελπίδα γιά αναγέννηση, γιά άνοιξη, γιά ανάσταση, προβάλλει ακαταμάχητη, αγαλιάζει το πνεύμα, τροφοδοτεί το κουράγιο.Επιπλέον ο γιορτασμός του Πάσχα των Ελλήνων χρωματίζεται, μέσα από τις επώδυνες διαδρομές της ιστορίας, και με εθνικά χαρακτηριστικά.Είταν γιά τους προγόνους μας γιορτή αντίστασης και γιά εμάς είναι γιορτή ελευθερίας.

Εφέτος ο κορωνοιός δεν επιτρέπει, ως παράπλευρη απώλεια της πανδημίας, τη συλλογική βίωση της θλίψης και της χαράς με τους πατροπαράδοτους τρόπους των θρησκευτικών τελετών, της εξόδου στην ύπαιθρο, της συγκέντρωσης και του γλεντιού συγγενών και φίλων.Ωστόσο ανάμεσα στα πολλά καλά που χάνονται ( αυτό μας έλειπε, να χαιρόμαστε το Πάσχα από την τηλεόραση ) υπάρχει και κάτι πού θα αποφύγουμε με ευχαρίστηση, τουλάχιστον δική μου, ως παράπλευρη ωφέλεια: Το κάψιμο το Οβριού.

Οι μηδενικές λαογραφικές μου γνώσεις δεν μου επιτρέπουν να γνωρίζω την καταγωγή και την έκταση αυτού του βάρβαρου εθίμου στην ελληνική επικράτεια, που στον τόπο μου εκτελείται ως εκκλησιαστικό δρώμενο στο προαύλιο ναού, με την παράδοση στην πυρά ενός ήδη απαγχονισμένου ανθρώπινου ομοιώματος, προς τέρψιν ενηλίκων και μικρών παιδιών.Ο ισχυρισμός των θρησκόληπτων ότι αυτή η αθλιότητα δεν αφορά τους Εβραίους γενικώς αλλά μόνο τον προδότη του Ιησού Ιούδα, καθόλου δεν μειώνει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα επιβάλλεται να τιμωρούνται με τέτοιες ειδεχθείς μεθόδους.Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό παραπέμπει σ' έναν ολόκληρο λαό που δεινοπάθησε σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της χριστιανικής Ευρώπης γιά χιλιάδες χρόνια.

Η επίσημη ελληνική εκκλησία θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει απαγορεύσει αυτή την αναπαράσταση της απόλυτης βαρβαρότητας.Ο κορωνοιός της προσφέρει την ευκαιρία να αποφασίσει την οριστική κατάργησή της, στο περιθώριο της δυσάρεστης, προσωρινής, ορθής αναστολής των πασχαλινών τελετών.Πολλά εκατομμύρια εβραίοι κρεμάστηκαν και πυρπολήθηκαν από τους ναζί, ανάμεσά τους 56.000 ελληνοεβραίοι.Ας μην προσθέτουμε εμείς μερικούς επιπλέον κάθε Πάσχα, έστω και συμβολικά, έστω και αν η δεύτερη ανάγνωση αναφέρεται μόνο στο Ιούδα.Και οι δύο αναγνώσεις είναι εξίσου δηλητηριώδεις, ρατσιστική η πρώτη και απάνθρωπη η δεύτερη.Στην περίπτωση αυτή δεν λέμε "και του χρόνου".Λέμε μόνο Καλό Πάσχα.

*O Στρατής Πάλλης είναι πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ