× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πραγματικό Λεσβιακό Καλοκαίρι!

Ρελάνς Χοχλάκα και διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού με σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δωρεάν σε όλο το νησί

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 24/6/2020

Πραγματικό Λεσβιακό Καλοκαίρι!
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Σε μια λιτή, πλην όμως γεμάτη με ειδήσεις και ονόματα συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου γνωστοποίησε το πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020», με σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος σε όλο το νησί, στην πλειοψηφία τους μάλιστα εντελώς δωρεάν!

«Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, τους περιορισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλαμε να δώσουμε μια πολιτιστική ταυτότητα και με αναφορές σε μνημεία, δίνοντας παράλληλα μια χαρούμενη νότα στο καλοκαίρι μας, μετά από μια δύσκολη άνοιξη», τόνισε αρχικά η πρόεδρος Βάσω Χοχλάκα, προαναγγέλοντας Θεατρικό Φεστιβάλ με πολλές και διαφορετικές παραστάσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως η Υρώ Μανέ, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Λεωνίδας Κακούρης, αλλά και η Λουκία Μιχαλοπούλου που θα ερμηνεύσει την Κασσάνδρα -που συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων- και μάλιστα αμέσως μετά την παρουσίαση της ομώνυμης παράστασης στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πρόγραμμα υπάρχουν όμως και σπουδαίες συναυλίες, που είναι δεδομένο ότι θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Καλλονή. Οι Πυξ Λαξ (12/8) επιστρέφουν στη Λέσβο μετά από κάτι παραπάνω από 15 χρόνια, όπως επίσης και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη (3/8, Δημοτικό Σχολείο Καλλονής) που είχε την ατυχία την τελευταία φορά στο Κάστρο να βρέχει καταρρακτωδώς. Επίσης, ο Χρήστος Θηβαίος (29/7, Δημοτικό Σχολείο Καλλονής), αλλά και μια ξεχωριστή συνεργασία μεταξύ Μανώλη Μητσιά και Καριοφυλλιάς Καραμπέτη (5/8), ο ρεμπέτης Αγάθωνας, αλλά και η σοπράνο Κάτια Πάσχου (24/8).

Με την πολύτιμη υποστήριξη της Αντιδημάρχου Τουρισμού και μέλους του διαδημοτικού συνδέσμου Αφροδίτης Βατή, αλλά και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού της Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλας Ιωακείμ, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια πολλά υποσχόμενη συναυλία κλασικής μουσικής (26/8) με βραβευμένους σολίστ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, στον εκπληκτικό χώρο του Ιερού των Μέσσων, αλλά και μια ακόμα με μουσικές Τζαζ από το Κουαρτέτο του Δημήτρη Βασιλάκη στις Αλυκές Καλλονής (6/9).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διαδημοτικός σύνδεσμος έχει εντάξει στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» και μια σειρά από δράσεις για παιδιά με παραμύθια, αρχαίους μύθους, αλλά και αναφορές στη Σαπφώ με μουσική συνοδεία, ενώ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφουν και οι Αναγνώσεις, που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα. Πρόκειται για αφιερώματα σε ποιητές και συγγραφείς με καταγωγή από τη Λέσβο, που θα πραγματοποιηθούν σε σημεία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής σημασίας, αρχικά σε Ελύτη, Μυριβήλη και Βενέζη (24-25/7) από τη Δανάη Μιχαλάκη και τον Ιωάννη Αθανασόπουλο και εν συνεχεία σε ποιήματα και κείμενα της Σαπφούς, ου Στρατή Πασχάλη και του Πανσέληνου από τον Αναστάση Ροϊλό και την Εριέτα Μανούρη  (31/7-1/8).

Ωστόσο οι εκδηλώσεις δεν σταματούν εκεί, αφού ο διαδημοτικός σύνδεσμος θα συνδράμει και σε άλλες δράσεις, όπως η παραδοσιακή Έκθεση Κεραμικής, η Γιορτή Αμπελουργίας, η Γιορτή Σαρδέλας, το Φεστιβάλ Νέων Σκ. Ερεσού, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ιδιαίτερη αξία να τονιστεί πως επιλέχθηκαν χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτιστική σημασία για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές, πέρα από το Ιερό Μέσσων, το Τσαρσί Χαμάμ, αλλά και τα Μουσεία Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Βρανά.

Η κ. Χοχλάκα ευχαρίστησε θερμά την Αφροδίτη Βατή και τη Ζαχαρούλα Ιωακείμ από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά και τον Παύλο Τριανταφυλλίδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς και τη διοίκηση των Μουσείων, τονίζοντας πως «προγραμματίζουμε όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με γνώμονα να υπάρχει αντιπροσωπευτική παρουσία δράσεων σε όλο το νησί». Διευκρίνισε μάλιστα πως τον τίτλο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» συντροφεύουν τα «Λισβουπλανέματα», ντοπιολαλιά έμπνευσης Βαγγέλη Χατζημανώλη, ενώ η μακέτα είναι δημιουργίας της Ελένης Μουστάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται από τις εγκυκλιους της πολιτείας για τα μέτρα ατομικής προστασίας, με τα υπάρχοντα δεδομένα να αναφέρουν πως επιτρέπεται ως και το 75% της συνολικής χωρητικότητας. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό να εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιείται η είσοδος στις δωρεάν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αφού το μοντέλο των προσκλήσεων, όπως τονίστηκε, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα.

Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων δεν ξεπερνά τις 60.000€, ενώ μόνο οι συναυλίες των Πυξ Λαξ και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη θα έχουν εισιτήριο, με τη Βάσω Χοχλάκα να επισημαίνει πως «σκέψη μας είναι τα έσοδα να διατεθούν στις ομάδες του νησιού, που θα εκπροσωπήσουν τη Λέσβο στις εθνικές κατηγορίες».

Τέλος, αναφορικά με την αναπόφευκτη σύγκριση του προγράμματος του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» του διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου και του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2020» του Δήμου Μυτιλήνης, η Βάσω Χοχλάκα διευκρίνισε πως «δυστυχώς μόνο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποκρίθηκε, ενώ κανείς από τον Δήμο Μυτιλήνης δεν επικοινώνησε μαζί της, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Δυσφορία για τον Καββαδά

Φορείς του πρωτογενούς τομέα της Λέσβου επικρίνουν τα ανύπαρκτα πολιτικά αντανακλαστικά του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
Δυσφορία για τον Καββαδά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα φέρνει στη Βουλή τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Η βουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με τη Διαμάντω Μανωλάκου και τον Μανώλη Συντυχάκη, κατέθεσε ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Μεσοτοπιτών «Η Αναγέννηση»
Η Μαρία Κομνηνάκα φέρνει στη Βουλή τις επιπτώσεις του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοείται και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου καταστρέφονται»

Παρέμβαση του βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Δουδωνή για την αντιμετώπιση του αφθώδη πυρετού στη Λέσβο
«O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αγνοείται και οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου καταστρέφονται»
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Λέσβος στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για τον τουρισμό

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού φέρνει στη Λέσβο περίπου εκατό συνέδρους από περισσότερες από τριάντα χώρες, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και το μέλλον των τουριστικών προορισμών
Η Λέσβος στο επίκεντρο του διεθνούς διαλόγου για τον τουρισμό
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη ξαναμπαίνει σε ρυθμό πολιτισμού

Νέα περίοδος μαθημάτων στη Φιλαρμονική, τη Χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης», το Φωτογραφικό Εργαστήρι και τη Δημοτική Ορχήστρα Νέων
Η Μυτιλήνη ξαναμπαίνει σε ρυθμό πολιτισμού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μυτιλήνη και Δικελί δίνουν ραντεβού ειρήνης στην Επάνω Σκάλα

Ο Παναγιώτης Χριστόφας υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι τον Δήμαρχο Δικελί Adil Kırgöz, την αντιπροσωπεία και τα χορευτικά συγκροτήματα της γειτονικής πόλης
Μυτιλήνη και Δικελί δίνουν ραντεβού ειρήνης στην Επάνω Σκάλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ανακύκλωση απλώνεται σε ολόκληρη τη Λέσβο

Η «Ανακύκλωση Αιγαίου Α.Ε.» συνεχίζει τη συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και σχεδιάζει νέες δράσεις με τον Δήμο Μυτιλήνης
Η ανακύκλωση απλώνεται σε ολόκληρη τη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έκτακτη βλάβη φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βενιζέλου

Εκ περιτροπής η κίνηση προς το αεροδρόμιο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών
Έκτακτη βλάβη φέρνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βενιζέλου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η «σκληρή» Τουρκική λίρα εκτοξεύει τον τουρισμό στη Λέσβο

Ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Ξεπέρασαν τις 100.000 το οκτάμηνο του 2026
Η «σκληρή» Τουρκική λίρα εκτοξεύει τον τουρισμό στη Λέσβο
ΘΕΑΤΡΟ

Η Κατερίνα Διδασκάλου καθήλωσε το Κάστρο της Μυτιλήνης

Η «Πόρνη από πάνω» έκλεισε το Λεσβιακό Καλοκαίρι με δυνατό χειροκρότημα και ένα ηχηρό μήνυμα για τη βία και την καταπίεση των γυναικών
Η Κατερίνα Διδασκάλου καθήλωσε το Κάστρο της Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!

Η 25χρονη Αμερικανίδα, επαγγελματίας ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής, μιλά στο «Ν» για τη διαδρομή της στον κόσμο του ποδοσφαίρου και τη προσπάθειά της να διαμορφώσει τη ζωή της με τον δικό της τρόπο
Παίζει «μπάλα» από τριών ετών... και σήμερα ποδοσφαιρίστρια στην ομάδα της Καλλονής!
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βραδιά αστροπαρατήρησης στον Μεσότοπο

Γονείς, παιδιά και κάτοικοι των χωριών συναντιούνται τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο του Μεσοτόπου για μια ξεχωριστή δράση επικοινωνίας και επαφής με τη μαγεία του ουρανού
Βραδιά αστροπαρατήρησης στον Μεσότοπο