× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πραγματικό Λεσβιακό Καλοκαίρι!

Ρελάνς Χοχλάκα και διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού με σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δωρεάν σε όλο το νησί

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ Δημοσίευση 24/6/2020

Πραγματικό Λεσβιακό Καλοκαίρι!

Σε μια λιτή, πλην όμως γεμάτη με ειδήσεις και ονόματα συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου γνωστοποίησε το πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020», με σειρά ποικίλων εκδηλώσεων που διοργανώνει ο σύνδεσμος σε όλο το νησί, στην πλειοψηφία τους μάλιστα εντελώς δωρεάν!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, τους περιορισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλαμε να δώσουμε μια πολιτιστική ταυτότητα και με αναφορές σε μνημεία, δίνοντας παράλληλα μια χαρούμενη νότα στο καλοκαίρι μας, μετά από μια δύσκολη άνοιξη», τόνισε αρχικά η πρόεδρος Βάσω Χοχλάκα, προαναγγέλοντας Θεατρικό Φεστιβάλ με πολλές και διαφορετικές παραστάσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως η Υρώ Μανέ, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Λεωνίδας Κακούρης, αλλά και η Λουκία Μιχαλοπούλου που θα ερμηνεύσει την Κασσάνδρα -που συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων- και μάλιστα αμέσως μετά την παρουσίαση της ομώνυμης παράστασης στο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Στο πρόγραμμα υπάρχουν όμως και σπουδαίες συναυλίες, που είναι δεδομένο ότι θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων τόσο στη Μυτιλήνη όσο και στην Καλλονή. Οι Πυξ Λαξ (12/8) επιστρέφουν στη Λέσβο μετά από κάτι παραπάνω από 15 χρόνια, όπως επίσης και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη (3/8, Δημοτικό Σχολείο Καλλονής) που είχε την ατυχία την τελευταία φορά στο Κάστρο να βρέχει καταρρακτωδώς. Επίσης, ο Χρήστος Θηβαίος (29/7, Δημοτικό Σχολείο Καλλονής), αλλά και μια ξεχωριστή συνεργασία μεταξύ Μανώλη Μητσιά και Καριοφυλλιάς Καραμπέτη (5/8), ο ρεμπέτης Αγάθωνας, αλλά και η σοπράνο Κάτια Πάσχου (24/8).

Με την πολύτιμη υποστήριξη της Αντιδημάρχου Τουρισμού και μέλους του διαδημοτικού συνδέσμου Αφροδίτης Βατή, αλλά και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού της Δυτικής Λέσβου Ζαχαρούλας Ιωακείμ, θα πραγματοποιηθεί επίσης μια πολλά υποσχόμενη συναυλία κλασικής μουσικής (26/8) με βραβευμένους σολίστ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, στον εκπληκτικό χώρο του Ιερού των Μέσσων, αλλά και μια ακόμα με μουσικές Τζαζ από το Κουαρτέτο του Δημήτρη Βασιλάκη στις Αλυκές Καλλονής (6/9).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διαδημοτικός σύνδεσμος έχει εντάξει στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» και μια σειρά από δράσεις για παιδιά με παραμύθια, αρχαίους μύθους, αλλά και αναφορές στη Σαπφώ με μουσική συνοδεία, ενώ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφουν και οι Αναγνώσεις, που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα. Πρόκειται για αφιερώματα σε ποιητές και συγγραφείς με καταγωγή από τη Λέσβο, που θα πραγματοποιηθούν σε σημεία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής σημασίας, αρχικά σε Ελύτη, Μυριβήλη και Βενέζη (24-25/7) από τη Δανάη Μιχαλάκη και τον Ιωάννη Αθανασόπουλο και εν συνεχεία σε ποιήματα και κείμενα της Σαπφούς, ου Στρατή Πασχάλη και του Πανσέληνου από τον Αναστάση Ροϊλό και την Εριέτα Μανούρη  (31/7-1/8).

Ωστόσο οι εκδηλώσεις δεν σταματούν εκεί, αφού ο διαδημοτικός σύνδεσμος θα συνδράμει και σε άλλες δράσεις, όπως η παραδοσιακή Έκθεση Κεραμικής, η Γιορτή Αμπελουργίας, η Γιορτή Σαρδέλας, το Φεστιβάλ Νέων Σκ. Ερεσού, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει ιδιαίτερη αξία να τονιστεί πως επιλέχθηκαν χώροι με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτιστική σημασία για κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές, πέρα από το Ιερό Μέσσων, το Τσαρσί Χαμάμ, αλλά και τα Μουσεία Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και Βρανά.

Η κ. Χοχλάκα ευχαρίστησε θερμά την Αφροδίτη Βατή και τη Ζαχαρούλα Ιωακείμ από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά και τον Παύλο Τριανταφυλλίδη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς και τη διοίκηση των Μουσείων, τονίζοντας πως «προγραμματίζουμε όλες αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με γνώμονα να υπάρχει αντιπροσωπευτική παρουσία δράσεων σε όλο το νησί». Διευκρίνισε μάλιστα πως τον τίτλο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» συντροφεύουν τα «Λισβουπλανέματα», ντοπιολαλιά έμπνευσης Βαγγέλη Χατζημανώλη, ενώ η μακέτα είναι δημιουργίας της Ελένης Μουστάκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται από τις εγκυκλιους της πολιτείας για τα μέτρα ατομικής προστασίας, με τα υπάρχοντα δεδομένα να αναφέρουν πως επιτρέπεται ως και το 75% της συνολικής χωρητικότητας. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό να εκφράζονται ανησυχίες για τον τρόπο που θα πραγματοποιείται η είσοδος στις δωρεάν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, αφού το μοντέλο των προσκλήσεων, όπως τονίστηκε, δεν λειτούργησε αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα.

Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων δεν ξεπερνά τις 60.000€, ενώ μόνο οι συναυλίες των Πυξ Λαξ και της Ελεωνόρας Ζουγανέλη θα έχουν εισιτήριο, με τη Βάσω Χοχλάκα να επισημαίνει πως «σκέψη μας είναι τα έσοδα να διατεθούν στις ομάδες του νησιού, που θα εκπροσωπήσουν τη Λέσβο στις εθνικές κατηγορίες».

Τέλος, αναφορικά με την αναπόφευκτη σύγκριση του προγράμματος του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2020» του διαδημοτικού συνδέσμου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού νήσου Λέσβου και του «Λεσβιακού Καλοκαιριού 2020» του Δήμου Μυτιλήνης, η Βάσω Χοχλάκα διευκρίνισε πως «δυστυχώς μόνο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου αποκρίθηκε, ενώ κανείς από τον Δήμο Μυτιλήνης δεν επικοινώνησε μαζί της, παρά τις συνεχείς προσπάθειές της.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Με την ψήφο μας στις 9 Ιουνίου λέμε όχι στις ακροδεξιές δυνάμεις»

Ανακοίνωση του κόμματος «Κόσμος» για την ημέρα της Ευρώπης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Τα βρόντηξε» ο Γιώργος Αυγουστίδης από την Αναπτυξιακή του δήμου Μυτιλήνης

Παραίτηση με αιχμές από τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεν επιστρέφουν στην εργασία τους οι συμβασιούχοι covid της Μυτιλήνης

Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους για προσωρινή παραμονή στις θέσεις τους έως ότου γίνει η εκδίκαση των Ασφαλιστικών Μέτρων
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Μακάβριο εύρημα

Εντοπίστηκε σωρός άνδρα σε προχωρημένη σήψη σε βραχώδη ακτή της Σκάλας Συκαμιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι σε δράση στην αναζήτηση του Πασχαλινού αυγού

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο άλσος Τσαμάκια, η εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης με το κυνήγι του κρυμμένου αυγού.
ΧΩΡΙΑ

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Μετά το τέλος της τελετής η Ηγουμένη Ταβιθά απηύθυνε ευχές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ξενάγηση στο Μουσείο‑ Ελαιοτριβείο (τ. Βρανά) της εταιρείας «Αρχιπέλαγος»

Γνωρίστε τις τέσσερις ξεχωριστές μόνιμες εκθέσεις
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος στο πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου

Επίδειξη αλόγων βράβευση αναβατών και μεγάλο γλέντι στη Θερμή Λέσβου τη Λαμπροδευτέρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊου, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή