× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τούρκοι τουρίστες... γιοκ!

«Μαύρο» καλοκαίρι εις διπλούν, αφού πέραν της απειλής του κορονοϊού η οικονομία της γείτονος οδεύει σε... capital controls και ΔΝΤ

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 29/4/2020

Τούρκοι τουρίστες... γιοκ!

Η πανδημία του κορονοϊού, είναι γεγονός ότι, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολλούς κλάδους της οικονομίας κάθε χώρας. Ειδικά στον τουρισμό, τα μηνύματα είναι αποκαρδιωτικά, αφού ακόμα και κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί αδυνατούν να εκτιμήσουν επακριβώς το μέγεθος των ζημιών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την τουριστική pre-season να έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά, επικρατεί αναπόφευκτα μια παγωμάρα τη δεδομένη στιγμή. Δεν είναι μόνο η απουσία πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό ή η απαγόρευση στις εσωτερικές μετακινήσεις για άγνωστο ακόμα πόσο (πιθανολογείται ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν από αρχές Ιουνίου). Για το ανατολικό Αιγαίο, ένας τρίτος πόλος έλξης επισκεπτών ήταν ανέκαθεν και η αγορά της Τουρκίας. Ωστόσο, πέραν του κορονοϊού και της διακοπής της σύνδεσης των ελληνικών νησιών με τα απέναντι παράλια (προς ώρας ως και τις 15 Μαΐου), οι αγαπημένοι νησιωτικοί προορισμοί των Τούρκων στη χώρα μας παρακολουθούν με δέος τα τεκταινόμενα στην οικονομία της γείτονος.

Στα... ύψη η τουρκική λίρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τουρκική λίρα καταγράφει νέα πτώση έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να αγγίζει το 7,6 λίρες προς 1, θυμίζοντας το καλοκαίρι του 2018, όταν μέσα σε ένα μήνα σημείωσε άνοδο 32% και ξεπέρασε τις 8 λίρες προς 1 ευρώ. Μια τουριστική περίοδος που ήταν πολύ δύσκολη για τη Λέσβο, καταγράφοντας απώλειες συγκριτικά με τα προηγούμενα καλοκαίρια της τάξης του -31%, με σχεδόν 15.000 λιγότερους Τούρκους ταξιδιώτες!

Capital controls εν όψει

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν πως η κατάσταση στο προσεχές μέλλον θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για την οικονομία της Τουρκίας, αφήνοντας ανοικτό τον ενδεχόμενο επιβολής ακόμα και capital controls, κεφαλαιακών ελέγχων δηλαδή από τις τουρκικές τράπεζες. Δεν αποκλείεται επίσης η πιθανότητα, να ζητηθεί από την Τουρκία βοήθεια είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από τις Κεντρικές Τράπεζες άλλων κρατών. Την ίδια ώρα, αναλυτές της καναδικής TD Securities εκτιμούν ότι η ανοδική τάση της ισοτιμίας τουρκικής λίρας - ευρώ θα συνεχιστεί, φτάνοντας μέχρι και το 8,65 προς 1!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαγορευτικό το κόστος ενός ταξιδιού

Με τέτοια ισοτιμία, ένα ταξίδι σε κάποιο ελληνικό προορισμό θεωρείται άκρως ασύμφορο για κάποιον Τούρκο, ανεξαρτήτως πανδημίας. Ακόμα και αν αρθούν δηλαδή όλοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μονομιάς, το κόστος του θα είναι πολλαπλάσιο άλλων εποχών, κάνοντας το απαγορευτικό ακόμα και ως σκέψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι χάνει η Λέσβος από τους Τούρκους

Η Λέσβος υποδέχθηκε μέσα στο 2019, στις δύο πύλες εισόδου Μυτιλήνης και Πέτρας, συνολικά 43.031 Τούρκους επισκέπτες. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ένας Τούρκος ταξιδιώτης έμενε στα ελληνικά νησιά για 3,3 ημέρες κατά μέσο όρο, ξοδεύοντας σχεδόν 79 ευρώ ανά ημερήσια δαπάνη για στέγαση και σίτιση. Με απλά μαθηματικά, ένας τζίρος περίπου 11,1 εκατ. ευρώ, που είναι βέβαιο ότι θα λείψει από την τοπική οικονομία της Λέσβου φέτος. Και δυστυχώς, δεν θα είναι ο μόνος στον τουριστικό κλάδο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης