× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η μάχη του…. σταυρού

Α. Κουτσαντώνης: «Και πολιτική πράξη η τοποθέτηση του σταυρού στου Απελή». Ε. Χιωτέλλη: «Τι λέτε κ. Κύτελη;»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/3/2019

Η μάχη του…. σταυρού

Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της τοποθέτησης μεταλλικού σταυρού στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του κάστρου της Μυτιλήνης, στου Απελή. Έτσι μετά τις προκλητικές ενέργειες που περιλάμβαναν και άλλες οικοδομικές εργασίες τσιμεντώματος της βάσης του σταυρού και τις προκλητικές δηλώσεις προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή και «αγιασμός». Στον οποίο καλούν όσοι πρωτοστάτησαν στην τοποθέτηση του αλλά και ακραία στοιχεία με αναρτήσεις τουε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την άλλη Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο μεταξύ διαστάσεις παίρνει η απάντηση που έσπευσε να δώσει σε άρθρο του θεολόγου καθηγητή στο «Ν» Θανάση Καλαμάτα ο εκπαιδευτικός Αλέκος Κουτσαντώνης με την ιδιότητα μάλιστα του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό του Στρατή Κύτελη. Σε αυτή την ανάρτηση του ο κ. Κουτσαντώνης αφού υπεραμύνεται του όρου «λαθρομετανάστης» τον οποίο μάλιστα δηλώνει πως θεωρεί και σωστό τονίζει πως η τοποθέτηση του σταυρού ήταν «και πολιτική πράξη από ανθρώπους που αρνούνται να καταπατώνται τα πολιτικά – εθνικά - θρησκευτικά τους δικαιώματα. Μια πολιτική πράξη από ανθρώπους που αντιστέκονται στην αριστερή δικτατορία που μας έχει επιβληθεί και τους οδήγησε στα κρατητήρια της αστυνομίας.».

Άμεση ήταν η παρέμβαση της υποψήφιας Δημάρχου Μυτιλήνης Εριφύλης Χιωτέλλη η οποία ζητά από τον κ. Κύτελη να πάρει άμεσα θέση.
Η κ. Χιωτέλλη στη δήλωση της αναφέρει: «Είναι εξοργιστικός και επικίνδυνος ο τρόπος με τον οποίο ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ, Κύτελη προσπαθεί να διχάσει την τοπική μας κοινωνία. Η προσπάθεια, από μικρή ομάδα ακραίων, να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα θρησκευτικά συναισθήματα των συμπολιτών μας, προκειμένου και εν' όψη των δημοτικών εκλογών, να αποσπάσουν ψήφους θα πέσει στο κενό. Η τοπική μας, κοινωνία ενωμένη, τους απομονώνει! Ο κ, Κύτελης, πρέπει να πάρει άμεσα θέση!»

Η ανάρτηση του Αλέκου Κουτσαντώνη
Το πλήρες κείμενο απάντηση του Αλέκου κουτσαντώνη στο άρθρο του κ. Θανάση Καλαμάτα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια απάντηση στον κ. Καλαμάτα
Αγαπητέ κε Καλαμάτα,
Στο διαδίκτυο διάβασα ένα κείμενο σας, όπου παίρνετε θέση δημόσια για το ζήτημα της τοποθέτησης σταυρικού συμβόλου στη θέση Απελλή. Θα ήθελα και εγώ να τοποθετηθώ δημόσια επί του ζητήματος.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι διαφωνώ με την χρήση του όρου «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» όπως αυτή γίνεται από εσάς. Αντ’ αυτών χρησιμοποιώ το σωστό «λαθρομετανάστης» ή «παράνομος μετανάστης» ή «παράτυπος μετανάστης». Αν νομίζετε ότι είναι σωστή η δική σας ερμηνεία, τότε παρακαλώ να πάρετε μία ομάδα από αυτούς τους ανθρώπους να την πάτε στο πλοίο και να ζητήστε να ταξιδέψουν στην Αθήνα, όπου αυτοί επιθυμούν να μεταβούν.

Δυστυχώς γι’ αυτούς και για μας, το λιμενικό θα απαγορέψει την επιβίβαση με τη δικαιολογία ότι είναι παράνομοι και απαγορεύεται η μετακίνηση τους . Αν ήταν νόμιμοι μετανάστες ή πρόσφυγες, η μετακίνηση θα ήταν ελεύθερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την τοποθέτηση του Σταυρού τώρα: αποκαλείτε την πράξη αυτή μη θεολογικά ορθή. Και λοιπόν ποιος σας είπε ότι πρόκειται μόνο περί θρησκευτικής πράξεως; Και πολιτική πράξη ήταν από ανθρώπους που αρνούνται να καταπατώνται τα πολιτικά-εθνικά- θρησκευτικά τους δικαιώματα. Μια πολιτική πράξη από ανθρώπους που αντιστέκονται στην αριστερή δικτατορία που μας έχει επιβληθεί και τους οδήγησε στα κρατητήρια της αστυνομίας.
Αν όμως εσείς διαφωνείτε με την πολιτική διάσταση που λαμβάνουν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, να σας θυμίσω μερικές ιστορικές στιγμές που το επιβεβαιώνουν:

Την κήρυξη της επανάστασης του 1821 σε μονή της Πελοποννήσου από εκκλησιαστικούς λειτουργούς ήταν θρησκευτική ή πολιτική πράξη;
Τα μεγάλα συλλαλητήρια που διοργάνωσε η εκκλησία για το ζήτημα των ταυτοτήτων ήταν θρησκευτική ή πολιτική πράξη;
Την ανάληψη αρχηγίας σε επαναστατική ομάδα (ΕΟΚΑ) και κατόπιν την εκλογή αρχιεπισκόπου στην προεδρία της Δημοκρατίας (Μακάριος) την αποκαλείτε θρησκευτική ή πολιτική πράξη;

Τώρα ως προς τη χρήση του σταυρικού συμβόλου για πολιτική ή εθνική χρήση, σάς θυμίζω ότι η πρώτη χρήση του Σταυρού για πολιτικούς λόγους έγινε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο (εν τούτω νίκα) και από τότε χρησιμοποιείται συνεχώς. Ακόμη και στον πόλεμο του 40 η μορφή της Παναγίας έγινε το έμβλημα των ελλήνων στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας θυμίζω ακόμη ότι όλα τα όπλα του Ελληνικού στρατού χρησιμοποιούν αγίους ως προστάτες που απεικονίζονται επί των πολεμικών τους σημαιών. (Αγ. Γεώργιος, Αγ. Βαρβάρα, Ταξιάρχης κ.λ.π.). Πιστεύω ότι θεολογικά δεν είναι σωστό αλλά δεν σας είδα να το καταγγείλετε ποτέ….
Και για να τελειώνουμε.

Αν επιμένετε ότι έχετε δίκιο περιμένω στο επόμενο κείμενό σας να ζητήσετε την αφαίρεση του σταυρικού συμβόλου από την ελληνική σημαία διότι δεν μπορεί σε ένα ανεξίθρησκο κράτος όπως είναι το Ελληνικό να υποχρεώνονται οι πολίτες να κάθονται προσοχή στο σταυρικό σύμβολο.

Αλέξανδρος Κουτσαντώνης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Μυτιλήνης με τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τέλος του Μάη η απελευθέρωση των θέσεων πάρκινγκ

Ξεκινούν τις επόμενες ημέρες οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στο επιβατικό λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικοι έκλεψαν μοτοσικλέτα στον Πολιχνίτο

Συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι φερόμενοι ως δράστες αλλά και οι γονείς τους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024

Για την Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και το Υδάτινο Περιβάλλον
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Σπυρόπουλος στη Μυτιλήνη

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία την Τρίτη 14 Μαΐου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Mουτζούρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ραχμί Κοτς στην Τουρκία

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επίσης είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, έτρεξαν για τη ζωή

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lesvos Runners και ο Δήμος Μυτιλήνης στα Τσαμάκια