× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ»

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στο Χιούστον για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2020

«Αλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ»
AP

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά χθες στο Χιούστον για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ, η κηδεία του οποίου θα γίνει σήμερα σε οικογενειακό κύκλο.Συγκινητικό ήταν το δημόσιο μνημόσυνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, με τη συμμετοχή περίπου 6.000 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αμερικανικές σημαίες κυμάτιζαν κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία Κρήνη της Δοξολογίας. Πλήθος πολιτών περίμενε υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσει το χρυσό φέρετρό του. Κάποιοι φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του 46χρονου πριν αφήσει την τελευταία του πνοή στον δρόμο, ακινητοποιημένος κάτω από το γόνατο του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν.

Σε άλλη επιμνημόσυνη δέηση στη Μινεάπολη τηρήθηκε σιωπή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Σόβιν είχε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του Φλόιντ παρά τις εκκλήσεις του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η οικογένεια του Φλόιντ, φίλοι, πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες και προσωπικότητες συγκεντρώθηκαν στο πανεπιστήμιο North Central , όπου ακούστηκε το «Amazing Grace».

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν για να δουν τον αδελφό μου. Είναι φοβερό που άγγιξε τις καρδιές τόσων ανθρώπων», δήλωσε η αδελφή του Φιλονίζ. «Όλοι θέλουν δικαιοσύνη, θέλουμε δικαιοσύνη για τον Τζορτζ και θα την λάβει», πρόσθεσε, ενώ υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων κατήγγειλε την πανδημία του ρατσισμού και των διακρίσεων.

«Άλλαξες τον κόσμο, Τζορτζ», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, μέλος του κινήματος των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, ο οποίος εκφώνησε επικήδειο λόγο, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια κανονική κηδεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Τζορτζ Φλόιντ δεν θα έπρεπε να είναι μεταξύ των νεκρών», τόνισε. «Δεν πέθανε εξαιτίας ενός συνηθισμένου προβλήματος υγείας. Πέθανε εξαιτίας της συνηθισμένης δυσλειτουργίας του αμερικανικού δικαστικού συστήματος», θεωρώντας το γόνατο που συνέθλιψε τον λαιμό του Τζορτζ σύμβολο της καταπίεσης των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.

«Αυτό που συνέβη στον Φλόιντ συμβαίνει κάθε ημέρα στη χώρα αυτή, σε τομείς της παιδείας, των υπηρεσιών υγείας σε όλες τις εκφάνσεις της αμερικανικής ζωής», εξήγησε ο Σάρπτον ζητώντας από την αστυνομία να λογοδοτήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Σκοτ Χάγκαν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υποτροφίας στο όνομα του Τζορτζ Φλόιντ και πρόσθεσε ότι έχουν ήδη συγκεντρωθεί 53.000 δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Και άλλες τελετές στη μνήμη του Φλόιντ πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, με επίσημες τελετές να έχουν προγραμματιστεί στη Βόρεια Καρολίνα, όπου είχε γεννηθεί.

Στη διάρκεια και μετά την τελετή χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, όπως κάνουν εδώ και ημέρες, με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον φόνο του Φλόιντ αλλά και τον τερματισμό των φυλετικών διακρίσεων. 

Στη διαδήλωση του Χιούστον, όπου το «παρών» έδωσαν τουλάχιστον 60.000 άνθρωποι, ο 65χρονος δήμαρχος, Σιλβέστερ Τέρνερ, είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

Οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί «σε θέσεις εξουσίας» πλέον «ακούνε», διαβεβαίωσε ο Τέρνερ. Όμως, «είναι σημαντικό να μην ακούμε απλά, αλλά να πράττουμε. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή η διαδήλωση στην οποία συμμετέχετε δεν γίνεται μάταια. Ότι ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια», επέμεινε. 

Στο Λος Άντζελες, ο δήμαρχος Έρικ Γκαρσέτι γονάτισε μαζί με αστυνομικούς καθώς γονάτιζαν, κίνηση που από το 2016 έχει μετατραπεί σε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος των Αφροαμερικάνων.

Στην Ουάσινγκτον πολλές χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους η Δημοκρατική γερουσιάστρια Ελίζαμπεθ Γουόρεν, διαδήλωναν ως αργά το βράδυ, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις 19:00 (τοπική ώρα).

Ο χώρος γύρω από τον Λευκό Οίκο ήταν αποκλεισμένος με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Απ' έξω διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς οι δυνάμεις της τάξης ενίσχυσαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στη γειτονική πλατεία Λαφαγέτ, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διώξει με τη χρήση βίας τους διαδηλωτές την Τετάρτη.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα