× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Θα είναι η χαμηλότερη ελαιοπαραγωγή της δεκαετίας»

Κραυγή αγωνίας από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου για τις ζημιές στην καρπόδεση των λιόδεντρων, καλώντας στη Λέσβο τον αρμόδιο Υπουργό Μάκη Βορίδη και ζητώντας αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/7/2020

«Θα είναι η χαμηλότερη ελαιοπαραγωγή της δεκαετίας»

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και κοινοποίηση προς τους τοπικους άρχοντες σε α' και β' βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά και τους Βουλευτές του Νομού μας, απέστειλε το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, ζητώντας αποζημιώσεις και έκτακτες ενισχύσεις για τους ελαιοπαραγωγούς, που υπέστησαν ζημιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται πως «κλιμάκιο του Ε.Λ.Γ.Α είχε επισκεφθεί τη Λέσβο στις 4, 5, και 6 Ιουνίου, καθώς και πρόσφατα στις 7, 8, και 9 Ιουλίου, διαπιστώνοντας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του νησιού μας ότι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από 16 έως και 18 Μαΐου και ενώ τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας - καρπόδεσης, παρατηρήθηκε μεγάλη ανθόπτωση και καρπόπτωση, που είχε σαν αποτέλεσμα την αποτυχημένη καρπόδεση».

Όπως επισημαίνεται «σε αυτό συντέλεσαν και οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ μέγιστης και ελάχιστης θερμοκρασίας, γεγονός που επιδείνωσε την προαναφερόμενη κατάσταση».

Λόγω των πρωτοφανών δυσμενών καιρικών συνθηκών του Μαΐου, με τον μίνι καύσωνα, η άποψη τόσο των παραγωγών όσο και των συνεταιρισμών του νησιού μας, καθώς και των υπεύθυνων υπηρεσιών ΔΑΟΚ ΛΕΣΒΟΥ και ΕΛΓΑ είναι ότι «η φετινή παραγωγή θα είναι η χαμηλότερη της δεκαετίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα στην επιστολή αυτή, εστιάζοντας στο δεδομένο πως «το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο εισόδημα των κατοίκων του νησιού, που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και με το μεταναστευτικό, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος από όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» και ζητά από το Υπουργείο να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση, αλλά και ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου.

Μάλιστα, καλούν τον Υπουργό Μάκη Βορίδη στο νησί μας, σε μια ανοικτή σύσκεψη - συγκέντρωση με τους φορείς, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της Λέσβου.

Την επιστολή υπογράφουν ο Συντονιστής του Δικτύου Λέσβου και Πρόεδρος της Κοινότητας Περάματος, Κίμων Χρυσίδης, ο Συντονιστής του Δικτύου Δήμου Μυτιλήνης και Πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών, Βασίλης Μαμώλης και ο Συντονιστής τον Δικτύου Δυτικής Λέσβου και Πρόεδρος της Κοινότητας Λεπετύμνου, Θεμιστοκλής Καμένος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αγάπη, αλληλεγγύη και στήριξη ζητά ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου

Από τις 2.300 μέλη, μειώθηκαν σε 2.000: «Παρά το δημογραφικό πρόβλημα δεν στηρίζονται οι πολύτεκνοι» λέει ο πρόεδρος, Μ. Κουφέλος
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέο τροχαίο ατύχημα στην Αγία Τριάδα Καλλονής

Σε καρμανιόλα εξελίσσεται ο νέος οδικός κόμβος που δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από μια εβδομάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Αθανασίου για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Ο βουλευτής της Ν.Δ. συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του εγκληματολόγου Άγγελου Τσιγκρή
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απολύθηκαν από το Δήμο Μυτιλήνης οι 26 συμβασιούχοι covid

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει για την παραμονή τους
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου