× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας!

Η έλλειψη χρηματοδότησης και η αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων έκλεισε τα ιατρεία- εξεταστήρια σε όλα τα νησιά, εξηγεί στο «Ν» ο Περιφερειάρχης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 9/6/2020

Λουκέτο στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Μόριας!
Καμάρωνε ο υπουργός στο προφίλ του για τη λειτουργία υγειονομικών σταθμών...
' χρόνος ανάγνωσης

Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους, με την πανδημία του κορονοϊού να επανέρχεται στην επικαιρότητα, έκλεισαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης τα τρία εξωτερικά ιατρεία- εξεταστήρια ιχνηλάτησης για πιθανά κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες που λειτούργησε με χρηματοδότησή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έξω από τα τρία Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Την άμεση επαναλειτουργία και πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης  με μόνιμο προσωπικό ζητά η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα. Και προς τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, και Υγείας ρωτά ποια μέτρα θα λάβουν για την άμεση επαναλειτουργία και την πλήρη στελέχωση των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ με μόνιμες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων υγείας, καθώς και τι χρηματοδότηση θα προβλέψουν για τη διαρκή λειτουργία με όλη την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή των εξωτερικών ιατρείων των ΚΥΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νάσος Γαλής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία της Περιφερειακής στις 28 Μαρτίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους έξω από τους καταυλισμούς τα τρία εξωτερικά ιατρεία. «Ήταν ένας απαραίτητος και καθοριστικός κρίκος στην αλυσίδα μιας πρώτης εξέτασης των αιτούντων άσυλο, πριν τα ύποπτα κρούσματα μεταφερθούν στα νοσοκομεία των νησιών» εξηγεί στο «Ν» ο γιατρός, Νάσος Γαλής που υπηρετούσε στο ιατρείο έξω από το ΚΥΤ Λέσβου.

Τρεις γιατροί και μία νοσηλεύτρια εργάζονταν στο εν λόγω ιατρείο, δύο γιατροί στο ΚΥΤ Χίου στη ΒΙΑΛ και ένας γιατρός στη Σάμο, και όλοι οι ιδιώτες γιατροί προσελήφθησαν με βάση το κριτήριο της εντοπιότητας, εν μέσω των καθολικών μέτρων ανά την επικράτεια κατά του κορονοϊού.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε περί τις 173.000 ευρώ για σκοπούς απολύμανσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, και σύμφωνα με δήλωση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη στο «Ν» «αντί να σπαταλήσουμε τα χρήματα για γάντια και αντισηπτικά μόνο, τα διαθέσαμε για να στελεχωθούν ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ, ώστε να οχυρωθούν καλύτερα οι νησιώτες».

Η περίπτωση της Λέσβου, όπου οι αιτούντες άσυλο είναι περισσότεροι από κάθε άλλο νησί, είναι χαρακτηριστική. Μετά το άνοιγμα του ιατρείου έξω από το ΚΥΤ Μόριας, ενεργοποιήθηκαν και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, λειτουργώντας χώρους καραντίνας, αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δημιούργησε ακόμη έναν χώρο. Θυμίζουμε ότι το είχε εγκαινιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, ο οποίος είχε αναρτήσει και φωτογραφία από το ιατρείο της Περιφέρειας στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Εντός του ΚΥΤ Μόριας παραμένουν μόνο τρεις γιατροί του ΕΟΔΥ που εξετάσουν τους νεοεισερχόμενους σε καθημερινή βάση πλην Σαββατοκύριακου- τρεις γιατροί που εργάζονταν και πριν την πανδημία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ιατρείο της Περιφέρειας λειτουργούσε σε 24ωρη βάση, με τον κ. Γαλή να εξηγεί ότι εξέταζε και τα έκτακτα περιστατικά και τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί σημαντικά το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και να μειωθούν τα δρομολόγια του εΚΑΒ.

Τα χρήματα εξαντλήθηκαν και τα ιατρεία έκλεισαν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, πλην της Χίου έξω από τη ΒΙΑΛ που λειτούργησε εθελοντικά από τους γιατρούς για 10 ημέρες ακόμα, καθώς στη ΒΙΑΛ δεν υπάρχουν γιατροί σε ΜΚΟ. Για την εξέλιξη έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και το υπουργείο Μετανάστευσης και η αδυναμία λήψης απόφασης, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας των πληθυσμών των νησιών. «Κανείς δεν ενδιαφέρεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Αλέξης Ρίζος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 στις 13.30, για τα κενά στα σχολεία και τις συγχωνεύσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μικροί ραβδιστάδες και μαζώχτρες στη Θερμή

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής έζησαν από κοντά το λιομάζωμα και την παράδοση της λεσβιακής ελιάς
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με δύο τραυματίες στη Γέρα

Οδηγός και συνεπιβάτης τραυματίστηκαν μετά από εκτροπή
ΥΓΕΙΑ

103 αιμοδότες στην τριήμερη αιμοδοσία του Δεκεμβρίου

Θετικός απολογισμός από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης εκθέτουν τα έργα τους

Παιδική έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Το κασκόλ του Αη Βασίλη» στον Λεπέτυμνο

Χριστουγεννιάτικο βιωματικό εργαστήριο πλεκτικής στο Νηπιαγωγείο Συκαμινέας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από ΕΛΜΕ και σωματεία για συγκέντρωση στα Δικαστήρια Μυτιλήνης

Εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί απεργούν την Τρίτη- Δείτε όλες τις ανακοινώσεις των φορέων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Παραδόθηκε υλικό σήμανσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εντυπωσιακό ξεκίνημα στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Μυτιλήνης

Παραμυθένια εγκαίνια με πλήθος κόσμου στο πάρκο Αγίας Ειρήνης και μήνυμα γιορτής για όλη της Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με αλληλεγγύη ολοκληρώνει τη χρονιά η «Ελιά σε δράση»

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες και στήριξη του Μιχαλέλειου Οίκου Ευγηρίας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο στόχαστρο οι αγρότες της Λέσβου για τον αποκλεισμό του λιμανιού Μυτιλήνης

Εισαγγελική παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης και αστυνομικές έρευνες για ταυτοποίηση των αγροτικών οχημάτων αντί για απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ