ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φωνές, συνθήματα και αποτροπή επεισοδίου έξω από τα δικαστήρια Μυτιλήνης
Ποινή με αναστολή για 6 άτομα σε υπόθεση που ξεκίνησε με ζωγραφική της ελληνικής σημαίας και κατέληξε στα δικαστήρια
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 3/4/2025

Ένταση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 3 Απριλίου έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που έκρινε ενόχους έξι κατηγορούμενους για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και της παράνομης βίας από κοινού, επιβάλλοντάς τους συνολικά 16 μήνες ποινή φυλάκισης στον καθένα με αναστολή τριών ετών, καθώς και δήμευση των κατασχεθέντων και έξοδα δίκης. Παράλληλα, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της απρόκλητης φθοράς και της κλοπής.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, υποστηρικτές και φίλοι των κατηγορουμένων φώναξαν το σύνθημα: «Φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» και έκαναν σχόλια για φρούτα και λαχανικά, γεγονός που δεν άντεξε ένας εκ των τεσσάρων μηνυτών. Ο τελευταίος επιχείρησε να τους προσεγγίσει επιθετικά, αλλά επενέβη άντρας της ΟΠΚΕ και απέτρεψε την αντιπαράθεση.
Ειδικότερα, για περίπου επτά ώρες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης ασχολήθηκε την Πέμπτη 3 Απριλίου με την έφεση που άσκησαν 6 κατηγορούμενοι σε πρωτόδικη απόφαση που τους καταδίκαζε σε τρία χρόνια ποινή φυλάκισης με αναστολή για τα αδικήματα της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης, διακεκριμένης περίπτωσης απρόκλητης φθοράς από περισσότερους, παράνομης οπλοφορίας κατά συρροή.
Στην έφεση που εκδικάστηκε σήμερα, Πέμπτη κρίθηκαν αθώοι για την επικίνδυνη σωματική βλάβη, την απρόκλητη φθορά, την παράνομη οπλοφορία και την κλοπή. Η υπόθεση αφορά περιστατικό του Σεπτεμβρίου του 2018.
Τέσσερις μηνυτές βρίσκονταν στον περιφερειακό δρόμο στην περιοχή της Αγίας Κυριακής στις 3 τα ξημερώματα και ζωγράφιζαν την ελληνική σημαία. Ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που είχε συνέλευση κάποιες ώρες νωρίτερα για τον προγραμματισμό αντιφασιστικού φεστιβάλ, περί τα 10 έως 30 άτομα έφτασαν στο σημείο και έξι από αυτά φέρονται να επιτέθηκαν στους μηνυτές και να έφυγαν με ένα αμάξι.
Οι μηνυτές τους ακολούθησαν και κάλεσαν την αστυνομία, η οποία τους ακινητοποίησε και βρήκε στο πορτ- παγκάζ του αυτοκινήτου κοντάρια με κοκκινόμαυρες σημαίες, κράνη και άλλο προπαγανδιστικό υλικό, όπως είπαν οι μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν για τις πορείες. Οι μηνυτές ανέφεραν ότι ήθελαν να ζωγραφίσουν τον τοίχο με την ελληνική σημαία γιατί πιο πριν είχε συνθήματα: «Θέλαμε να κάνουμε κάτι ωραίο σε αυτό τον τόπο». Παράλληλα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν ποιος ή ποιοι από την ομάδα τους απείλησαν.
Ο δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας, Τάσος Χατζηγιάννης έκανε λόγο για ομάδες πολιτών που επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να υποκαταστήσουν τους θεσμούς, αναφερόμενος σε οπαδούς ή ομάδες που έχουν διαφορετική ιδεολογία.
Η πλευρά της υπεράσπισης αναφέρθηκε στην τεταμένη περίοδο από το πογκρόμ κατά και προσφύγων και μεταναστών τον Απρίλιο του 2018, όπου 35 άτομα μετέβησαν στο Νοσοκομείο, καθώς και τη δράση αλληλεγγύης τους τα χρόνια της έντασης των προσφυγικών ροών. Οι κατηγορούμενοι ανέφεραν ότι έσπευσαν στο σημείο έπειτα από πληροφόρηση ότι ακροδεξιοί θα έκαναν επίθεση σε πρόσφυγες και μετανάστες, και καθώς είδαν ότι αυτό δεν συνέβαινε αποχώρησαν. Μάλιστα ένας εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης, Σπύρος Τζουανόπουλος στάθηκε στο ότι κανένας εκ των μαρτύρων δεν αναγνώρισε κάποιον από τους 6 κατηγορούμενους και στην περίοδο που είχε προηγηθεί με επιθέσεις ακροδεξιών σε δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε οργανώσεις και αιτούντες άσυλο.
Το ότι εκτυλίχθηκε έξω από τα δικαστήρια μετά την ανακοίνωση της απόφασης δείχνει ότι αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από εκείνα τα περιστατικά, η πόλωση έξω επιστρέφει με την επαναφορά τους εντός της δικαστικής αίθουσας. Κι αυτό, την ίδια μέρα που οι ακτές της Λέσβου βγάζουν πνιγμένους..