ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δύσκολοι καιροί για τους εμπόρους στο Βόρειο Αιγαίο
Η ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου καταγράφει την διαχρονική υστέρηση της καταναλωτικής δαπάνης στα νησιά της Περιφέρειας σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 3/4/2025

Στα 1.685,28 ευρώ διαμορφώθηκε η μέση καταναλωτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2023 σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και του ΕΟΠ που έκανε το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Μόλις δύο περιφέρειες της χώρας σημείωσαν καταναλωτική δαπάνη πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο ήταν η Αττική (15,3%) και το Νότιο Αιγαίο (12,4%). Σε όλες της άλλες περιφέρειες η καταναλωτική δαπάνη ήταν κάτω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο Βόρειο Αιγαίο η απόκλιση από τον μέσο όρο διαμορφώθηκε στο -10,3%.
Το 2022 η μέση καταναλωτική δαπάνη στη χώρα ήταν 1.600,34 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 16,1% χαμηλότερη. Το 2021 η μέση καταναλωτική δαπάνη στη χώρα ήταν 1.419,79 και το Βόρειο Αιγαίο ήταν στο -13,1%. Το μακρινό 2018 η μέση καταναλωτική δαπάνη στο σύνολο της χώρας ήταν 1.442,4 ευρώ και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν 9,7% χαμηλότερη.
Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου που παρουσιάσθηκε στις 2 Απριλίου, από την ΕΣΕΕ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου.
Η υστέρηση της καταναλωτικής δαπάνης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, γεγονός που παρατηρείται σε πολλές περιφέρειες της χώρας είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει τις εντεινόμενες περιφερειακές ανισότητες. Η οικονομική δραστηριότητα και ο πλούτος όλο και περισσότερο συγκεντρώνονται στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η απουσία περιφερειακών πολιτικών ανάπτυξης γίνεται όλο και πιο έντονη.
Αυτή η κατάσταση κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Βορείου Αιγαίου.
Μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο του Εμπορίου
Στην Ετήσια Έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου για το 2024 τονίζεται πως:
«Το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και διαρκώς διευρυμένων δυνατοτήτων για την επιχειρηματικότητα. Παρά τις πολλαπλές και πολυδιάστατες προκλήσεις που έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια και τις κληρονομιές των αλλεπάλληλων κρίσεων, ο κλάδος συνεχίζει να αποδεικνύει τη δυναμική και την ανθεκτικότητά του στην αγορά κάτι που δείχνει την κεντρική θέση του στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να διαδραματίζουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομία, συμβάλλοντας ουσιαστικά και καθοριστικά στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία. Οι περίπου 230 χιλ. εμπορικές επιχειρήσεις συνεισφέρουν σχεδόν τα δύο στα πέντε ευρώ (37,2%) του συνολικού κύκλου εργασιών της οικονομίας.
Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου για το 2024 αποτυπώνει αυτήν τη διαδρομή, παρέχοντας για ακόμα μία χρονιά πολύτιμα δεδομένα για τις τάσεις και τις προοπτικές του κλάδου και της οικονομίας. Πρόκειται για την έμπρακτη επιβεβαίωση της βούλησης της ΕΣΕΕ να παρεμβαίνει με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο στον δημόσιο διάλογο, εγχώριο και ευρωπαϊκό, κάτι που καταδεικνύουν οι πρόσφατες πρωτοβουλίες (αθέμιτος ανταγωνισμός από τις διεθνείς πλατφόρμες, ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον του 2024 χαρακτηρίστηκε από αβεβαιότητα λόγω γεωοικονομικών κατακερματισμών και απειλές έναρξης εμπορικών πολέμων, επηρεάζοντας καθοδικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 2,3% το 2024, η οποία θα επιβραδυνθεί στο 2,2% το 2025, κυρίως λόγω μείωσης καταναλωτικής και επενδυτικής δαπάνης. Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αν και η ανάγκη των ΜμΕ να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία παραμένει κρίσιμη. Παρά, ωστόσο, τις διεθνείς οικονομικές διακυμάνσεις και τις προκλήσεις που εμφανίζονται, το ελληνικό εμπόριο παραμένει ο βασικός εργοδότης στη χώρα, συνεισφέροντας το 16,3% της συνολικής απασχόλησης.
Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σημασία του κλάδου για τη συνολική οικονομική ευημερία, αλλά και την κοινωνική συνοχή καθώς αποτελεί μια βασική πύλη εισόδου στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, η ενίσχυση του κύκλου εργασιών εν μέσω αναταράξεων σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία, χωρίς όμως να λείπουν οι ισχυρές προκλήσεις».