× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Mosaik εξ ολοκλήρου στην «Αλληλεγγύη Λέσβου»

Συνεχίζει από το 2016 με διεθνή αναγνώριση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/3/2019

Το Mosaik εξ ολοκλήρου στην «Αλληλεγγύη Λέσβου»

Το κέντρο ένταξης Mosaik, μια πρωτοβουλία της Borderline Lesvos και της Αλληλεγγύης Λέσβου, ξεκίνησε τη λειτουργία του αμέσως μετά την Ευρω-Τουρκική Συμφωνία του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανταποκρινόμενοι/ες στις ανάγκες χιλιάδων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο νησί, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που να στηρίζει την ένταξη των προσφύγων και τη διάδρασή τους με τον ντόπιο πληθυσμό» λένε οι επικεφαλής των οργανώσεων. Έτσι, αυτά τα τρία χρόνια, το Mosaik στέγασε μαθήματα γλωσσών, υπολογιστών και καλλιτεχνικών, σεμινάρια και εργαστήρια απόκτησης ποικίλων δεξιοτήτων, καθώς και διάφορα δημιουργικά και επαγγελματικά εργαστήρια. Επίσης, πρόσφερε χώρο εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε πολλές ομάδες και πρωτοβουλίες, ενώ, επιπλέον, παρείχε πληροφόρηση και νομική βοήθεια σε πολλούς πρόσφυγες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το Mosaik κατάφερε να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο εκπαιδευτικής, πολιτισμικής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας και δημιουργικότητας στο κέντρο της Μυτιλήνης. Ως δομή στήριξης και ένταξης, πλέον, αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράδειγμα.

Πέρα από τις δυο ιδρυτικές οργανώσεις, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός φορέων, οργανώσεων, ομάδων και ανθρώπων που στήριξαν ποικιλοτρόπως το εγχείρημα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί η Ετήσια Έκθεση του 2018 προσφέροντας λεπτομερείς πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Mosaik εντός του τελευταίου έτους.

Οι δωρεές αποτέλεσαν τη βασική οικονομική πηγή που επέτρεψε τη λειτουργία του Mosaik μέχρι σήμερα. «Το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά κατά την οποία αντιμετωπίσαμε ευρύτερα μια σημαντική μείωση των δωρεών προς πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους πρόσφυγες. Υπ’ αυτές τις πιεστικές συνθήκες, Η Borderline Lesvos και η Αλληλεγγύη Λέσβου συναντηθήκαμε υπ’ αυτές τις πιεστικές συνθήκες για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του Mosaik. Παρά το γεγονός ότι αμφότερες οι δύο οργανώσεις καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για τη συνέχιση της συνεργασίας μας, μια σειρά διαφωνιών ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Mosaik μάς οδήγησε στην απόφαση να αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας του χώρου εξ ολοκλήρου η Αλληλεγγύη Λέσβου. Λόγω της εδραιωμένης και καλής συνεργασίας και σχέσης μεταξύ των δύο οργανώσεων, η Borderline Lesvos θα συνεχίσει να στηρίζει το Mosaik όποτε αυτό είναι δυνατόν» εξηγούν.

«Το Mosaik διανύει μια μεταβατική περίοδο υποστηριζόμενο και από τις δύο οργανώσεις και ελπίζουμε ότι, με την πολύτιμη υποστήριξη του κόσμου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του νέου περιβάλλοντος» καταλήγουν.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

H ΑΜΚΕ «Αγκαλιά» αναλαμβάνει το Οικοτροφείο στη Μυτιλήνη

Μέλη του οργανισμού που δεν ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας εξαγγέλλοντας τη νέα δομή, συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Οικοτροφείο για ανθρώπους με άνοια στον Δήμο Μυτιλήνης

Τι εξήγγειλε ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ενώ αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό για τις δηλώσεις του για τις γυναικοκτονίες και το panic button που δεν βοήθησε τη σημερινή δολοφονημένη στο Μενίδι
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο